Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sme mapovali pralesy II.: Salatín sklamal aj nesklamal

Diskusná téma K článku: Ako sme mapovali pralesy II.: Salatín sklamal aj nesklamal

Tak, a je to tu! Vyrážam na prvé „ostré“ mapovanie pralesov. Raz jeden týpek sediac na lavičke v parku utrúsil, že život je ako bonboniéra, nikdy nevieš, čo ochutnáš. Nechcel som takto riskovať a z ponuky som si vybral podľa mojich vtedajších predstáv jeden z najlepších bonbónov. Aspoň vtedy som si to myslel. Salatín som síce poznal najmä z môjho pôsobenia na Správe NP Nízke Tatry, ale vždy ma očaroval svojou členitosťou a tajomnosťou.

Tomas Vohlarik

super Marian, konecne som sa dostal k citaniu dalsej casti. dufam, ze neskoncis po tej tej tretej napisanej casti, ale napises vsetky na ktore mas material :-)

co sa tyka tych medvedov - asi ich tam bude vela, min rok ked som sa vracal z Maleho Salatina na Salatin a zbadali ma v kosodrevine oprotiiduci turisti len z ulavou skonstatovali - uff je to len clovek :-D

Ján Halaša , 2

Ďakujem Marián za túto sériu. Salatín je krásne miesto - taká oáza zachovalej prírody. Škoda, že okolo je toľko vyťažených lesov.

Díky aj za PDF knižku "Pralesy Slovenska".

Dúfam, že bude aj časť o Šútovskej doline a príľahlej Šrámkovej :-)

Marian Jasik

Veľmi užitočné by bolo rozšíriť rezerváciu aj o druhú stranu dolina Salatínka, ale Komposesorát Partizánska Ľupča by asi súhlas nedal...No zatial to mám premyslené po 5 diel, čo bude ďalej uvidím...ale na Šútovskú a Šramkovú často myslím, je to také divoké srdce Malej Fatry.
Myslíš tú publikáciu čo sme vydali pred pár rokmi?

Ján Halaša

Áno, tá publikácia má už niekoľko rokov, mal ju na stránkach OZ Prales. Keď som ju prvýkrát objavil, bola ako mapou k pokladu - netušil som, že sú tu takéto lesy a začal som si ich aktívne všímať a vyhľadávať.

Mirecnet , 1 reakcia

Najkrajsie je Salatin MAPOVAT bez casovych kreditov. Len tak - ZADARMO :)

freemap.sk/…/19.356966&l…

Mal si prespat v Zbojnickej jaskyni pod vrcholom Maleho Salatina. To je najvacsi zazitok. Pri skalach Stoliku je Medvedia nora. Koho tam este nenahanal medved, tak tam ani nebol :)

KUK> instagram.com/speleork/

Marian Jasik

No niekoho poteším niekoho asi nie....Z cca 20 návštev oblastí Salatína som možno 13-14 krát medveďa videl alebo stretol...Podľa mojich skúseností je to jedno z miesť, kde ideš temer na istotu...ak chceš vidieť bosonohého

Daulagiri

Oblasť Salatína mám veľmi rád, ale priznám sa že som sa tam túlal zatiaľ vždy iba v zimných mesiacoch. Neviem vlastne prečo. Ale chystám sa tam ešte na podrobnejší prieskum na jar alebo jeseň.
V hlave mám túto oblasť zapísanú ako medveďovo, tak mám aj vcelku rešpekt. Z popisu autora to však pôsobí celkom v pohode haha :-)

Ale musím povedať že čo sa týka zachovalosti lesov, tak ma táto oblasť sklamala. Už dávno som si všimol v mape vo vrstve pralesov že sú tam len dve relatívne menšie plochy. Vždy som mal pocit že má väčší potenciál. Je to škoda že je to tam všetko pozmenené ľuďmi.

Som rád že máme možnosť nahliadnuť pod pokrievku toho ako prebiehal proces mapovania pralesov, je to veľmi poučné, vďaka. A autorov štýl písania dodáva článku zvláštny šmrnc.

Martin knor

Pekne. Tento rok som sa dobru chvilu dival na minibriezok, o ktorom som vedel, ze na nom rastu bradaciky srdcovitoliste, kym som ich zbadal. A to ich tam bolo dost. Jednoducho ich treba mat napozerane, aby si ich clovek vsimol.

Matobee

Marián skvelé pokračovanie z úvodu tvojho mapovania v zaujímavej oblasti. Netušil som, že si taký majster pera.
Plus krásne zábery divočinky aj vzácnych rastlín.

Na Strapatej bol nedávno známy a je to tam skutočne divoké. Lákavé miesto.
V oblasti Salatínov som bol viac krát a veru odbočiť tu z chodníka je zaručené dobrodružtvo. Raz som si chcel spraviť skratku z spoza Malého Salatína do doliny Salatínka. Bolo to tak strmé, že som sa radšej zvrtol.

Svatopluk

Mne sa páči ako je článok napísaný. Zo Salatína som mal dlho obavy. Je to krásna hora.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum