Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vrabčia útulňa nad Grapovcami (pod Kykulou)

Diskusná téma K článku: Vrabčia útulňa nad Grapovcami (pod Kykulou)

Na Kysuciach dávno stavili na svoj rozvoj podporou turistickej infraštruktúry, čím vzniklo množstvo rozhľadní. No v Krásne nad Kysucou išli ešte ďalej a okrem vytvorenia lokálnych značených trás cez miestne osady vymysleli pre potulujúcich sa turistov útulne, ktoré svojim dizajnom odkazujú na symbol mesta – vrabce, čím vznikli vrabčie útulne.

Caterpillar , 2

hned v uvode clanku je uvedene mnozne cislo.
preto nerozumiem, preco je v clanku spominana iba jedna vrabciaren.
v case mojej navstevy bol uz dole pri ohnisku pekny bordel.predpokladam, ze casom to bude iba horsie.
druha utulna nemala priskrutkovany rebrik. clovek si to uvedomil az rano. v noci, za silneho vetra si myslel ze to bucha konar o strechu. cela stavba sa kyve. s cim mozu mat niektore osoby problem. pretoze okna nemaju vypln, cez otvory dovnutra prsi. to sa este da vyriesit - prsiplastom. Ale ze PRETEKA aj strecha, je uz pre mna pri novej stavbe akosi nepochopitelne.
dotacia sa minula - tak su snad vsetci spokojni. cest praci. „Dávam boľševikovi rok, maximálne dva.“

Rc

caterpillar dotacia nie je bezodna. Kedze sa vacsina sumy minula na vystavbu fabriky Trustacom, na izolaciu asi nezostalo.

Risototh

Bol som ju pozriet, nieco som s kamosom aj opiekol na ohni, nejaky ten okolity bordel sme popalili (bolo ho tam dost a pritom staci nahadzat do ohna a bordel zmizne)... Ale utulna ako stavba mi pride ozaj dost neprakticka, niektore dovody si vlastne uviedol, ale uvediem par dalsich. Stavba je minimalnu tuhost, takze sa kyve uz pri pohybe v nej. Pri vetre to musi byt kolotoc. Jedna z blbosti je, ze je na hrebeni, kde fuka asi najviac. Ono nie zbytocne sa stavaju pod hrebenom. A jedno take super miesto je pod Kykulou smerom k osade. Samozrejme neviem ako je to tam s pozemkami, ale mozno by a dohodnut dalo. Dier je v tej bude tolko, ze tam vlastne fuka a prsi uplne zovsadial :( Dizajn je to teda celkom pekny, ale uplne neprakticky.
Minimalne jedno minimalisticke vylepsenie by bolo fajn, dole su take priecne vazniky na nohach. Keby sa na ne hodila doska, tak by z toho bol stol, takto totiz nie je kam ani jedlo polozit.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Všimol som si že odtiaľto zmizol môj a Henrichov prvý komentár. Porušili sme vari nejaké pravidlá, či nastala nejaká technická chyba?

Bohužiaľ ako sa tu spomína na Slovensku nemáme také hory, ktoré by boli tak nedostupné aby odradili ožranov a iné individuality sa tam vybrať. Plus či sa to niekomu páči alebo nie časť slovenského národa sú jednoducho hlupáci čo si nič nevážia. Tak skoro sa to nezmení, takže ešte dlho tu bude ničenie, poškodzovanie a vypaľovanie podobných stavieb.

Síce ma vždy poteší pekná dobre vybavená útulňa ale prikláňam sa k Paliho návrhu. Prístrešky prispôsobené na prespatie sú fajn. Plus takých stavieb sú po lesoch stovky akurát sa nemyslí nato, že by tam niekto mohol aj spať. Popritom stačí len pár dosák a z objektu by bolo parádne miesto na noc.

Sona

Nemazali sme nic, asi technicky problem :(

Rc , 5 reakcie

Tu na tomto webe sa uz viackrat riesil problem s dobre vybavenymi a zaizolovanymi utulnami, ktore si vyhliadli i neturisti pre svoje party. To ze je utulna takto "zariadena" ma svoj dovod. Turista na hrebenovke alebo dlhsom pochode je zvycajne vybaveny aj na prespatie pod sirakom a par medzier ci chybajuce lavicky, stol a ine prislusenstvo mu urcite nebudu chybat. Tym sa mozno predlzi aj jej zivotnost ci odolnost voci nezvanym hostom.

Ade.e

Nezvani hostia tam uz boli a museli tie rebriky pribijat napevno.
To nieje utulna na chlastanie uz len preto, ze je vo vzduchu a pripadni ozrani, si dobre vedia spocitat, ze by takmer s istotou zleteli na zem.
Tu sa riesilo to, ze su utulne dobre vybavene pieckami, stolmi, stolikmi, roznym vybavenim. Ja hovorim LEN o pricni a tesneni, nech, ked je ta utulna vo vyske, nech neprefukuje. A myslim si, ze kazdy turista po dlhom prechode si rad normalne prirodzene sadne a oddychne a nie len na zem ako turek.

Rc

Podcenujes schopnosti miestnych junakov. To si nevidel, ako nedaleko odtial (par dolin) jedna ozran partia raz nepustila vecer do posedu jeho majitela - polovnika :-) Jeho chyba, ze tam mal pohodlny stary gauc a dve stolicky...

Lubo

Pri vybere lokality pre utulnu treba zvazovat aj faktor, ci je to miesto, ktore je atraktivne pre ozralecke vyjazdy (nielen) miestnych. Ak take je, radsej utulnu ani nestavat. Po druhe, ked uz niekto utulnu postavi, musi mat vyriesenu udrzbu a proste ratat s tym, ze nie kazdy navstevnik sa vie chovat a vzdy a znova utulnu dat do poriadku. Myslim, ze kazda partia, co sa o nejaku takuto stavbu stara, by vedela rozpravat vela pribehov. Nic na tom nemeni, ci tam je alebo nie je nejaky konkretny kus vybavenia. Iba v pripade, ak su na okoli aj ine moznosti, tak radsej urobit striedmejsiu ako vybavenejsiu utulnu.

Rc

Lubo, po skusenostiach s ozran skupinkami v nizkotatranskych ci fatranskych utulniach ci dokonca tatranskych chatach si myslim, ze asi neexistuje na Slovensku lokalita ci utulna, ktora by nebola pre take partie atraktivna. Navyse v poslednej dobe to uz zacina byt fenomen nielen pracujucej chudoby z vidieka ale coraz castejsie su take partie tvorene solventnejsimi jedincami z mestskeho prostredia, ktori si takto potrebuju "vyrazit". A mam dojem, ze cim atraktivnejsie prostredie pre turistov, tym ich to tam viac taha

PaliT

Vari jediná útulňa, o ktorej pochybujem, že by lákala ožranské partie, je koliba Ohnište, nedá sa k nej prísť autom, zo všetkých strán je to poriadna túra s veľkým prevýšením.
Inak sa však prikláňam k najdôležitejšej zásade, že v útulni nemá byť piecka, nemá tam byť centrálne sedenie okolo stola a pod. My pri našich útulniach uvažujeme zámerne spraviť poschodové prične tak, že sa tam bude dať sedieť iba veľmi nepohodlne, aby to bolo fakt určené len na prespanie.
Zvažujeme tiež začať budovať trojstenné prístrešky na štýl škandinávskych útulní pozdĺž diaľkových trás, u nás sa tomu trochu podobá útulňa na Amonovej lúke, my by sme ich však robili bez stola a priční a s menšou svetlou výškou. Ležať sa bude rovno na podlahe. Práve mi pristal na stole dopyt z jedného národného parku, že by ich chceli niekoľko, tak uvidíme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum