Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spoznávanie Jasovskej planiny na konci leta

Diskusná téma K článku: Spoznávanie Jasovskej planiny na konci leta

Predĺžený víkend na konci leta doslova núkal možnosť niekam vyraziť. Počasie bolo síce po viactýždňových horúčavách nestále a búrkové. Nič to však nemenilo na túžbe spoznať nejaké ďalšie mnou nenavštívené miesto. Po pár dňoch zvažovania padla voľba na jednu z planín Slovenského Krasu - Jasovskú planinu.

Dominob , 1 reakcia

Martin, asi aj viem, kde si stratil tu žltú značku. Stalo sa mi tam niečo podobné.. jednoducho spleť chodnickov, pritom len pár z nich je značených. Ale nohy si vyberajú tu najvychodenejsiu trasu, ak je už hlava vypnutá.. :D ja som to zistil tak, že dlhšie žiadna žltá značka nebola, plus chcelo to stupat tam, kde značka stúpať nechcela.

A na Plešiveckej planine detto, smerom na Gerlassku skalu som stratil modrú značku, až som na ňu prišiel po zelenej.. :D

Zase v takých Vysokých Tatrách je v doline len jedna značka a vsetko ostatné zarastené, neprístupné..

Matobee

Dominik si ma celkom prekvapil, že si už aj takto v Krase čo to a možno aj viac pochodil. To som nevedel. Pekne, pekne. :-)

No na planinách a v ich lesoch sa na kus zamyslíš, alebo pozeráš 3 minuty do mobilu a už si zle. Ťažko sa tam orientuje, tie značky sú tam veľmi dôležité a treba sledovať.
Mne sa nezdal smer trošku, potom neboli značky a neviem či som aj nedošiel k nejakej odbočke ďalšej a tam som sa spamätal.

Martin knor , 1 reakcia

Centralnou castou Jasovskej planiny som este nesiel (zelena znacka). Ale v okoli Zeleznej brany som sa motal a celkom sa mi tam pacilo. V Moldave pri jaskyniach v minulosti ani nebol problem s bordelom, ale ss tym kam stupit a neslapnut do ... ved vies coho.

Matobee

Martin Knor no tá zelená ťa nemusí ani nejak mrzieť. Apsoň v tom počasí čo som mal ja to nebol nejaký zážitok. Možno nejaké zaujímavosti (jaskynky, závety...) popri trase v lese by ju mohli oživiť.
V peknom, slnečnom počasí by ten úsek mohol byť krásny. Ešte tá pololúčna časť neďaleko sedla Železná brána s hájikmi bola super. Z tej som bol nadšený. Teším sa keď sa tam vrátim.

Tak v jaskyniach si mal zážitok podobný ako ja z pár festivalov pred 15 rokmi. Hehe. 🙂

Tono , 1 reakcia

Maťo, inak tie voľne prístupne jaskynne priestory sú súčasťou jedného z dvoch jaskynných hradov na území SK.

Matobee

Tono ejhaa, to je zaujímavá informácia o takejto vzácnosti. Díky za doplnenie. :-)

Ade.e , 1 reakcia

Riadna cikcakovita tura. To by som ja nemohol. :)
Z Moldavy som aj ja zacinal a mal rovnaky smer po Ladislavovu vyvieracku, ale v tej oblasti som bol uz aj na Sugove, aj Miglincu a rovnako koncil, ale pri inej ture, v Drienovci. Najneprijemnejsie bolo asi stupanie od Sugova, i ked to tvoje v burke, bolo o dost horsie a potom asfaltka z Drienoveckych kupelov.
No v Jasnove som v ramci turistiky este nebol, takze chvalim. Najma za ten cintorin reholnicok, tajomne miesto.

Matobee

Heňo díky za zastavenie. Asi väčšina by to takto nemusela. Líniová turistika je predsa len logickejšia a príjemnejšia. Aj ja som ju prevažne chodil pred rokmi. No posledné roky sa mi to takto celkom páči. Viacej sa pomotať, precítiť a spoznať lepšie jednu, prípadne dve oblasti. Nie prechádzať z kraja do kraja. Samozrejme súvisí to aj s mojou turistickou povedzme taktikou.

Veru počasie toho víkendu bolo poriadne pestré. Od takmer horúčavy v Jasove až po poriadnu a dlhú búrku v Šugovskej doline. Následne príjemný letný večer aj noc a upršano-búrkový druhý deň.
V dlhej búrke bolo stúpanie samozrejme nepríjemné ale zas ja mám asfaltky rád, keď tvoria aj tretinu túry mi to nevadí. Je to taká oddychovka, takmer ako by som sa viezol. Samozrejme aj preto že nosím buď v lete šlapky alebo v zime ľahučké botasky, čo takýto „terén“ výrazne spríjemňujú. Avšak na nepríjemné, dlhé asfaltky v „baganžiach“ za starých čias si dobre spomínam. Ale už to mám vychytané.

Jasov prekvapil aj mňa, čo všetko ukrýva. Aj námestíčko bolo veľmi príjemne rovnako ako zákutia rybníka a ten ohromný kláštor, fúú to bola malá Florencia na Above.
Ver či never pri tom cintoríne som si na teba spomenul, že toto by sa ti určite páčilo. Občas mám takéto asociácie v súvislosti s niekým a niečím. Vyraz niekedy. :-)

Sona , 1 reakcia

Vdaka za exkurziu na planinu, na ktoru som sa zatial nedostala. tento rok som bola trikrat v Slovenskom Krase a chcem z toho tiez popisat par clankov. Raz pocas dazda som potichu prekvapila stado jelenov v zamachnatenom lese so skalami na Silickej planine, bol to zazitok. Celkovo tento narodny park je velmi originalny, uz vizualne je uplne iny nez to, na co sme sme zvyknuti. Najblizsie by som chcela ist pozriet Borcansku planinu, odporucal ju riaditel narodneho parku.

Matobee

Soňa díky za koment. Myslím, že skôr či neskôr sa na túto rozľahlú planinu dostaneš v rámci spoznávania Krasu. Keď sa ti tam celkom zapáčilo. :-)

Je to veru veľmi zaujímavá oblasť. Síce ju až tak nepoznám, ale vždy sa mi najviac páčilo prechádzať vlakom alebo aj pešo pomedzi planiny v okolí Plešivca, Rožňavy, Turne. Tie pohľady zospodu milujem. Ale už som 4 planiny aj navštívil.
Je to veru špecifickejší park na slovenské pomery. Borčanskú nepoznám zatiaľ ani ja, ale už sa teším.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum