Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Gemer: Čerešňová a Deravá skala

Diskusná téma K článku: Gemer: Čerešňová a Deravá skala

Kto by chodil „na maďare“ na turistiku?! Veď tam nie sú žiadne kopce, len polia, agáty, chrapaždiny, Cigáni a Maďari, ktorým nerozumieš. To som počúvala častokrát, ale už prvá návšteva juhu Slovenska pred mnohými rokmi ma presvedčila o opaku. Určite tam nie je všetko „naj“, ale Gemer, Slovenský kras, Abov a Zemplín sú lokality, ktoré dokážu uspokojiť každého vnímavého turistu. A naozaj, vôbec neviem maďarsky ani rómsky, ale zatiaľ som sa vždy dorozumela.

Martin knor , 1 reakcia

Parada. Z tohoto tu som turistikoval iba cez Velky Blh. Nic z Tvojej trasy nepoznam. Myslim, ze by sa to prave z Velkeho Blhu dalo obehnut v ramci jednodnovej tury. Mozno na jar, ked su dni dlhsie a vyssie v horach je este vela snehu.

Svatopluk

ospravedlňujem sa, opakujem sa: vo V. Blhu je farma Kozinka, kde robia VYNIKAJÚCE KOZIE SYRY

Anna.lenkeyová , 3 reakcie

Ahoj. Veľmi sa mi páčil Tvoj článok. Radi navštevujeme neznáme končiny a objavujeme nové prírodné krásy. A ja si k tomu s fotím našu kvetenu. Robili sme napríklad dvojdňovku Cerovu vrchovinu, veľmi som tu chcela ísť kvôli poniklecom a podarilo sa. Tvoj príspevok
nás teraz nasmeroval sem. Ďakujem. Pôjdeme na jar.

Tomka

Ďakujem.
Cerovka je krásny kus zeme. Kde si fotila poniklece na Steblovej, alebo na Tiliči?

Anna.lenkeyová

Ahoj najprv na Črepe, potom na Steblovej skale. Tam boli tie moje vysnívané. A na druhý deň na Tiliči boli iné, čo aj v Zadielskej planine kvitnú.🙂 Tieto mám už pofotené v rôznych lokalitách.

Tomka

Super - poniklec lúčny maďarský a poniklec veľkokvetý. :)

Svatopluk , 5 reakcie

Ako zvyčajne: krásne fotky, výborná inšpirácia.
A pre mňa návrat do treťohor - 4 km od Veľkého Blhu, v Uzovskej Panici ( Uzapanyit ) som 1978 9 mesiacov vojančil.

Tomka

Ďakujem. Pozrela som si moje staršie uverejnené články a samú ma prekvapilo, že tu mám 4 články z Hontu, 8 z Novohradu, 6 z Gemera, 2 z Abova a žiaľ zo Zemplína nič. Asi to musím napraviť.:)

Ade.e

Mna to ani neprekvapuje, ved pre teba su to idealne lokality. Mas to blizko a zaroven na velke kopce asi uz velmi nechodis a ani na "viacdnovky. " a si ako ja, co rada objavuje a prezentuje nezname lokality, turistickej verejnosti. :)
Mne sa nechce pocitat, kolko krat som bol na juhu, ale zo 10x to uz bolo a tak oblast od Krupiny po Plesivec, resp. po Moldavu, mi vobec nieje neznama. Resty ale mam od Krupiny na Levice a na Zempline, kde som to uz tiez mohol mat trochu poobjavovane a verim, ze sa mi tam podari skoro zajst.

Tomka

Heňo na líniové viacdňovky s prespávaním po útulniach, alebo pod širákom naozaj nechodím, žiaľ mám na to viac dôvodov.
Ale na viacdňovky do vzdialenejších kútov chodíme s manželom veľmi radi. Teraz v septembri sme takto prepátrali okolie Vernára a aj Jakloviec. Ja som v štádiu, keď si už nič nemusím dokazovať a radosť mám zo samotného pobytu v prírode.
Ale keď je motivácia, tak sa viem hecnúť! Tento rok som dala dvakrát prevýšenie cez 1000 metrov, ale to bol zakaždým veľmi silný motív.

Svatopluk

Teším sa na článok o okolí Vernára, mám namierené na južné svahy Kráľovej hoľe, tak to bude určite dobrá inšpirácia.

Ade.e

Tomka, zaujalo to, ze si v stadiu, ze si nepotrebujes nic dokazovat.

Ade.e , 1 reakcia

Tak clanok o tejto lokalite je uz von. Aj som si ho za cerstva precital.
A vdaka tvojim info cez mejl, som na Deravej skale a pri Deskovmu hradu aj bol. Aspon nieco vyslo pocas toho vandru Gemerom. A tiez sme presli do Velkeho Blhu.

Na juhu to okrem Cerovej vrchoviny a Slovenskeho krasu fakt nieje nic take kompaktne pekne ako v inych oblastiach. Je to dane polnohosporadsky vyuzivanou krajinou. A tak zaujimavosti sa tam daju najst len ako take ostrovceky a ak chce tulak mat to ako jednu trasu, musi sa dost pohybovat krajinou, ktora nieje taka okulahodiaca. Na druhej strane, aj take je Slovensko a najma cez dediny, je to celkom pozitok, ked je moznoost vidiet nadherne zdobene povodne domceky, ktore su take najma "na madaroch".

Aj ked drviva vacsina pisatelov nepise o juhu a o Madarsku este menej, aj tam sa daju najst zaujimavosti hodne navstevy a osobne, ma to tam niekedy viac taha ako do VT.

DoxaD , 1 reakcia

Danka, pekne si to spracovala, zaradime tento tip do programu, máme to na skok. Výraz " chrapaždiny " je úžasný. Často ho používame.

Tomka

Ďakujem Katka. Výraz "chrapaždiny" používala moja stará mama a podľa mňa je vystihujúci.

Matobee , 1 reakcia

Danka opäť poriadne zašité končiny ako to máte radi. Tam som veru nikdy nebol a asi ani tak skoro nebudem. Ale možno raz obídem aj tieto koncové dediny a kúty. Určite by to stálo za návštevu ako vidím vami prezentované zaujímavé miesta či už prírodného typu (skalky, výhľady) alebo aj ľudské stavby po dedinách. Napríklad ten Kostol reformovanej cirkvi vo Vyšných Valiciach vyzerá poriadne lákavo. Pripomína mi trochu mnou nedávno navštívené Chyžné relatívne neďaleko a tamojší ranogotický kostolík.

V úvodu sa mi páčilo sa veta o hanení povedzme „južanskej turistiky“. Tiež mám často podobné skúsenosti od niektorých známych. Posledné roky sa rád na striedačku raz sever, raz juh, vydám aj južnejšie. Presne ako vhodne dodávaš aj v závislosti od počasia.
V okolí Tornale som bol za posledný rok pár krát ale na iné strany a lokality. Je to pekný kraj, zapáčil sa mi.

Tomka

Ďakujem Martin. Verím, že raz si nájdeš čas aj na takéto "lahôdky".:)

Jjano , 2

Super, ďakujem za tip.
Už dlhšiu dobu preferujem pre pešie aj cyklo výlety práve tieto "neznáme" oblasti, ako sú napríklad Tekov, Hont, Malohont, Abov, Zemplín a iné, zvyčajne južné slovenské regióny. Tatry, Fatry, národné parky a pod. stále síce považujem za krásne (a trávim v nich pracovne veľa času), ale sú pre mňa príliš komercionalizované a je tam viac ľudí, ako sa mi (súkromne) páči. No a práve tieto turisticky menej známe oblasti sú preto super, možno nemajú také veľkolepé výhľady, ale ich krajina je tiež krásna a zaujímavostí a detailov je v nich rovnako, ako vo vychytených regiónoch.
A priznajme si, že so stúpajúcim vekom oceňujem aj tie menšie prevýšenia (i keď aj tieto regióny dokážu v tomto prekvapiť :-) .

V oblasti tejto túry som pred tridsiatimi rokmi strávil nejaký čas pracovne v teréne a odvtedy som tam turisticky nebol, tak ma článok asi inšpiruje sa tam pozrieť, díky.

Svatopluk

Jjano, odporúčam aj Novohrad, to je tiež bohom zabudnutý kraj.

Tomka

Ďakujem. Dobre si to vystihol. Som rada, keď niekoho inšpirujem k návšteve týchto, svojím spôsobom veľmi pekných lokalít.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum