Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa Stredoslovák do Malých Karpát prvýkrát poriadne vybral

Diskusná téma K článku: Ako sa Stredoslovák do Malých Karpát prvýkrát poriadne vybral

Pohorie Malé Karpaty je síce verbálne známe väčšine Slovenska, ale pre veľký podiel najmä na východ od Bratislavy žijúcej turistickej verejnosti takmer nenavštívené pohorie. Podobne ako návštevnosť povedzme Slanských vrchov Záhorákmi a Bratislavčanmi. Celospoločenské renomé si malokarpatský hrebeň vylepšuje tým, že ním desaťročia vedie kedysi tajomná a bájna, dnes notoricky známa Cesta hrdinov Slovenského národného povstania.

Tomka , 1 reakcia

Pred rokmi, na jednej botanickej akcii som sa bavila s kamarátkou (Bratislavčankou) a hovorila som, že by som chcela ísť do Malých Karpát.
A ona, že načo, veď sú to len také krtince. Odvtedy som tam bola 3 krát na týždennom pobyte a Malé Karpaty ma stále neprestali baviť. Práve naopak! Vždy sa teším, keď tam idem.

Matobee

Danka znalci MK vedia, že sa tam oplatí chodiť a objavovať mnohé zaujímavé miesta. Ale samozrejme nie sú to hory pre každého, ak niekto potrebuje Tatry, Fatry a iné ho nezaujíma, ťažko ho nalákať na hory nepresahujúce 800 m.
Avšak mnohí ich majú radi a chodí do nich veľa ľudí, ak už nie obdivovať a spoznávať tak aspoň trénovať na zdravšom vzduchu. Teším sa aj keď sa ho nich „poriadne zahryznem.“ Zatiaľ to bola len malá ale parádna „ochutnávka.“ :-)

Zdenči , 1 reakcia

Príjemná túra po mne známych miestach, len škoda, že s takým záverom. Ale stane sa. K stanovaniu na Čermáčke by som doplnil, že sa tam stanovanie toleruje na tej hornej lúke, ktorá nie je pokosená. O ohniská a okolie sa stará pán, ktorý dal tabuľky so zákazom stanovania na časti lúky, ktorú kosí. Ale málo ľudí to dodržiava a ako som niekde čítal, je tam z toho lunapark.

Matobee

Zdeno díky za reakciu. Vy miestny to tam veru poznáte určite poriadne. Je obdivovať ako som sa presvedčil.
Zaujímavé aj objasnenie Čermáčky. Ale tušil, že to miestne stanovanie bude také "verejné tajomstvo." :-)

Martin knor , 1 reakcia

Problem je, ze kym v Malych Karpatoch obehas vsetky znacene chodniky, tak niektore zrusia, inym zmenia trasu a pribudnu nove :-).

Tiez ma pred rokmi, ked som este chodil so stanom, chytili taketo problemy. V piatok skoncila akcia pri Starej Lubovni a v pondelok som mal byt v Kosiciach. Medzitym som mal naplanovanu turistiku. Lenze v sobotu ma chytili zaludocne problemy. Odtrpel som si ich v horach, lebo domov som sa vratit nemohol. V Kosiciach som potom zistil, ze podobne problemy mala vacsina ucastnikov minulotyzdnovej akcie.

Matobee

Martin jasné všetko plynie, mení sa. To za tie roky už sledujem. Možno obehám o dačo viac. Aspoň sa prejdem. A zas nie je to úplne podstatné či budú všetky alebo nie. Ide v prvom rade o spoznanie krajiny a ja to teda realizujem posledné roky prevažne po značkách, kedže je ich požehnane. Tu v MK ani nehovorím. :-)
Aktuálne už "idem z kopca." Ale chcem vyraziť aj do oblastí kde žiadne nie sú. Uvidíme čo prinesie budúcnosť.

No keď sa trávi veľa dní do roka v horách ako my viacerí, tak nemôže byť vždy dobre. Prídu aj takéto stavy alebo iné nepríjemnosti. Stalo sa.

Tomas Vohlarik , 2

tak vitaj stredoslovak na zapade :-) hadam ta neprijemny zazitok neodradi od dalsich tur v Malych Karpatoch. ak ten burciak bol buricak a nie nejaka chemia, tak by ti nemal ublizit ak si si dal len pohar. my dvaja sa prenasledujeme :-) 2 tyzdne pred tebou som presiel Male Karpaty z Prasnika do Devina, clanok je v procese pisania
PS - na teba naozaj nezvycajny priebeh trasy :-)

Matobee

Tomáš díky díky. Nie nie neodradilo ma to a možno tam zablúdil ešte aj tento rok. Teším sa na tvoj určite zaujímavý článok. :-)

No nevyznám sa do burčiakov, keďže u nás sa nerobí ale mám ho rád. Tipujem, že na jarmokoch, kde ho väčšinou pijem nebýva nejaký kvalitný. Tento z Bieleho kríža sa mi zdal, taký kyslejší, jemnúčko horkejší. Určite chutil inak ako u nás na Radvanskom jarmoku prípadne inde v okolí. Ale myslel som si, že tak má správne chutiť. Ale už ktovie ako a čím to bolo.

Tomas Vohlarik

neuveris, ale ja som sa takto otravil jedlom prave u vas na Radvanskom jarmoku - z klobasy. ak bol kyslejsi a horkejsi uz to nebol burciak... dava sa do toho vselico na zastavenie kvasenia, aby vydrzal co najdlhsie. potom to moze narobit sarapatu. ale ak si si dal len "jeden" tak by nemal byt problem. ved si to este riedil s pivom :-D

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Pravdupovediac už keď si spomínal ten burčiak, tak som vedel čo sa stane :D. Aj keď asi to nebolo tým. Pripomenul si mi jednu túru, keď som sa na Myjavských kopaniciach totálne prežral sliviek a na druhý deň prišla slivková pomsta. Medzičasom som sa presunul do Malých Karpát, takže som mal tiež o zábavu postarané. Malé Karpaty sú fajn. Je to také koncentrované Slovensko. Nájdeš tam takmer všetko. Jediná nevýhoda je blízkosť hlavného mesta a iných miest v okolí. Cez víkend je tam potom nátresk. Skôr sa oplatí ísť tam cez týždeň.

Matobee

Pavel no tiež ma to napadlo, keď som ho kupoval. Ale už to asi nezistíme. Ako aj píšem mám vytrénovaný žalúdok na kadečo a keď sa toho času v mojom okolí vyskytli takéto trable u viacerých tak to potravinám veľmi nepripisujem. Inak jemnulinko zvláštne mi bolo skoro ráno ale potom to možno zatlačil adrenalín a nadšenie z túry a večer v kľude sa to prejavilo. Ale to len špekulujem. :-/

No teším sa na ďalšie túry v tomto pohorí a tvoj stručný pohľad naň. Snáď sa podarí aj cez pracovný týždeň raz a možno aj v nejakej spoločnosti. :-)

Tono , 1 reakcia

Ahoj Martin, no na úvod si si naplánoval celkom peknú trasu, škoda len, že ti nevyšla ako si zamýšľal. Nabudúce sa ti to určite zaradí.

Matobee

Tono díky za povzbudivé slová. Verím, že bude nabudúce lepšie. Aj keď bol som spokojný aj s tým čo som spoznal. Páčilo sa mi veľmi, teším sa aj na iné lokality „někdy příste.“ :-)

TomXX , 1 reakcia

No Maťo, to "naserie", v tomto prípade ale skôr opačným smerom. Keď budeš robiť reparát, daj vedieť, MK (nielen) sú známe tým, že najkrajšie veci sú mimo značiek. S radosťou by som ti robil garde :)

Matobee

Tomáš veru, nasralo celkom, ale zas prešiel som čo to aj tak. Nie úplne všetko, čo som chcel ale nevzdal som to úplne a zašiel aspoň do tej Modry aj v stave „mizerére.“ A večer som už zas mohol jesť.

No budem určite ešte viackrát v Malých Karpatoch budúci rok, ale možno aj tento ešte vyrazím. Len k tomu naplánovaniu. Je to také, že často sa aj ráno rozhodnem podľa počasia, že idem inde alebo aj po ceste ešte niekedy. Ako som šiel napríklad na zimný Choč a napadlo ma to len v autobuse ako som naň pozeral z okna. Inak som chcel ísť vo Veľkej Fatry z dedín pri Ružomberku.
Ale ak budem náhodou vedieť a neskomplikuje to počasie, rád sa ozvem pár dní dopredu v maily. Len zas či to ty tak akčne môžeš riešiť neviem. Každopádne nebol by som proti. :-)

No snáď sa dosť pekného aj na tých 1000 km značených trás v MK nájde. Ale ako to už býva určite je veľa „vychytávok“ aj pomimo. Ale to je tak skoro v každom pohorí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum