Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jesenný prechod cez Levočské vrchy

Diskusná téma K článku: Jesenný prechod cez Levočské vrchy

Nenápadné ale rozsiahle Levočské pohorie ležiace v tieni Tatier sa pomaly, ale isto dostáva do povedomia turistickej verejnosti. Jeho prevažne miernejšie a tiahle svahy sem lákajú vyraziť najmä cykloturistov a v zime bežkárov, pre ktorých je ako stvorené. Ponúka však aj klasickú „červenú hrebeňovku“ pre peších turistov tiahnucu sa z Levoče na juhu po Nižné Ružbachy v blízkosti kúpeľov na severe.

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

Mato mal by si napisat seriu: kontrovezrna noc na... :-D robim si srandu. velmi pekna tura, do Levocskych vrchov ma este nezavialo. ty mas stastie, ze mas vsade blizko. ktovie co bude na tej sirokanskej ceste, hadam nie zvaznica :-(

Matobee

Tomáš hehe. No bolo by z čoho vyberať čo sa tých nocí týka. :-)
Díky za zastavenie a povzbudivé slová.

No vyzerá to síce hrozne ale neviem prečo mám pocit, že to bude niečo fajn. Či cesta s cyklotrasou alebo čo. Také dojmy mám. Nuž uvidíme ak nám to niekto skôr neobjasní.

Mato_d , 3 reakcie

Parádna prechádzka, Maťo :)
Čo sa rozhľadne na Javorine týka, po dokončení sa uvažuje s využitím jej spodnej betónovej časti ako útulne. Ako to bude a kedy, ťažko povedať... No a ešte prameň na Vinnej - z mapy vidím, že asi si ho skúšal nájsť, a nebol si ďaleko. Skús to pozrieť v mape s leteckou fotkou ako podkladom: mapy.dennikn.sk/?x=20.62881…
Iný prameň v tejto časti hrebeňa nie je, už som sa o tom bavil s viacerými na pokraji dehydratácie :)
Dik za článok, dobre sa to čítalo.

Matobee

Maťo díky za príjemné slová. Tuším som už niekde o tejto iniciatíve so spodkom rozhľadne počul alebo čítal. Asi v Televíkende.

Veru skúšal som ho nájsť ale možno viac aj pre budúcnosť ako preto že by som už nemal vodu. Ale bola tam vysoká, mokrá tráva, tak som to potom vzdal.
Díky aj za odporúčanie. No veru je to tu slabšie na oficiálne pramene, keď tak treba zostúpiť hlbšie do dolín.

Matobee

Bikemartin ďakujem za tip. Môže byť. Určite je v pohorí tých prameňov viac. Ale po x desaťročnom "okupovaní" vojskom ich treba zmapovať. :-)

Daulagiri , 1 reakcia

Dal si si zase riadny prechod (vyše 50 km) v kratších jesenných dňoch Maťo, krížom cez celé pohorie.
Opäť to bolo počas zmeny počasia, takže si si užil svoje v noci. Toho 14.10. bol posledný veľmi teplý deň tohto roka - ja som bol na Martinských holiach.
Pozerám že stromy tam hore pekne rastú, tá rozhľadňa má opodstatnenie. Mne na výhľady v 2016 ešte stačil peň :o) No a vďaka tomuto článku som si všimol aj tú novú modrú značku cez Jankovec. Bol som tam, sú to krásne končiny. A zmienka o útulni ma tiež zaujala.
Inak ma prekvapila tá cesta z rozbitými okrajmi, ktovie čo tam idú robiť. Každopádne to vyzerá hrozne.

Mám tu nejaké plány hlavne v tej severnej časti v okolí Čiernej hory, tak sa sem musím dakedy zas vybrať na prieskum.

Matobee

Maťo hej celkom som sa na to chystal, že to bude menšia fuška. Taký Pavel F. by to prešiel ako nič. Ale podarilo sa za dobrého času. Zas nie sú tu takmer žiadne strminy tak to šlo celkom fajn.
Hej noc bola zaujímavá. Nečakal som že tie ťažké bukasové masívy spadnú ale ani som to úplne nevylučoval. Asi by som mal naozaj nejaký stan zaobstarať. Ale zas plachtu som mal.

Tak to tam trošku poznáš. A časom určite doplníš aj najvyšší bod a iné miesta čo ťa zaujímajú. Tiež sa ešte niekedy vyberiem aj do iných častí pohoria. Spomínaný Jankovec, Čiernohuzec a Kuligura pôsobia lákavo.

Tá cesta s okrajmi bola riadne široká a stromčeky aj „značkové“ padli za obeť. Neviem čo tam fakt idú robiť za „diaľničný úsek.“ Možno miestny bard Maťo D. časom niečo vyzistí. Čo to bude, až to bude ? :-)

Tomka , 1 reakcia

Toto je pohorie o ktoré som zatiaľ ešte ani nezavadila a štve ma to. Budem musieť budúci rok dačo vymyslieť.:)

Matobee

Danka už si to niekde spomínala, že toto je pre teba terra incognita. Verím, že niektorú jar alebo leto sa vyberiete s vašou objaviteľskou partiou a zapáči sa vám. Sú to väčšinou príjemné, nenáročné terény aspoň čo sa sklonu týka.

Inak videl som ťa vo tohtovíkendovom Televíkende. Super ste spropagovali neznámy Bernardov v nám blízkych Kremnických. Na ňom som ešte nebol zas ja. Len tak ďalej. :-)

Pavel Forgáč , 2

Jedným z mála pozitív tohto pohoria je, že sa lesníci fakt poučili a vysadili v južnej časti pekný zmiešaný porast bukov, smrekov a javorov. Bude to oveľa krajší a pestrejší les ako predtým a určite aj odolnejší. Trochu nechápem prečo sa takáto prerabka lesa nerobí vo všetkých smrekovych monokulturach kde ostali len holiny. A opäť tam len dookola skúšajú sadiť smreky. Občas keď vidím vysadeny smrek aj v 500 m n.m. tak len krútim hlavou. Potom budú lesníci zas len plakať že prišiel lykožrút a obviňovať ochranárov, že to kvôli nim. V takom Česku to už pochopili a lesy pomaly prerábajú aj keď to bude trvať ešte tak 50 rokov lebo sú na tom oproti nám veľmi zle.

Inak pekná turička. Dávno som v levočských nebol a moc tam moje dlhodobé plány ani nesmerujú, ale snáď niekedy zas. V poslednom čase máš tých kontroverzných nocí nejak moc :D.

Matobee

Pavel díky, že si vhodne si doplnil zmienku o lesníkoch, ktorú vnímam podobne. Aj som nad tým rozmýšľal cestou hrebeňom. Uvidíme aká nás čaká budúcnosť, ale určite nie monokultúrna. Aj keď už ako dieťaťu sa mi strašne páčili monokultúrne smrekové lesy na Horehroní a v okolí Čierneho Balogu. A stále to trvá.

Nešiel si cez ne keď si išiel 1000 kilometrový okruh Slovenskom? Neviem či sa mi zdá správne, ale to už tiež sú zo 2 ak nie 3 roky dozadu. Takže vyber sa do nejakej časti, čo ťa zaujala navštíviť alebo preskúmaj novú.

No veru už by som mal prestať spomínať tie „kontrovezné noci.“ Pravdu máš, už je toho moc. Hehe.

Pavel Forgáč

Tiež sa mi voľakedy najviac páčili smrekové lesy. Bolo to spôsobené asi tým, že tu u nás dolu smrek moc nie je a máme tu zväčša duby, buky, jedle a javor. No dnes sa mi paradoxne páčia najviac také svetlé dubové lesy. Tých smrečín som sa akosi zasýtil, aj keď taký prales na Pilsku alebo Poľane je parádny.

Áno naposledy som tam bol počas prechodu okolo Slovenska. Už je to pekne dávno. Inak pri chate Vinná sa dá prespať aj v hospodárskej budove, ktorá je oproti chate. Je to bývalá stajňa pre koňa. Celkom luxus pre tuláka. Spomínaný prameň sa mi zdá, že som aj vtedy našiel. Lebo som tam niekde naberal vodu. No už si to až tak presne nepamätám, kde bol.

Tono , 1 reakcia

Ahoj Martin, ked to porovnam z mojim prechodm z roku 2016, tak mladina uz zacina pekne rast do vysky. Tak sa hadam este dozijem zelesnenia tohoto pohoria, aj ked uznam, na ukor vyhladov.

Matobee

Tono môže byť, aspoň južnejšia časť je na tom už určite lepšie. Stred pohoria je ešte vizuálne menej vábny. Verím, že dožiješ 100ky, rovnako dlho budeš aj chodiť a pozrieš sa aj do znovu zalesnených Levočských. Hehe. :-)

Každopádne som sa tam chcel pozrieť a
určite ešte niekedy pôjdem novou trasou cez Jankovec, Čiernohuzec a Kuliguru. To bude osamelá divočinka tipujem. :-)

Martin knor , 1 reakcia

Tento rok som bol po case na prechadzke v Levocskych vrchoch. Z Olsavice popri Toryse do Ticheho potoka a po znackach spat. Kupodivu, na tejto trase nie su ziadne velke holoruby. Pacili sa mi lucky pod Bisarom, no najviac ma potesila myrikovka nemecka pri Toryse. Vlani som ju neuspesne hladal v Laboreckej vrchovine. Netusil som, ze ju najdem v Levocskych vrchoch.

Matobee

Martin určite je to pekná lokalita čo si navštívil. Prišiel si sj na svoje aj po botanickej stránke čo dozaista potešilo. Tiež som rozmýšlal nad touto často ale vyhrala severná časť pohoria. Ale vrch Bišar, dedinka Tichý Potok a osada Podproč lákajú. Nabudúce.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum