Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Tichej doliny do Červených vrchov a späť

Diskusná téma K článku: Z Tichej doliny do Červených vrchov a späť

Kondratova kopa, Malolučniak, Kresanica a Temniak tvoria skupinu Červených vrchov na slovensko-poľskom hraničnom hrebeni Západných Tatier. Lokalita je spojená s dejom novely Drak sa vracia od Dobroslava Chrobáka. Červené vrchy sme z Tichej doliny navštívili štýlom bike & hike. Na jeseň sa Červené vrchy dajú vidieť aj v ohnivo červenej farbe, po ktorej sú pomenované.

Daulagiri

Dobrý nápad tá kombinácia bike a hike v tejto lokalite. Vyšlo ti to parádne aj počasie, akurát tých ľudí podľa fotiek bolo celkom dosť. Ale niet sa čo čudovať v taký deň. Výhľady s celého hrebeňa sú luxusné.

Ja som sa sem chystal dlho a nakoniec sa mi to podarilo na jeseň 2020. Prešiel som si celý hrebeň od Swinice po Temniak, ale nocoval som tam hore dvakrát. Ľudí cez deň bolo hlavne okolo Kasprowho vrchu, k večeru to bolo veľmi príjemné. Napr. západ slnka na Temniaku som si užíval v podstate sám.
Tieto končiny sú pre nás Slovákov ťažko dostupné, škoda hlavne že zrušili značku Tomanovou dolinou, dal by sa tam urobiť okruh.

Tomka

Pekne!
Tie Červené vrchy Ti celkom závidím - len keby neboli tak ďaleko.:(

Martin knor , 5 reakcie

Pekne. Volakedy davno sla za vstupom do Tomanovej doliny hore Javorovym zlabom zlta znacka. Je na mape z roku 1937 a viedla az na hreben. Je skoda, ze uz zrusili aj chodnik veduci hore Tomanovou dolinou. Keby tu zltu znacku obnovili, bola by moznost ist na hreben Cervenych vrchov +- okruznu trasu.

Martin knor

Peto, isla asi sem: N49.2254° E19.93233°, podla vsetkeho po vychodnej strane kusok nad potokom, a potom zahla doprava a isla hrebienkom na Suchu kopu. Na mape z roku 1964 je na celej trase este vyznaceny chodnik, ale uz neznaceny, na mojej z roku 1983 je chodnik vyznaceny iba v dolinke, vyssie asi zarastol kosodrevinou.

Dominob

Peter, Martin, na tomto fóre sme už tieto niekdajšie trasy, ktoré by umožnil takmer okruh červenými vrchmi rozoberali:

hiking.dennikn.sk/…/na_polsky…

Odložil som si tam aj link na veľmi peknú mapu ktorá asi zachytáva trasu o ktorej ste hovorili:

chartae-antiquae.cz/…/?view=-…

Úspech podľa mňa je že nezrušili tu trasu z Liptovského košiara do Suchého sedla.. tá trasa bola po vstupe do schengenu tiež na odpísanie ako do Tomanovskeho sedla, ale napokon to ustála..

Sona

Paradny vylet a aj tip na kombinaciu - vlak & bike & hike. V polskych Tatrach je asi vzdy plno, my sme sli v davoch na Morske oko aj v celodennom dazdi.

Matobee

Dominik skvelá túra. Dobre si sa pustil do možností bike and hike. V týchto končinách o tom rozmýšľam aj ja. Len by som tam chcel stráviť aspoň dva dni a prejsť aj na Svinicu. Ale uvidím ako to nakoniec spravím. Prípadne tam vyšliapať z Poľska.

Chcel som tam ísť minulú aj túto jeseň ale prednosť dostali vždy iné lokality. Tak sa teším, že si mi to takto vykompenzoval a môžem sa pokochať aj dozvedieť niečo o teréne.
Takéto na jednej strane krásne ale poriadne ufučané počasie sme s kamarátkou vychytali aj my pred 2 rokmi na Plačlivom. Ešte na vrchole bolo primerane ale cestou do Smutného sedla extrém.

Marek selko

Pekna tura v krasnej lokalite.

Na konci oktobra 2019 som ju siel tiez, z Podbanskeho na Temniak a nazad, ale celu pesky..
"malem jsem zdochol.." slusne povedane

p.s.: aj vtedy bolo Poliakov na kopcoch pozehnane, rovnako na na fotkach.. :-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum