Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kohút – výstup na druhý najvyšší vrch Stolických vrchov v Slovenskom rudohorí

Diskusná téma K článku: Kohút – výstup na druhý najvyšší vrch Stolických vrchov v Slovenskom rudohorí

Kohút s výškou 1409 m je druhý najvyšší vrch Stolických vrchov v Slovenskom rudohorí po Stolici. Málo navštevovaný, veternými smršťami, lykožrútom a pílami doničený, ale stále tajomný. Kto uprednostňuje ticho, pokoj a samotu, na Kohúte bude ako v raji. Odlesnenie paradoxne poskytne výhľady, ale stále je možné uvidieť aj jeho tajomné smrečiny, kde sa to hlucháňmi v minulosti len tak hemžilo a pravdepodobne podľa nich vrch dostal meno.

Martin knor , 2

Co je to "ban"?

Cez Kohuta som siel pred par rokmi s plnou polnou (stan v batohu) zo Stolice do Revucej. A ten padak si veru dobre pamatam.

Bohuzial aj holiny. Ked som siel cez Stolicu ako student, boli tam hlboke lesy, ale tie padli. Skoda.

Martin knor

Uf, nikdy som take slovo nepocul, preto ma nenapadlo pohladat na Internete. Dakujem.

Daulagiri

Pekný výlet v málo známom až zabudnutom kraji. To stúpanie aj klesanie z doliny Zdychavy je fakt poriadne. Vďaka za ukážku ako to tam aktuálne vyzerá.

V roku 2009 som šiel celý hrebeň Stolických z Tresníka cez Stolicu na Kohút a dole do Revúcej. Vtedy to ešte boli rozprávkové strašidelné smrečiny do ktorých som sa "zamiloval" na prvý pohľad. Potom ešte v 2013 som šiel zo Zdychavy do Faltenovho sedla a ďalej na Stolicu. Netušil som že o pár mesiacov sa to tam na dlhé roky zmení.
Chcel by som si tú hrebeňovku niekedy zopakovať, ale trochu bojujem s tým či to tam v tomto stave chcem vidieť. Ale som rád že aspoň ten úsek z Kohúta do Faltenovho sedla je ešte ako tak zachovalý.

Tomas Vohlarik

velmi pekna tura Katka. ja som bol v Stolickych vrchoch iba raz a to na Stolici v roku 2018. doteraz si pamatam kulturny sok, ktory som zazil v Slanskom sedle. vtedy som si povedal, ze sa vratim min za 10 rokov, ked tam nieco narastie. podla fotiek z Kohuta, to uz vyzera lepsie. ale este si asi pockam :-)

Anna.lenkeyová

Ahoj. Veľmi pekný článok, my sme boli minulého týždňa na Klepanej skale a pri chate Parajka. Tam mám krásnu fotku z tej vyhliadkovej skaly na Zdychavské lazy. Potom sme sa vrátili späť a išli sedla Malý
Kohút a odtiaľ do Čiernej Lehoty. Pred cca 15 rokmi sme robili túru vo dvojici z dediny Slavošovce cez Ostrý vrch do sedla Malý Kohút a hore na Kohút. Cestou sme stretli asi štyridsaťčlennú čriedu diviakov v malinovom poraste. Zo sedla sme pokračovali po modrej až na vrch Kohúta. Aké bolo moje sklamanie, že som v lese a je to tam bez výhľadov. Potom sme pokračovali cez Faltenov vrch do Faltenoveho sedla. Tu sme míňali pekne obnovené tri vojenské hroby a starú poľovnícku chatu pri ktorej búrlivo tiekla voda. Ďalej sme šli cez Lehotské hole do sedla Harova a na Stolicu. Zo Stolice sme išli neznačenou trasou okolo Jánošíkovho stola. Cestou sú nádherné výhľady na Vysoké Tatry a hrebeň Kráľovej hole. Zišli sme cez Rejdovskú roveň na Ždiarik a dole Mlynnou do Rejdovej.

DoxaD

Chlapci, ďakujem za príspevky a zisťujem, že na "Kohúta" okrem toho orla chodia všetci skalní. To je super.
Tono, držím palce, počasie zatiaľ kadejaké, ale vydržíte. Teším sa na detaily cesty v článku, to nebude na otočku. Šok budeš mať, keď si si 16 rokoch chránil v hlave smrečiny...
K tej krčmovej " zhulákačke" v Plešivci , mám v rukách kroniku nášho KST, tí šli 24.11.89 na Prielom Muráňa a " v nádražnej reštaurácii" sledovali novembrové udalosti v TV. Zrejme to bol ten istý objekt.
Maťko, detstvo pod Kráľovou hoľou bolo dobrým základom Tvojich putovaní.
Nedávno sme šli od Besníka na Ondrejisko a vybehli sme aj na Tresníček a veľmi krásne výhľady , aj Klenovský Vepor bol odtiaľ zaujímavý.
Svatopluk, super, že si šiel nakoniec, kde ste si naplánovali. Zostup od Parajky kolenám dal zabrať, ale aj od Skalice do Zdychavy, tam nenavyberá človek, tie výškové m niekde musí stiahnuť.

Tono , 2

Ja sa chystam na Kohut akuarat v sobotu. Vlastne do Rudohoria takmer po 16 rokoch. Hmmm... a preco po takej dlhej dobe? Rudohorie si pamatam ako jedno divoke pohorie plne zvery, hlbokych lesov, toalna divocina. Po veternych smrstiach, tazbe a holoruboch som sem nechcel ist. Jednoducho som si ho chcel pamatat také, divoke... Ale nikdy nehovor nikdy a tak zajtra tam po 16 rokoch idem znova...

Svatopluk

Dobrý výlet Tono, nech sa podarí. Teším sa na článok.
Prvý krát na Stolici v roku 1979 - boli to dobré časy.

Tono

Ja som bol na Stolici a aj na Kohute 1x v roku 1988, Isli sme s Cervenej Skaly a tahali sme to dalej po hrebeni (zelena znacka) cez Hradok az do Plesivca. Na zaver sme sa slusne "zhulakali" v krcme za stanicou (dnes uz neexistuje). Povodne to bol hotel. Byvali tam hlavne rodiny co prisli za vojakmi co sluzili ZVS v okolitych posadkach.

Matobee , 1 reakcia

Katka potešil článok z tejto lokality. „Zhltol som ho“ pri rannom čaji. Celkom túto oblasť poznám a za posledné roky som tu bol viac krát. Naposledy v septembri v oblasti Malého Kohúta. Lákala ma už od detstva, keď som z neďalekého Tresníka nad Telgártom nesmelo smeroval či sám alebo s bratom a bratrancom k divočine Kyprova. Ale často som sa ďalej obával a radšej sa vrátil.
Sú tu síce aj drsnejšie vyzerajúce oblasti ale celkovo mám túto oblasť rád, napriek všetkému má svoju úžasnú atmosféru. Na Parajke som už bol 3 - 4 krát a dva krát tam spal. Krásne miesto. Jeden krát sme putovali z Prednej hory v lete predminulého roka aj cez malebnú Zdychavu. Akurát nepoznám ešte trasu z Revúčky, ale veľmi na ňu teším.

Páči sa mi tvoje prirovnanie „aj na líšku priúzka“ a rovnako tunajším hlucháňom tiež silno držím palce. :-)
Ku Kohútu som si ja myslel, že je pomenovaný podľa tvaru kopca, ktorý sa z hlbokej doliny Revúcej dvíha ako Kohútia hlava a trochu ju pripomína.
K tej augustovej Muráni. No vrchol letnej sezóny je taký a trošku života tomu regiónu len prospeje, ale zas infraštruktúra na vyššie počty áut, nie je pripravená. To je pravda.

Svatopluk

Ahoj Maťo,
tiež ma napadlo ísť ako Vy, z Prednej hory cez M. Zdychavu na Faltenovo s. natiahnúť to až do Slavošoviec. Tak nech mne tento nápad vyjde.
Toto sú nádherné kraje.

Svatopluk

SKVELÝ VÝLET. Koncom tohto októbra som šiel niečo podobné: M. Zdychava - Karafová - ch. Skalica - ch. Parajka - Revúčka - Revúca. Až po Parajku velmi pohodlné, zostup troška divočejší, pre spústy vody. Pri Karafovej pekné odpočinkové miesto pro cyklistov ( šípky značia kde je voda a kde WC ). Na Skalici ma ponúkli čajom a čoko. tyčinkou, na Parajke klobásami ( predsa len, česky hovoriaci turista je v týchto krajoch exót ). Šiel som masivom Stolice prvý krát 1979, tak si tie husté smrečiny ešte pamätám. Troška ako Tono sa bojím, čo na hrebeni uvidím.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum