Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jeseň v Strážovských vrchoch z Valaskej Belej

Diskusná téma K článku: Jeseň v Strážovských vrchoch z Valaskej Belej

Za lepším spoznaním Strážovských vrchov opäť smerujeme do tohto rozľahlého pohoria. Niet sa čo čudovať, pretože ponúka pestrú zmes zaujímavých vrcholov a výhľadov, lúk a rázovitých dedín, skalných útvarov a jaskýň. Tunajšia kombinácia miest môže byť v spojení s farbami ozdobenou jeseňou a atmosféru dotvárajúcimi hmlami neodolateľná.

Daulagiri , 2

Strážovské ešte príliš nepoznám a nemám pochodené. Nechávam si ich na neskôr. Bol som iba v oblasti Rokoša, Strážova a hrebeň z Fačk. sedla do Bojníc. Takže s tejto trasy nepoznám ani ťuk.
Ale vyzerá to tam lákavo, dedinky v dolinách, lúčky a skalné masívy. Škoda že farby si nemal ešte výraznejšie.
Nikdy som nevedel ako sa volá ten otravný lietajúci hmyz na jeseň - kuklorodka, vďaka za poučenie. Páči sa mi aj ten lávový východ slnka.

Matobee

Pred časom som sa čudoval aktivite Mira Svítka a jeho 70 Strážovských vrcholov. Považoval som to za zbytočnosť a motanie sa po nezaujímavých miestach. Ale už po 5. návšteve pohoria mi došlo a momemtálne som z pohoria dosť nadšený. Je to veľmi zaujímavé a pestré.

No k tým kuklorodkám som takýto text, presne ako ty písal k článku Vladimíra Čecha v októbri. Až by mi to prišlo, že si to skopíroval (a nevadí ak by aj). :-)
Tiež som tento hmyz až do októbra tohto roku nepoznal a Vlado mi to objasnil. Pre mňa najhnusnejší hmyz aj keď dáko neštípe.

Daulagiri

Ono toto pohorie je zaujímavé lebo je krasové, len tie bralá tam často nie sú až také veľkolepé. Zatiaľ bolo na okraji môjho záujmu, ale postupne to napravím.
Hehe, no nič som nekopíroval, je to asi len zhoda náhod :-) Aspoň som sa dačo nové dozvedel. Mňa ešte nepoštípali, ale každú jeseň otravujú.

Tomka , 3 reakcie

Pekne si sa prešiel. V Čiernej Lehote síce nie je krčma, ale je tam prírodná samoobslužná chladnička. Keď si išiel ku Starej Bebrave, stačilo za dedinou odbočiť kúsok na lúku s panelom NCH. Je tam posedenie a pri tabuli v zemi zakopaný sud s fľašami nápojov. Príspevok je dobrovoľný.
A ten NCH je veľmi pekný, ide k prameňu Bebravy, potom na hrad a vyhliadku a vráti sa do dediny.

Sona

To som este nevidela. Samoobluzny bufet s horalkami uz hej, ale chladnicku s napojmi este nie :)

Matobee

Danka ďakujem. Veru počas plánovania v podstate už aj za priebehu túry alebo tesne pred som postrehol aj tvoju túru po náučnom chodníku okolím Čiernej Lehoty. Aj si na ňu spomínam spred času. Celkom ma aj zlákala, ale kedže som sa chcel dostať večer na sedlo Trtavka tak som len nakukol. Každopádne je tam dosť zaujímavé prostredie. Oplatí sa ho lepšie preskúmať.

Pri tej náučnej tabuli čo prezentuješ na konci dediny som sedel a oddychoval v prístrešku vedľa. Bufet som si veru nevšimol, aj keď vravíš že bol neďaleko po lúke vyššie. No škoda, že som o ňom nevedel hehe. :-(

Ja som už na podobné samoobslužné zariadenia pár krát narazil. Pred viacerými rokmi bola chladnička s nápojmi na Kyslinkách na konci Hrochoťskej doliny. Ale bolo to okolo roku 2016 tak neviem či to tam ešte funguje. Teraz v máji som zas zaradil na samoobslužný minibar v Livovskej Hute na Čergove. Tam však bol len alkohol. Všeličo vymyslia.

Martin knor , 1 reakcia

Dolu pod Baske, nad Havrankovou dolinou, sa mi kompas tocil dokola a nechcel sa ustalit. Take cosi so zazil iba 2x v zivote. A kedze kompas uz nepouzivam, tak viac krat to neuvidim :-D .

Inac, prave planujem prechadzku do okolia Ciernej Lehoty. Ale inac ako chodievas Ty. Chcem okolie dokladne obehat, aby som videl vsetko, co stoji za zhliadnutie. Trochu si predlzim Dankinu trasu.

Matobee

Martin no to sú prečudesné zážitky s kompasom. Zaujímavé.

Nad Čiernou Lehotou si určite prídeš na svoje. Ja som tam len nahliadol ale pôsobilo to tam zaujímavo či už z blízka alebo aj z diaľky z okolitých výhľadov. S Dankou máte podobné preferencie tak možno objavíš aj niečo viac či už z botaniky alebo nejaké zaujímavé skalky, jaskyne.

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

Mato, Mato krasna trasa, ja 21.10. Dolna Poruba - Bartosovica - Omsenska Baba - Stary haj - Omsenie - Zihlavnik, vyhliadka - Baske - Dolna Poruba

Matobee

Tomáš odpadnem. Ale už sa blížime k spoločnému dátumu. Snáď príde deň keď sa takto neplánovane stretneme.

Parádne jesenné zábery s pekného okruhu.

Sona , 2

Parádny výlet. Škoda, že si nezabočil ešte na Slopský vrch.

Matobee

Soňa je to skvelý tip. Jesto v tých Strážovských z čoho vyberať. Slopský musí byť paráda ale výhľadovo som si užil aj na Omšenskej Babe.

Lákavé zábery. Snáď sa tam niekedy dostanem. :-)

Sona

Ano, Omsenska je super. Ja mam tiez este v Strazovkach viacero nenavstivenych cielov.

DoxaD , 1 reakcia

Maťko, pekne si to zhrnul, páčila sa mi fotka výhľadov z luky na Trtavke, aj tá vaňa, to bolo teda nečakané.
Lavička z vyhliadky nad Vyhorencom nejaká vyhlodaná, niekto asi potreboval na ohník:-(,
pekné aj usadlosti, aj príroda, veľa chodíš po celom Sk a už by to bolo aj na knihu.
Nech sa Ti darí a nohy vždy poslúchajú. Koľko km máš toho roku už za sebou??

Matobee

Katka ďakujem za príjemné slová. Vaňa rozosmiala aj mňa ale v takom horúcom lete by som ju určite využil.
Spomenutá lavička bola taká "na sranie." Je to možné, že dosky skončili v ohni. Ale pán Boh zaplať aj za tú jednu čo zostala.

Nohy celkom fungujú. Ale keď už idem 3 dni za týždeň tak sa ozývajú nejaké kŕče ak to správne amatérsky diagnostikujem.
Tento som som prešiel 2250 km. (+-20)

Gusto , 1 reakcia

Maťo, pobavil ma ten trojboj na koniec. Pollitra piva, pollitra kofoly, pollitra vody :))

A ako píše Doxa - ty a Maťo Baniari by ste mohli uvažovať o knihe.
Možno by vám s tým - aspoň organizačne - vedeli pomôcť manželia Mäkkí.

Matobee

Gusto som rád, že sa ti článok páči a trojkombinácia pobavila.

Kniha, no na takú srandu by bolo isto viac adeptov ako Palo F. , Henrich T. , Tono Z.(pokračovanie) aj ďalší.
Za mňa, hmmm, možno raz o pár rokov keď mi budú meniť bedrobý kĺb. Hehe. Najbližšie roky ešte určite nie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum