Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zatvára sa časť Tatier, no počas zimy možno pribudnú areály zimnej turistiky

Daulagiri , 7 reakcií

Hmm ako tak čítam, bolo by dobré čo najskôr sa prejsť v zimných podmienkach trasou z Popradského plesa na Sliezsky dom, lebo to už dlho nevydrží. Ale ktovie či to stihnem.
A vďaka za tip na ten nový chodník k sútoku potokov pri Podbanskom, nevedel som o ňom. Pozerám v mape že je dlhý 500 m - zásadný značkársky počin v ústrety turistom :o) Som zvedavý ktorý iný chodník sa na oplátku zruší...

Peter61

Daulagiri, keď sa kukneš na sklony
žľabov a lavínové dráhy , uvidíš že je taký malý div, že za tých 5 rokov tam nebolo viac záchraniek.
Btw. nie je tam zimné tyčové značenie.

Lubo

Peto, podla mna to je tym, ze usek Popradske pleso - Velicke pleso nie je pre beznu turisticku verejnost zaujimavy, lebo je pridlhy a po ceste nie je ziadna chata alebo iny dovod na navstevu. Z pohladu zimnych Tatier je zaujimavy len tym, ze nie je zavrety.

Naproti tomu usek magistraly Strbske pleso - Popradskej pleso zaujimavy je, no zaroven ide o potencialne nebezpecnu laivnovu lokalitu, co v kombinacii s neskusenymi navstevnikmi (a ovela zaujimavejsimi vyhladmi ako zelena znacka) moze viest k nestastiam.

Tomas Vohlarik

Peter pravdu mas, nic tam nie je. min rok som si to presiel, znacka aj chodnik sa mi stratili niekde pod Koncistou a chodnik sa objavil az v Stolskej doline. aj ten vsak siel uplne mimo znacky. vsetko zapadane snehom, cize ides len nejak intuitivne. a ano ten sklon je tam riadny, nebolo mi na niektorych miestach vsetko jedno. zo sedla pod Ostrvou vsetci sli kolmo dole, tiez ziadny vyslapany chodnik po serpentinach.

Peter61

Ľubo, nie je to najfrektovenjšií chodník, ale chodí sa tam dosť aj so zostupom na Hágy .
Čo sa týka zimy, smrťák tam tuším nebol, ak nerátame pád seniora z HO Vyšehrad na stupáku od Popradského pl. Podivuhodne málo záchraniek, medzi Zamkou a Sklanatým pl. je toho (asi rádovo) viac.
"Sezónna uzávera" bola vydaná 25.10.2017 tak akosi narýchlo, všetci si mysleli, že to bude ako s dočasnými sovietskymi tankami :
tanap.sk/…/Rozhodnutie-o-zimn… Zatiaľ platí.

A ľudia si veselo linkujú z Dušanovej stránky vyhlášku 1/1999 ( neplatná od r.2002) , kde je magistrála od Popradského pl. ku Sliezskemu d. v zime zavretá
tanap.org/navstevny-poriadok

Aj preto sa sa tam veľmi nechodí, ale červenú z Popradského na Štrbské našli všetci. Až po záchranke XXL turistu to ktosi zarampoval.

Lubo

V zime v dobrych podmienkach som bol viac krat Hagy - Batizovske - Sliezsky dom a na Batizovskom som ani raz nevidel presliapane od Popradskeho. Neviem, ci by na tom nieco zmenilo, keby to ostalo oficialne nadalej otvorene aj po prijati noveho nastevneho poriadku. Skor si myslim ze by to ludia ignorovali v case snehovej pokryvky. Podstatne by to bolo len v obodbi pred napadnutim prveho vacsieho snehu.

Daulagiri

Peter61, v pohode, ja viem zhruba aký je to terén. Šiel som to kedysi v nezimných podmienkach. Uvedomujem si tie traverzy lavínových žľabov, zostup svahom z Ostrvy aj chýbajúce tyče.
No len ma to tak zaujalo v tomto článku že je to otvorené. Ak by som to mal niekedy ísť tak iba v priaznivých snehových podmienkach bez hmly.
Inak tiež ma prekvapuje že som z tejto oblasti doteraz nezachytil veľa zásahov Hzs. Dôvod bude zrejme taký ako popisuje Lubo: dlhá trasa bez chát a "trochu" nebezpečná.

Samkoh

trochu gramatiky by nezaškodilo:
okruh na Jamské pleso, nie Jamského ; po modrej k Bielemu Váh-u. Inak pekný výber, aj keď ja do Tatier nechodím.

DanielaM

Dnes aj s prvým popraškom snehu vysoko na štítoch.

DanielaM

Dnes aj s prvým popraškom snehu vysoko na štítoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum