Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako chodiť vlakom do Álp na Schneeberg, do Raxalpe i pod Hochwechsel z Bratislavy (návod)

Tomi

Ja ešte zareagujem na vydávanie lístkov po štátnu hranicu.
Kupoval som si VOR Freizeit Ticket, čo je použitie všetkých vlakov a autobusov cez víkend v Dolnom Rakúsku, Burgenlande prípadne Viedni (za príplatok):
vor.at/…/freizeitticket
Pokladníčka mi odmietla vydať lístok po štátnu hranicu a musel som kúpiť oveľa drahší lístok až do Marcheggu. Po sťažnosti mi ZSSK odpísali nasledovné:
Vami predložený rakúsky cestovný lístok je vydaný rakúskym zväzom „Verkehrsverbund Ost-Region“ (VOR). Podľa informácií, ktoré nám poskytol rakúsky partner ÖBB, majú mať cestovné lístky, platné po štátnu hranicu deklarované, že platia po štátnu hranicu - obsahujú informáciu „Gesamtnetz Schiene+Bus“; alebo „Gesamtnetz Schiene“.
Vaše cestovné lístky túto informáciu neobsahujú. ZSSK v takýto prípadoch nie je oprávnená vydať medzinárodný cestovný lístok iba po štátnu hranicu ale po poslednú stanicu na sieti ŽSR/ÖBB.
Z uvedeného dôvodu Vám nárok na odškodnenie nevzniká. Postup zamestnankyne osobnej pokladnice bol korektný.

Podotýkam, že ani môj posledný Einfach-Raus-Ticket zo septembra 2023 neobsahoval žiadnu informáciu „Gesamtnetz Schiene“, takže by som sa ani v tomto prípade nespoliehal na vydanie lístka po hranicu. ZSSK tento typ lístka skrýva a vie prečo. Moja doterajšia skúsenosť je vždy hádanie sa pri pokladni.

Pajosk , 5 reakcie

Na cesty vlakmi REX do Rakúska kamkoľvek z Petržalky odporúčam použiť túto zľavu oebb.at/…/einfach-raus-ticket
Cez pracovné dni platí od 9.00 a v soboty a nedele po celý deň. Zaujímavá je cena pri viacerých osobách, napríklad 4 dospelí cestujú za 44 EUR neobmedzene, čo vychádza 11 EUR na osobu. Určite lepšie ako predražená EUROPA EXPRESS od ZSSK

Rc

Da sa to pouzit, aj ked necestuje skupina ludi, ale cestuje clovek sam?

MatusM

Lístok pre jedného sa nedá kúpiť, systém ti ponúkne ako základný ERT za cenu 36 Eur, platný pre dve osoby. To je o pár Eur drahšie ako spiatočný lístok (2 cesty) pre jedného do spomenutých alpských destinácii.

Ak cestuješ sám, tak sa ti to oplatí, len ak

  • spravíš za deň 3 cesty,
  • alebo 2 dlhé cesty,
  • alebo keď nevieš, ktorými vlakmi pôjdeš, s ERT si môžeš vybrať

Citujem ešte Domina z iného príspevku:

V podstate einfach-raus ticket je fakt veľmi výhodná možnosť, je tam však viacero ale:

  • platí síce do 3 hodiny ráno nasledujúceho dňa, a cez víkendy a sviatky začína platiť od polnoci, no cez pracovné dni až od 9:00..
  • treba pamätať na to že platí len v regionálnych vlakoch, nie v diaľkovych vlakoch,
  • platí len v Rakúsku, takže teoreticky napr úsek Petržalka - Kittsee ním nie je pokrytý, a treba ho kúpiť zvlášť alebo odviezt sa autom do Kittsee a nastúpiť až v Kittsee..
Rc

To ano, myslel som ale, ked treba cestujes sam a mas listok pre dvoch, ci revizor nerobi problemy, alebo ak mas listok pre styroch a su len dvaja... Napriklad viem, ze detsky listok neplati, ak dieta cestuje samo aj ked ma platny listok. Tie pravidla su rozne.

Barack 40

Problém to je, a sprievodcovia to riešia, takže neodporúčam na tento lístok cestovať osamote.
Kto cestuje sám, môže za 25,70€ využiť tzv. Freizeitticket

vor.at/…/freizeitticket

Síce platí iba cez víkendy a sviatky, iba na území spolkových krajín Viedeň, dolné Rakúsko a Burgenland, ale zato platí aj v autobusoch (kde je inak jednorazové cestovné veľmi vysoké).

Barack 40 , 2

Len drobné upresnenie, resp. doplnenie :-)

Einfach - Raus Ticket by mal pokrývať trasu už od štátnej hranice, čo je fiktívny bod zvaný Kittsee Gr.

Lístok Petržalka - Kittsee Gr. potom stojí 0,50€/os/smer pre dospelú osobu. Takýto lístok sa bohužiaľ dá kúpiť iba v pokladni v SR, pričom pokladnička bude pravdepodobne vyžadovať ukázať ten Einfach - Raus Ticket. Pozor, lístok pre cestu späť treba kúpiť pred cestou tam, v Rakúsku by takýto lístok stal výrazne viac. Inak nie je problém kúpiť lístok do Kittsee Gr. odkiaľkoľvek, čiže kľudne aj Trnava - Kittsee Gr. napríklad.

Pre porovnanie spiatočný lístok Petržalka - Kittsee stojí asi 4€/os, preto je výhodnejšie kupovať lístok iba po štátnu hranicu.

Inak v praxi to na 99% vôbec netreba riešiť. V tých vlakoch chodí rakúsky personál, ktorý rieši iba ten prípadný Einfach Raus, lístok po hranicu ich nezaujíma (väčšinou ani nikto nekontroluje).

Analogicky, pri ceste cez Marchegg, sa dá kúpiť lístok odkiaľkoľvek do fiktívneho bodu Marchegg Gr., ale tam ho určite treba mať, nakoľko tam jazdí slovenský sprievodca.

Dominob

No tak vedomosť o možnosti kúpiť si lístok do bodu Gr., to už je naozajstné cestovateľské know-how, vďaka za spresnenie.

Kofoluska , 1 reakcia

Ahoj Matúš, zaujal ma ten Hochschwab, ktorý máš v nadpise. Akurát že ďalej v článku už o ňom zmienka nie je. Spomínaš už len Hochweschel.
Hochschwab mám zlezený, aj keď nie celý masív, ale čo viem, vlakom sa dostaneš len do Eisenerz a Vordernbergu. Sú to dediny na úplne západných výbežkoch pohoria. Zo severu a juhu je prístup len autom, na východe je najbližšia železničná stanica tuším Mariazell, ktorý je celkom ďaleko.

Lubo

Pardon, je to moja editorska chyba. Ano, ma ist o Hochwechsel. Vdaka za upozornenie, opravim to.

Jano H , 1 reakcia

ako to presne funguje? staci si kupit len tento listok a neobmedzene cestovat (cize viac jazd v jeden den)? resp ake je tam obmedzenie okrem osob?
napr kebyze sme sli styria na semmering v sobotu rano a vecer nazad tak nam staci jeden listok za 44e a to je vsetko?

Dominob

V podstate einfach-raus ticket je fakt veľmi výhodná možnosť, je tam však viacero ale:

  • platí síce do 3 hodiny ráno nasledujúceho dňa, a cez víkendy a sviatky začína platiť od polnoci, no cez pracovné dni až od 9:00..
  • treba pamätať na to že platí len v regionálnych vlakoch, nie v diaľkovych vlakoch,
  • platí len v Rakúsku, takže teoreticky napr úsek Petržalka - Kittsee ním nie je pokrytý, a treba ho kúpiť zvlášť alebo odviezt sa autom do Kittsee a nastúpiť až v Kittsee..
MatusM

Ahojte, vďaka za prečítanie a reakcie!
Vorteilscard 66 aj Einfach-Raus-Ticket sú veľmi dobré tipy v komentároch. Ja som to spomenul len všeobecne, že sa oplatí sledovať aktuálne akcie a zľavové produkty, časom sa to môže dosť meniť.

Vorteilscard 66:
50% zľavová karta, platná rok. Pre takéto výlety do Álp sa mi oplatí, ak ich spravím 4-5 ročne. Myslím, že 50% zľava sa nedá uplatniť na Einfach-Raus-Ticket, takže mimo týchto jázd.
oebb.at/…/vorteilscard

Einfach-Raus-Ticket:
Toto je fakt výhodné pre skupinu 2-5 osôb. Škoda, že v pracovný deň len od 9:00, čím je vlastne použiteľný len cez víkendy, najmä na priamy REX smer Murzzuschlag. Ale aj na bike výlety kamkoľvek do Rakúska.

Vlado V

Zubačka chodí iba takto: 29. April - 19. November 2023

Valerián

Vyše 20 rokov žijem vo Viedni a odkedy je postavený nový Hauptbahnhof, nikto tieto nástupištia neoznačuje ako "Südtiroler Platz". Sú to nástupištia 1 a 2 a takto sú aj označené.

Vladimir Popluhar

Zdravím - fajn článok, ak chce niekto spoznávať častejšie rakúsku prírodu a aj pamiatky oplatí sa kúpiť si ročnú kartu - Vorteil66, kde sú celkom fajn zľavy. K tomu na narodeniny zadarmo. Ročná karta stojí 66,- Eur pre ludí do veku 65 rokov a nad myslím 29,- Eur. Mne sa počiatočný vklad vrátil za polroka. Zdravím.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum