Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Jeseníkov začiatkom jesene I.

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Jeseníkov začiatkom jesene I.

Jeseníky sú najvyšším pohorím Moravy. Primeranou dĺžkou svojho hlavného hrebeňa sú ideálne napr. na nenáročnú víkendovú dvojdňovku. Trasa medzi sedlami Skřítek a Ramzová ponúka k videniu skalné vyhliadky, podmáčané rašeliniská, krásne smrekové lesy i úsek vysokohorských holí. Prespať je možné v niekoľkých horských chatách i skromných útulniach.

Zdenči , 4 reakcie

Oživil si mi spomienky na leto. Mne visí v čakárni článok z Ramzovej cez Keprník do Červenohorského sedla. Si tak v duchu predstavujem, že sa tam niekde na polceste stretneme a dáme pivo na Šeráku :-) Tiež som tento rok okúsil Jeseníky a verím, že sa tam ešte vrátim

Daulagiri

Zdenči tušil som že pokračovanie tvojej Jeseníckej série bude smerom na Keprník. Bolo by to veľmi zaujímavé keby sme sa stretli, bol by si jediný Slovák, lebo žiadneho iného okrem mňa som tam vtedy za celý prechod nestretol.
Veru na chate pod Šerákom som si dával Holbu. Snáď sa tam ešte dakedy pozriem.

Daulagiri

Áno Vladimír, už si spomínam, ja som v Jeseníkoch končil a ty si začínal. Bolo to o chlp :-)

Svatopluk

Daulagari, to je to isté ako so mnou - Čecha v Ostrožkách či Revúckej vrchovine človek nepotká.
( To už skor Moravákov )

Sona , 1 reakcia

Parada, musim sa sem tiez v dohladnej dobe pozriet. Titulna foto vyzera trocha ako z Kralovej hole :)

Daulagiri

Áno ten Praděd aj mne z diaľky vždy evokuje Kráľovku. Je tam super, lákajú ma ešte aj divoké dolinky s vodopádmi zarezávajúce sa do hrebeňa.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Išiel som tadiaľ 3 roky po tebe. Je to pekné pohorie jedno z top v Česku. Škoda že si nepokračoval na Kralicky Sneznik. Tam je zase celkom divočina a prirovnal by som to k našej Babej hore alebo Pilsku. Inak parádne fotky. Počasie ti vyšlo. Teším sa na ďalšiu čas.

Daulagiri

Pali ten Králičák mám tiež v pláne, snáď niekedy. Vrámci tejto túry som chcel zájsť ešte aspoň na blízky Smrk (1127 m) nad Ramzovou, ale kvôli zhoršeniu počasia som ho nakoniec vynechal.
Tá oblasť si zaslúži viac dní, už si nepamätám prečo som sa neodhodlal na dlhší trek.

Matobee , 3 reakcie

Maťo parádna túra nádherným horstvom. Krásne hôlne aj lesné prostredenie aké veru môžem aj ja. Fakt vydarené počko a následne zábery ako z propagačnej knihy. :-)

Praded a Lysá hora ma lákajú od detsva keď svojou atmosférou konkurovali mnohým slovenským vrcholom z fotiek kníh zo socializmu. Paradoxne som tam nikdy nebol ale dostal som sa v 2019 na tyždeň do Krkonoš. Aj tie boli fajn. Černá hora (aj moje oblubené pivo),Obŕí dúl, Snežka a Jánské lázne stoja za to. Akurát mi tam vadilo spousta "boud" po našom horských hotelov ako Ovčárna. Tam boli každé dva kilometre. Také česky turisticky prehnané ako si zažil aj ty na vrchole dominanty.

Toto každopádne vyzerá lepšie a tých boud tam asi nie je až tak veľa, keď ich nespomínaš.
Verím, že sa tam raz dostanem ako aj na Lysú horu.

Daulagiri

Sú to nádherné hory Maťo, na to aby som tam vychytal super počasie som si dal extra záležať a vyšlo to lepšie než som čakal.
České hory moc nepoznám, ale viem že v Krkonošiach je viacero tých až necitlivo obrovských chát/búd. O Jeseníkoch som čítal že sú ešte málo poznačené takým megalomanstvom, tak ma lákali vždy viac. A v podstate okrem okolia Pradědu a v Červenohorskom sedle inde také mega stavby neboli. Takže s tejto stránky určite odporúčam. Na zvyšku hrebeňa pokoj, kľud a krásna príroda. Ak tam niekedy zájdeš nebudeš sklamaný.

Ale u našich bratov je viacero lokalít, ktoré ma lákajú: aj Krkonoše, Beskydy, Adršpach, Moravský kras či Česko-saské Švajčiarsko. Snáď niekedy...

Martin knor

Pivo Cerna Hora ... Pred rokmi som siel s detmi na autokarovy vylet na Moravu a jednou zo zastavok bola Cerna Hora. Nad obcou je zamocek, v ktorom je domov dochodcov a pod zamockom pivovar s okienkom "prvej pomoci". Dalo sa v nom kedykolvek kupit miestne pivo. Detom som to poukazoval s tym, ze ak ma niekedy budu chciet dat do domova dochodcov, tak sem :-D .

Daulagiri

Len ktovie či v tom atraktívnom domove dôchodcov nemajú poradovník :-)

Martin knor

Pekne obrazky. Z Tvojej trasy som siel iba tie vrcholove partie. Pozrel som, ze na Petrovych kamenech rastie zaujimavy zvoncek.

Daulagiri

Pafi, vďaka za koment, som rád že som potešil. Tak v zime keď sú stromy obalené snehom to musí byť ozaj nádhera. To by som chcel vidieť, možno raz.
Tomáš, to muselo byť ozaj zvláštne že z hodiny na hodinu tam z alkoholom sekli. O likéri som netušil, ja som tam na chatách okoštoval len miestne pivo Holba. Švýcárna mala vnútri relatívne maličkú reštauračnú miestnosť a prítmie, ale atmosféra bola veľmi príjemná, pamätám si to dodnes.

FunTTomas

Hrebeňovku Jeseníkov sme išli v roku 2012, keď vypukla metanolová aféra, takže do večera bola vyhlásená prohibícia. Na obed som mal pivo a večer sme sa už mohli pozerať na opáskovanú prevádzku. Boli sme síce na Praděde, ale legendárny likér sme si kúpiť nemohli. Každopádne to bol pamätný abstinenčný prechod pohorím. Švýcarna má naozaj príjemný interiér pravej horskej chaty.

Pafi

Ahoj Maťo, jedným slovom mňam, potešil si ma pred spaním, parádne počko si vychytal, fotky luxus, ako vždy od Teba. Už sa těším na zimný čas a bežečky, na ktorých si túto trasu(Ramzová - Skřítek) každoročne dávam. A teším sa na pokračovanie :-) Maj sa!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum