Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Prašníka do Devína – sólo prechod Malých Karpát

Diskusná téma K článku: Z Prašníka do Devína – sólo prechod Malých Karpát

Karpaty alebo Karpatský oblúk sú s dĺžkou 1500 km po Škandinávskych vrchoch druhé najdlhšie pohorie v Európe a patria k mladším európskym pohoriam, keďže vznikli v mladších treťohorách. Od západu sa tiahnu od Viedne až na juhovýchod k srbskému mestu Niš. Výškou kulminujú vo Vysokých Tatrách Gerlachovským štítom (2655 m). Ich členenie je rôznorodé a na Slovensku považujeme za ich začiatok pohorie Malé Karpaty, tiahnuce sa od sútoku riek Dunaj a Morava, s najvyšším vrchom Záruby.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Fajn túra. Tiež som išiel nedávno prechod cez Malé Karpaty aj keď trochu cik-cak spôsobom. Škoda že si obišiel miesta ako Veľká/Malá Pec alebo skalu Hodinová veža. Išiel si tesne popri nich a určite sa tam oplatí zájsť.

Na Bratislavu sa veľa nadáva a tiež ju ako správny vidlák moc nemám v láske. No myslím, že má super polohu. Na rozhraní hôr, nížiny a všetko dotvára európsky veľtok Dunaj. Za hodinu sa dá z centra pešo dostať buď do pekných karpatských lesov alebo do relatívne divokých ramien Dunaja. To nemá každé hlavné mesto. Až na tie komáre v lete si myslím, že je to fajn mesto.

Tomas Vohlarik

videl som tu tvoju trasu na IG, pekne si pred Mihalinovou zmokol :-) v jaskyniach aj Dobrovodsky kras som uz popozeral, tak som ich teraz z trasy vynechal, ale planujem sa tam niekedy vratit

Sona - ja ti verim, len si to nejak neviem predstavit, ze by tam bola luka :-)

Tono - vdaka za precitanie, Karpaty mam myslim dost pochodene, ale vzdy sa najdu nejake nove miesta na pozretie.

Palin - tu fotku troch ihlanov (asi protitankovych barier) som tam dal prave kvoli, tomu ze ich ludia poznaju ako sucast vrchu Tri kamenne kopce. samotny vrch sa asi nachádza za altankom v lese, na jar som ho tam hladal, ale nejak jednoznacne vyznaceny tycou alebo kamenom som nenasiel.

Matobee , 1 reakcia

Tomáš moc fajné čítanie. Vyplnilo mi dnešnú cestu vlakom z Podhájskej. Kam som si šiel oddýchnút od včerajšieho oravského snehu a lalať aj dole 15 - 20cm. Nechápal som.

Poriadne si si vyskúšal hrebeňovkársky život. Zvládol si to na výbornú. Ja som zatiaľ tiež viac ako 4 dni po sebe neturistikoval. Ale mám to rád kúskovane, hlavne na dva dni.
Som celkom zvedavý na čo si to trénoval. Či niečo u nás alebo bližšiu či vzdialenejšiu exotiku. Každopádne držím palce. :-)

Zaspomínal som si pri čítaní na miesta z tvojich posledných dní, ktoré ako je už známe som navštívil v septembri. Je to veru zaujímavé pohorie. Uvidím kedy tam zas vyrazím.

Pavel Forgáč

Ja zas osobne dvojdňovky z duše nenávidím :D. Tento rok som bol po 5 rokoch na nejakých kvôli krátkosti času. Je to blbé keď jeden deň nemáš kompletný lebo cestuješ a ďalší tiež lebo opäť cestuješ. Nemôžeš potom kráčať od svitu do mrku ako to mám rád. Teda pokiaľ človek nejde autom.

Tono

Ja som sa dostal k precitaniu clanku az teraz. Pekna tura po doverne znamich miestach. Presne podla mojho gusta. Dobre mi padlo pripomenutie miest xkrát prejdenych. Pozdravujem.

Sona

Tomas, neveril by si, ako rychlo byvaly pasienok nahradi les. Tie otvorene strane Devinskej Kobyly zas nie su od tohto miesta az tak daleko.

Palin

Pekná, klasická ale pritom výživná túra. Iba malá poznámka k foto č. 21.
Tie tri betónové ihlany fakticky mnohí považujú za útvar ktorý dal tomuto priestoru názov. Asi 400m späť, pri kóte 584 sú navŕšené tri kopy kameňov do výšky sotva 1 metra, teda -Tri kamenné kopce. Podla mňa to budú tie pravé 3KK. Betónové ihlany sú napr. na Mapy.cz označené ako socha. Možno že niekto tu na fóre vie o tom viac.

Tomas Vohlarik

Danka - sem tam kopirujem tvoje tury. ale kedze chodim autom, tak si ich musim predlzit do nejakeho okruhu kvoli tym spojom. na clanok o cestovani verejnou dopravou sa tesim :-)

Mato - netrenoval som, len sa mi za posledne roky tie hrebenovky s prespavanim vonku zapacili. a kedze som siel sam, tak som si zvolil take pohorie, kde by ma nemali zozrat krvilacne medvede :D

Dominik - aj ked na BA sa zo vsetkych kutov nadava, to mesto vdaka centru s vyskovymi budovami opeknieva a hrad je tiez peknou dominantou.

Sona - tak na tom razcesti si luku viem predstavit len tazko, ved teraz je tam husty les.

dakujem vsetkym za precitanie a mile komentare

Sona

Paradny vylet z mojho domovskeho pohoria. Ten strom pri razcesti Uzky les je lipa. Je dost mozne, ze kedysi stala na luke, preto pozostava z viacerych kmenov. Tiez sa mohla poskodit a takto poopravovat.

Dominob

Páči sa mi tá fotka Bratislavského hradu.. ako to ani nebolo v Bratislave :D

Tomka

Pekne Tomáš, páči sa mi takáto pohodovka.
"Geniálny grafikon" ŽSR nás tiež v tomto roku potrápil veľakrát. Už som si to začala spisovať a možno raz bude článoček o cestovaní verejnou dopravou.:)
Väčšinu Tvojej trasy mám prejdenú, ale samozrejme na etapy.:) Ja mám Malé Karpaty veľmi rada.
Aj my sa vyhýbame vychyteným lokalitám s množstvom ľudí, ale keď na naších trasách náhodou stretneme turistu (čo nebýva často), tiež si radi pokecáme.

Tomas Vohlarik

Katka vdaka za precitanie, pitny rezim je zaklad kazdeho sportu 😁. veru dlho som rozmyslal, aky hrncek mas na mysli, musel som si pozriet fotogaleriu k clanku - bol to darcek.

DoxaD

Tomáš, pekné čítanie, veľmi sa mi páčil geografický úvod, vždy mám v tom hokej odkiaľ kam až Karpaty siahajú. Fotka "Hrad Devín" veľmi krásna, tiež originálny turistický pohár s ešte originálnejším úškom.
Km veru slušne a aj prevýšenie. A pitný režim si fest dodržiaval:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum