Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stromy a pralesy Slovenska od Dajamy majú problém s kopírovaním cudzích textov

Diskusná téma K článku: Stromy a pralesy Slovenska od Dajamy majú problém s kopírovaním cudzích textov

Vydavateľstvo Dajama vydalo v rámci edície Krásy Slovenska knihy Stromy a ich príbehy a Pralesy a život v nich. V prvej z nich autori predstavili mnohých finalistov ankety Strom roka, v druhej sedemdesiat pralesných lokalít. Hoci nápady sú dobré a v knihách sú zaujímavé informácie aj pekné fotografie, v oboch sme našli odkopírované cudzie texty bez uvedenia zdroja. Kniha o pralesoch navyše v mnohých prípadoch prezentuje zavádzajúce fotografie.

Daulagiri , 1 reakcia

Téma pralesov je niečo čo doteraz nebolo knižne spracované a bol tu teda priestor. Aj som premýšľal že by som si tú knihu možno kúpil, ale keď čítam túto recenziu tak som sklamaný.

Mám pár kníh od Dajamy a ani z fotkami to nie je vždy terno. Mám napr. knihu Najkrajšie doliny a na obálke je Račkova a Jamnícka dolina aj s mega rúbaniskom na Otrhancoch. Nechápem že nedokázali nájsť krajšiu fotku na obálku.
Osobne som sa kedysi potešil aj keď bola vydaná kniha: Najkrajšie hrebeňovky, lebo to bola tiež téma, ktorá nebola dovtedy spracovaná. Ale taktiež som z nej zostal veľmi sklamaný - je v nej viacero chýb v texte, v mapách, občas čudný výber fotiek a celkovo výber pohorí a trás.

Mám pocit že nie vždy dokázali využiť potenciál, ktorý daná téma poskytovala. A v tejto knihe pralesov to bude asi podobné. Škoda.

Rc

Daulagiri kludne si ju kup, nenechaj sa odradit tunajsim hejtom. Co sa tyka fotiek, autor patri medzi to najlepsie, co na Slovensku mame. Zatial som ju sice nevidel celu, ale viem ze bude asi darcek pod stromcek a podla nazorov znamych naozaj stoji za to ju mat a kochat sa nadhernymi fotkami aj s popisom.

Sona , 4 reakcie

Pridali sme stanovisko Ivana Kňazeho.

Dajama

Dobrý deň, prečo ste skrátili stanovisko p. Kňazeho a inak upravili poradie jeho vyjadrení?

Lubo

Skratit reakciu som navrhol ja. Vypustene boli casti, ktore neboli vecne ale spochybnovali autorkinu expertizu a legitimitu hodnotit jeho pracu. Ak by sme to zverejnili v povodnom zneni, postavilo by ho to do este horsieho svetla. Kazdopadne, tak ako ty Dano, aj Knaze sa tu moze vyjadrit uplne slobodne.

Dajama

Poprosím teda uverejniť celú reakciu p. Kňazeho, pretože ide o neúctu voči nemu. Je to človek z praxe, ktorý v lesoch a pralesoch strávil viac času ako my všetci za klávesnicami počítačov. Vo svojej knihe sa primárne venuje životu v pralesoch, ktoré za tých viac ako 50 rokov výskumu dôverne pozná a predovšetkým opis života v pralesoch tvorí gro obsahu knihy. Ak pochybil v teoretických úvodoch a nedostatočne citoval, zato bude niesť svoj diel zodpovednosti. On si však práce napr. Mariána Jasíka a ďalších ochranárov či lesníkov vysoko váži, čo práve aj v tej reakcii spomína. Zaujímavé, že práve tieto vety z tej reakcie vypadli...

Sona

Ak pochybil? Daniel, uz si porovnal tie texty a pralesy.sk? Vsetky tie copy paste a aj tie, kde autor zmenil jedno dve slova, aby to trocha zakamufloval?
A ked si tak vazi Jasikovu pracu, mohol aspon v uvode knihy spomenut, kto tie pralesy vymapoval a odkial cerpal, ked uz nedal zoznam pouzitej literatury, ako sa patri, nehovoriac o autorskom zakone, ktory jasne hovori o tom, co je citacia diela.

Lubo , 3 reakcie

Stanovisko Dajamy dava otaznik, ci porusovanie prav dusevneho vlastnictva nie je beznou pracovnou metodou tohto vydavatelstva. Osobne som dost sklamany. Z toho, co urobili aj z toho, ako sa k tomu teraz stavaju.

Dajama

Ľubo, to čo si napísal sú silné slová. Snažíme sa už takmer 30 rokov systematicky vydávať a poctivo pripravovať knihy o Slovensku, vyšlo ich už takmer 400. Čitatelia ich poznajú a hoci nie každý titul je dokonalý a bez jednej chybičky, myslím, že nemáme sa za čo hanbiť. Ku knihe Stromy a ich príbehy som sa vyjadril a myslím, že dostatočne a čo sa týka knihy Pralesy a život v nich požiadal som o stanovisko p. Kňazeho. Ak pochybil, budeme to riešiť. Čakal by som však od Teba trošku rešpektu...

Lubo

Dano, v pripade tychto dvoch publikacii ste narazaili na autorkinu expertizu, skusenosti a kontakty. Tvoja ako aj Knazeho reakcia ukazuje hlboke nepochopenie vaznosti situacie. Takyto nedostatok profesionality som naozaj necakal a je mi to uprimne luto.

Dajama

Ľubo, ja som sa vyjadroval za knihu Stromy a dve údajné nepresnosti som vysvetlil, takže neviem o akom nedostatku profesionality hovoríš. Autorkinu expertízu, skúsenosti a kontakty v súvislosti s témou Stromy vôbec nehodnotím, a tak je to lepšie. Keď nie rešpekt, trošku pokory by nezaškodilo...

Pavel Forgáč

Knihy od DAJAMA mám rád a preto je škoda, že knihu o pralesoch tak dovrzali. Škoda že neoslovili pána Jasika, či nemá záujem napísať alebo aspoň spolupracovať pri písaní knihy. Pán Kňaze má síce blízko k prírode a mám od neho jednu knihu, no pri pralesoch je to výstrel vedľa. Podľa mňa by mali knihu stiahnuť z predaja a prepracovať.

Dominob

No, s tou knihou o pralesoch to nevyzerá dobre. V podstate mohlo nadmerným citovanim textov (paragraf 37 ods 2 autorského zákona) OZ dôjsť k rozmnozeniu diela prepisom (paragraf 21 ods 2 autorského zákona). Na mieste OZ by som napísal do vydavateľstva a dožadoval sa peňažnej náhrady aspon vo výške, za akú by OZ bolo ochotné súhlasiť s použitím svojich textov na účely tejto knihy, ak by vydavateľstvo štandardne pred vydaním knihy oslovilo OZ a podpísalo licenčnú zmluvu na použitie diela (paragraf 442a ods 2 občianskeho zákonníka), s tým, že ak táto suma nebude vyplatená, OZ sa obráti na súd so žiadosťou o stiahnutie knihy z obehu (paragraf 58 ods 1 písm. f) autorského zákona).

Dať tam termín na odpoveď povedzme do jedného mesiaca a počkať čo sa bude diať.

V tejto fáze ten pokus nič nestojí, len ten jeden list do vydavateľstva...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum