Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca

Diskusná téma K článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca

Najzápadnejšia časť Muránskej planiny poskytuje nepreberné množstvo túr. Od ľahších prechádzok, až po adrenalínový prechod skalným hrebeňom Hradovej. Vzbudí rešpekt aj u ostrieľaných tulákov. Pri dobrom počasí vás odmení nádhernou panorámou. Na svoje si prídu aj milovníci histórie. Môžete zdieľať chodník s ľudom kyjatickej kultúry z neskorej doby bronzovej. Stačí zapojiť trošku fantázie.

DoxaD , 1 reakcia

Kto si chce ešte užiť skalný hrebeň v pôvodnom adrenalínovom zneni, poponáhľajte sa, plánuje sa realizovať projekt malej "ferratky" a bude tam údajne viacero bezpečnostných prvkov už do tejto jesene. Viac k tomu na v obraze.sk

Muska

Uff, tak tam ešte rýchlo vybehnem. Mne sa to doterajšie "lezenie" hrebienka celkom páči/lo. :)

DoxaD , 1 reakcia

Po dnešnom výstupe na Hradovú dopĺňam foto z okolia predpokladaného starého hradu- studňu, hrebeň bol suchý, poniklece sme ešte stihli- na severných úbočiach.

Svatopluk

Katarína, krásne fotky.
Moja hanba ! Tú studňu som si 2x nevšimol !
A každá fotka, kde je Klenovský vepor sa mne páči.

Martin knor

Siel som cez Hradovu (opisovanym smerom) v roku 2016 s plnou polnou, so stanom spacakom a tak. Bol to jeden z mojich poslednych vandrov so stanom. Nadherne miesto.

DoxaD

Ďakujem všetkým za reakcie a povzbudivé slová.
K otázkam:
Kamzikjardo: Mám aj také fotky, ale sú aj s turistami, takže ich nejdem zverejňovať, prebehli tam už aj nejaké rekonštrukcie v oblasti Starého hradu, ale do akej miery majú historickú výpovednú hodnotu neviem, keďže informácie sú skromné.
Demoplay 79:
Presne na tom mieste, kde ste mali problémy sú popadané stromy nahustené a aj my sme tam potrebovali pár minút na zorientovanie, je to 5. stupeň ochrany, takže ako stromy pováľa, len sa prerežú na šírku chodníka a vždy si treba všímať, kde je v kmeni stromu urobený schodík a to je vodítko. Treba byť opatrný, vegetácia je tam v lete hustá, ale sme v prírode, takže s istými výzvami sa musí počítať. Vetrisko tam pravidelne narobí šarapatu a má Hradovú veľmi rád:-)
Orientačne je to asi lepšie, ak sa ide od Okrúhlej skaly na hrebeň.

Anna Lenkeyová

Pekný článok aj historický úvod. Boli sme tu už druhýkrát 13. mája tohto roku. Je to náročná túra, hlavne ten prechod hrebeňom Hradovej nie je pre slabšie povahy. Cestou ku začiatku výstupu na Hradovú je pamätné miesto, kde boli hromadne zavraždení 21. novembra 1944 rómski občania Tisovca. V Tisovci je dosť pamätníkov aj busty národných dejateľov sú tu veľmi pekné. Odtiaľ pochádzal môj obľúbený spevák a ľudový rozprávač Janko Valentík a výborný herec Štefan Mišovic. Obidvoch som naozaj mala veľmi rada. Ďalšia moja obľúbená osobnosť je vynikajúca botanička Izabela Textorisová, ktorú tu spomínate. Ďakujem za pekný článok, obohatil mi deň. Nech sa Vám aj naďalej darí.

Tomka , 1 reakcia

Katka pekne, ďakujem.
Ja práve takéto skalnaté chodníčky ako na Hradovú milujem. Na Okrúhlu som mala šťastie vyjsť ešte rebríkom. Rozhodne je lepšie aj bezpečnejšie ísť opačne.
Ďakujem za tip na Kozí chrbát a Hajnáš.

Kamzikjardo

Náhodou foto pozostatkov hradu na okrúhlej skale nemáte???

Demoplay79

V októbri 2023 som chcel dať tento okruh po dlhej dobe, naposledy som tam bol v 2012, ale pride mi to tam strašne zanedbané , značky vyblednuté, chodník od tisovca zarastený so skrizenymi popadanymi stromami. Prišiel som len po okrúhlu skalu, tam som asi hodinu hľadal pomedzi popadané stromi ako sa dostanem ďalej, hlavne som sa chcel dostať novou modrou do Suchých Dolov, ale som ju nenašiel a musel som sa vrátiť späť tak ako som prišiel. Nebolo to tam vobec schodné.

FunTTomas , 1 reakcia

Hradová je krásna poldenná túra, ktorá sa vďaka novej modrej značke na Suché doly dá predĺžiť na celodennú túlačku Tisovským krasom.

Svatopluk

Modrú odporúčam, aj keď v lete ešte nebola v teréne vyznačená. Suché doly stoja za to. Celé okolie Tisovca je pekné, mne sa páčia doliny na sever od T., čo je vlastne trasa Valikinej cesty.

Daulagiri

Okruh cez Hradovú som šiel v roku 2012 (mám tu o tom aj článok) a už dlhšie sa tam plánujem vrátiť. Aj preto že pribudla spojka na Suché doly.
Aj na tých lúkach Kozieho chrbta pod Hajnášom sme boli. Je to krásny kraj, teším sa keď sa tam opäť niekedy vydám prejsť si zasa niečo nové.

Anežka Kokavcová

Krásny článok,bola som na výletoch ,ktoré popisujete,ale vidieť ich Vašimi očami je obohacujúce o nový rozmer.Ďakujem, a ešte veľa kilometrov s otvoreným srdcom Vám želám.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum