Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový návštevný poriadok v Tatrách rozširuje možnosti pre skialpinizmus, no pridáva nové povinnosti a zakazuje vstup so psom do vysokohorského prostredia

Sona , 1 reakcia

Ano. S tou chatou pod Soliskom, tam budu moct tiez otvorit mytnicu, ked uz vypne lyziarske stredisko.

Peter61

Modrá ku chate pod Soliskom je dole od plesa pri prečerpávačke prešľapaná skoro na pol metra.
Okoloidúci rekreanti žiadny zákaz nezaregistrovali.

Peter61 , 1 reakcia

Registrácia horolezcov a skialpinistov pred túrou cez appku HZS

tanap.sk/online-registracia/

Rc

Kedysi tu niekto pisal (ak sa dobre pamatam, bol to Boro), ze bez apky a netu sa pomaly ani do utulne nedostanes. Vtedy sa vacsina na tom zabala a povazovala to viacmenej za menej miestny zart. Ako sa zda, ta doba sa naozaj blizi

Vebe , 6 reakcií

Takže 15.12. - 15.04. môže ísť napríklad na Patriu, Voliu vežu atď. aj bežný turista, alebo som to zle pochopil? :)

Dominob

V paragrafe 2 je množstvo definícií pojmov, ktoré sa v texte ďalej používajú. Zimnou turistikou sa podľa paragrafu 2 rozumie pohyb v chodeckom teréne kombináciou pešej turistiky a lyžovania. Podľa definície lyžovania toto lyžovanie nemusí byť nutne s plnohodnotnou skialp výbavou.. dá sa to ale čítať tak že bežný turista, pesiak by tam nemal ísť bez lyží.. (hovorí sa o kombinácii pešej turistiky a lyžovania, nie o pohybe pešo alebo lyžovaním).. toto je zdá sa legitímna požiadavka, bez lyží sa v snehu prepadáva veľmi hlboko.. otázne je či by pre pohyb nestačili snežnice, snežnice však nie sú lyže (tie podľa definície majú umožnit klzavy pohyb), snežnice sú súčasťou definície pešieho pohybu

Plus stále je tam podmienka že musí ísť o chodecky terén a ten je definovaný ako terén do 1 stupňa obtiažnosti UIAA, nad ktoré už ide o horolezectvo nižšej obtiažnosti, na ktore treba členstvo v klube, registráciu na webe a absolvovany výcvik.. (okrem úsekov reťazí a ferrat, tie aj keď už majú obtiažnost nad jeden, do tohto pojmu nezapadajú)..

Takže z definícii mi vychádza, že bežný turista, bez lyží by tam ísť nemal..

Rc

Ved pohyb na snezniciach je pesia turistika, ci nie? Preco by nemohol? Treba si dat na batoh nejake male lyze (este mam niekde odlozene take polmetrove z detstva :) ) a ides tam v sulade s poriadkom, ci nie? Niekde nie je napisane, kolko percent trasy musis absolvovat na lyziach. Ak na nich prejdes dva metre tak je to kombinacia pesej turistiky a lyzovania, ci nie?

Lubo

Ak spravne interpretujem pracovnikov TANAPu, s ktorymi sme sa rozpravali, tak v arealoch zimnej turistiky je povoleny akykolvek zimny pohyb, resp. ich kombinacie. Preto je podla mna v poriadku ist na snezniciach na Patriu. Dalej k vodopadu Skok by som to na snezniciach uz nehrotil z hladiska bezpecnosti, no to je na kazdom cloveku, ako posudi podmienky a svoje schopnosti. Podobne Voli chrbat. Z hladiska noveho NP je to v zasade to iste ako ist na Teryho alebo Zbojnicku chatu, ktore sa tiez nachadzaju v arealoch zimnej turistiky.

Je otazne, kto by si preco robil taku hovadinu, ako tam ist bez vhodneho zimneho vystroja ak su zimne podmienky. Skor to ako vidim na sancu ist povedzme na snezniciach na Patriu a dole si to zist na snowboarde. V realite to vsak bude oblast, kde sa bude vykonavat skitouring.

Dominob

Ta interpretacia Tanapu mi dáva samozrejme zmysel, je však v rozpore so znenim vyhlášky. tu definíciu zimnej turistiky by teda mali zmeniť z nie celkom vhodnej "kombinácie pešej turistiky a lyžovania", na "pešiu turistiku, lyžovanie, alebo ich kombináciu"..

Lubo

Myslim si, ze interpretacia Spravy TANAPu je presne to, co najviac potrebujeme vediet, lebo oni budu realizovat vykon vyhlasky v praxi a zaroven su povodcami jej ducha. Zaroven by som povedal, ze kombinaciu mozes interpretovat aj ako x.A + y.B, pricom y moze byt aj nula.

OndrejN , 6 reakcií

V Cesku jsou stale videt reklamni plakaty: "Slovensko prekvapi"...ano opet prekvapilo, tedy spis se to dalo cekat.
Zakaz vedle zakazu, zakazeme co uz je zakazano.
Svoboda ve slovenskych horach je davno, davno pryc. Jsem rad, ze jsem je jeste svobodne zazil, nechte si je. Tatry dnes=Lunapark.
Zlate Alpy!

Kleofasz Kutya

Príspevok bol zmazaný z dôvodou neslušného vystupovania voči inému diskutujúcemu-->

Martin knor

Ondrej, neber to tak vazne. Par rokov dozadu som siel cosi v jednom nasom pohori a pod kopcom som stretol cudzinku. Povedali sme si kam ideme a kde sme boli, pricom na moju informaciu zareagovala: "A nie je to zakazane?" (Ist tam, kde som bol.) Vravim "Yes, but this is Slovakia."

Riesi sa tu navstevny poriadok TANAP-u ale nik tu neriesi rozsiahle UEV povyhlasovane po celom Slovensku. Pozrite sa ake rozlahle plochy zaberaju v Malych Karpatoch. A kedze ich vyhlasili v ChKO, tak predpokladam, ze maju uroven ochrany aspon 3. To znamena, ziaden pohyb mimo vyznacenych chodnikov. V Malych Karpatoch! Myslite si ze to ludia dodrzuju? Ani o tom nevedia.

Toto je proste stat, kde clovek moze robit co len chce, vzdy pri tom porusi kopec zakonov. Aj ked sa snazi neporusovat ich a snazi sa byt slusny. A tak z casu na cas clovek zaplati pre neho nepochopitelnu pokutu. Treba to brat ako dan za zivot v tomto Kocurkove a moc sa nad tym nezamyslat.

Lubo

Martin, v ÚEV platí 3. stupeň ochrany? To sa mi nezdá. To sú úplne odlišné sústavy.

Peter61
Ľubo, nechaj ho tešiť sa, že porušil zákaz a nikto ho nenačapal. -)))))
Martin knor

Lubo, vobec netusim aky stupen ochrany v ktorom UEV plati. Ked som sa o tom bavil s ludmi zo SOP ktori maju na starosti Tribec, tak ak sa dobre pamatam, vraveli, ze oni UEV davali iba do 3-ky (myslel som si ze do 4 a 5 ako rezervacie). Predpokladam, ze podobne su do 3-ky dane UEV v MK. Ale naisto to neviem. No ak som to dobre pochopil, mozu mat akykolvek stupen ochrany, pritom vyznacene su maximalne tak tabulkou na par miestach.

K Petovej poznamke iba tolko. Kedze chodis po Tatrach (ktorym sa ja snazim vyhybat), tak si zakon (ci predpisy) porusil tolko krat, ze to nema zmysel pocitat.

Tramtária

OndrejN, veď chvíľu počkaj, v decembri sa vyberá nový riaditeľ správy parku a na konci roka už môže byť všetko inak.

Petr3 , 1 reakcia

Chápu tedy z článku, že nově k legálnímu výstupu např. na Gerlach Batizovskou próbou stačí být registrovaný v horolezeckém svazu, mít za sebou základní výcvik a sebou mít horolezeckou výstroj - zde asi jen přilbu. Je to tak?
Díky.

Lubo

Podla mna potrebujes na Gerlach Batizovskou probou:

  • registraciu v horolezeckom zvaze,
  • zakladny vycvik od opravnenej osoby,
  • horolezecky vystroj,
  • znalost trasy,
  • nahlasit turu cez HZS aplikaciu.

Ako horolezecky vystroj isto nestaci prilba. Po zakladnom vycviku budes vediet, co si mas vziat aj pre pripad, ze zle trafis a budes nuteny riesit istenie a/alebo zlanovanie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum