Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Orgoňova Kýčera z Považskej Bystrice do Hornej Marikovej

Diskusná téma K článku: Orgoňova Kýčera z Považskej Bystrice do Hornej Marikovej

Na bočnom hrebeni, vedúcom z pohraničných Javorníkov až k Považskej Bystrici, výraznejšie vyčnieva masívny vrch. Ťažko povedať, či rozdeľuje, alebo spája dve dlhé doliny, Marikovskú a Papradniansku. Asi skôr spája. Vystupujú tam ľudia z oboch strán a stretávajú sa na vrchole. Neláka ich len výhľad, ten je aj napriek tu stojacej rozhľadni len obmedzený, ale aj tajomno, čo hora vraj skrýva. Nájsť runový nápis, odhaliť jeho posolstvo môže byť dôvodom, prečo Orgoňovu Kýčeru navštíviť.

Martin knor

Pozeram, hrebenom cez Orgonovu Kyceru som siel v roku 1996 a tym druhym, cez Marikovu 1988. Dobre davno. Ale pred 1,5 mesiecom som siel cez sedlo Adamkov na Vlkov. Velmi zaujimavy kopec.

Pavel Forgáč

Tiež som išiel ten bočný hrebeň minulý rok na jeseň. Ale až dakedy neskôr po tebe. Pekné končiny. Nikoho som nestretol až po hraničný hrebeň. Tiež som sa zamýšľal či by sa dalo prespať v tom prístrešku na Orgoňovej Kýčere. Škoda, že je tá povala len taká malá. Dakedy chcem prejsť aj tú druhú modrú značku od Púchova. Vďaka za info o polomoch.

Ade.e

Clanok potesil a s chutou precital, az som zavidel autorovi samotnu tulacku, teda okrem tej poslednej casti, ked ledva stihal bus.
Zaciatok, stred na M. Javorniku a koniec su mi zname a cakam kedy prejdem usek cez Hviezdu, Kadubek a Orgonovu Kyceru, ktoru som doteraz volal Orgovanovu :) Tento kopec som mal v plane v jeden fujavicovy den minulej zimy, ale musel som kvoli nej predcasne ukoncit dvojdnovku.
Zvlastne je, ze vsetky 3 doterajsie navstevy boli v zime, ci jej koncom a to nie som zrovna fanusik zimy. Uz tu musim prist hoc aj v lete, v lese nemusi byt az taky vypek.
Tato oblast je zaroven bohata na samoty a tak by sa oplatilo pobehat aj mimo znaciek.

Tono

Ja som robil v roku 2008 dost podobnu zimnu turu (prva vacsia tura na snezniciach). Len som isiel z Hornej Marikovej (Modlatin) po zltej hore na Orgonovu Kyceru, dalej na Portas, kde som prespal a pokracoval cez Stolicne spat do Hornej Marikovej (Modlatin). Uz vtedy bol tebou spomenuty usek Stolicne – Modlatin horsie priechodny. Na trase boli na mnohych miestach popadane stromy, plno haluziny... a tiez som ledva stihol posledny autobus do Pov. Bystrice :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum