Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Za zimou na juh do Cerovej vrchoviny

Samkoh , 1 reakcia

dovolím si opraviť informáciu o nejazdení vlaku do Šiatorskej Bukovinky: ešte 2011 sa tam určite jazdilo. Takže je to 12 rokov bez vlakov.

Matobee

Samkoh ďakujem za upresnenie info o vlakoch. Takže nie je to až tak veľmi dávno, ale ten 20 ročný grafikon ma pomýlil. :-)

Pavel Forgáč , 6 reakcií

Moja prvá návšteva Cerovky bola v zime. Tuším 2016 alebo 2017. Tiež bol sneh ale len od nejakých 300-350 m. No bolo ho dosť tak 20 cm a na Karanči asi aj 30. Lebo si pamätám, že som sa dosť brodil v tom úseku po hranici. Niekde by som našiel ešte aj fotky asi. Odvtedy som tam v zime nikdy nebol. Môže to byť zaujímavé takto tesne po snežení.

Matobee

Pavel to si mal veru poriadne netradičnú prvú návštevu, ale tak ti to toho času vyšlo. Boli tam teda poriadne výškové rozdiely v množstve snehu.
Mňa ako aj uvádzam poriadne prekvalilo, že nebolo badať výškové rozdiely vo výške snehovej pokrývky. Či to bolo na lúkach za Š. Bukovinkou alebo na Karanči.

Fotky si rád kuknem, ak nájdeš a pridáš nejaké. :-)

Pavel Forgáč

No našiel som nejaké fotky z toho výletu. Srandou je že sneh bol aj v nížinách :D. Čas mi už nejak pokrivil spomienku. Neviem prečo som si doteraz myslel, že dole nebol. Aspoň som oživil spomienky. Viem, že vtedy už ležal sneh v tých končinách dlhšie. Nebolo to po čerstvom snežení ako si mal ty. Ale zas bolo slnečné počasie a aj opekačka na vrchu Karanča. Aj nato som už zabudol, no našiel som fotku opečenej klobásky :D.

Matobee

Pavel vauuu. Že si to nespísal toho času, ale zas stále môžeš. :-)
V takom počasí by sa môj článok a hlavne fotky nechytali. Paráda fakt.

Hehe. Tak si bol ešte v štádiu spekačkovom. :-) Aj ja som ho mal, ale sám som si na túre neopekal už zo 7 rokov, ak aj mňa pamäť neklame.

Pavel Forgáč

V tom čase som ešte ani nevedel, že exituje nejaký hiking :D. A zas tie fotky nie sú nejako extra kvalitné, takže dnes by som to už asi nedával von. Aj keď pamätné fotky sú to fajn.

Špekačka to nebola, ale poctivá domáca klobása hehe. Občas si dačo opečiem aj teraz. No prakticky len v zime. V lete ma to dajak nebaví.

Matobee

Pavel no nejde o kvalitu. Keď to neni nejaká total machula alebo "z vinkla" tak pohodka. Pekné fotky sú to a hlavne vystihnuté podmienky a atmosféra.

Sranda, že takto opekáš ale zas keď ty chodíš veľa dni za sebou tak to chápem. Je to chuťovka a a posilní na X hodín energia
Veď aj Peťo Hámor si nosí klobásy a slaninu. Vedia prečo, ale samozrejme je to váha nie ako hydro sračky.

Haluz, že si nepoznal Hiking. Tiež som z dediny a internet som mal od 2008 asi, ale Hiking som na Strednej škole kukal v 2004. Spomínam si na článok "Nezabudni na Skalku." Hiking mapu využívam od 2008. Ale každý to má inak samozrejme.
Tiež by som netipol, že raz budem písať. Slohy som neznášal, ale keď sa píše o tom čo baví, čo sa mi v škole asi nestalo, je to iné.

Pavel Forgáč

Ja som sa o hikingu dozvedel až v 2017 :D. Dovtedy som netušil, že dačo také existuje. Aj to len kvôli tomu, že som na Strážove stretol dvoch turistov, čo mi povedali, že by bolo dobré spísať niečo o mojich zážitkoch keď toľko chodím. Tak som skúsil :D. Ja som mal slohy rád, len no zas gramatika nie je moja najsilnejšia stránka. Tiež som však neplánoval nič písať o turistike. Prišlo to tak nečakane.

Martin knor , 2

No teda, byt tak blizko pri Somoske a nejst na nu by malo byt trestnym cinom. :-D Neskutocne, kolko si toho stihol v takychto podmienkach.

Na Karanci som bol iba raz. Nabuduce tam pojdem iba ak budem vediet, kde na madarskej strane rastie vstavac opicka.

Matobee

Martin nuž rôzne sú motivácie ľudí, to vidíš aj uvádzaš za seba. Tú moju poznáš.
Nejak ma to tam nelákalo priznám sa a už by som to za deň asi nestihol. Mal som iné priority, hlavne ten Karanč.
Viac sa mi páči pohľad z Mačacej na 2 spomenuté hrady ako zo Šomošky na hrad a ktovie či by som sa tam vôbec dostal. Kamenný vodopád som si poobzeral počas prestávky s Hikingáčmi v máji pred pár rokmi dosť. A tam sa ešte určite vydám možno raz s deťmi (ak budú) alebo so ženou, priateľkou.

A ďakujem za uznanie. No turisti s našou koncídiou, žiadnou zázračnou, ale slušnou by to zvládli. Zas do tých 15 -20 snehu sa ide podla mňa fajn a dá sa prejsť aj 30 km.

Tak verím, že sa ti s tou rastlinou na Karanči raz zadarí. Máš svoju motiváciu. :-)

Martin knor

Ja viem, ale nedalo mi trochu Ta podpichnut :-D.

Inac myslim si, ze keby v tom kamenolome Mackaluk (Macacia) spravili kopec ferat (mne sa na pchanie srotu na skalu hodia skor taketo velke opustene lomy ako Tatry), bolo by z toho turisticke terno. Ludia by sa tam hrnuli.

Ade.e , 1 reakcia

Typicka cikcakovita trasa netypicky zasnezenou Cerovou vrchovinou. :)

V tychto casoch, ked snehu v juznych oblastiach, je len par dni v roku, zazit zasnezenu Cerovku je naozaj zavideniahodny zazitok.
Zial pre mna zdaleka je to takmer nedosiahnutelne.
Osobne si vsak Cerovku stotoznujem s inymi rocnymi obdobiami ako so snehobielou zimou, ale aspon nieje take otrasne teplo. :)

V tejto oblasti som bol a aj siel okolo tej zelezn. stanicky, ale Karanc som si nechal na inu prilezitost.
Tej stanici je skoda, vedel by som si tam predstavit, po nejakej jednoduchej rekonstrukcii, utulnu (na kluc za nejaky symbolicky poplatok), ktoru najma v zime, by som s radostou vyuzil.

Matobee

Heňo diky za koment. No veru posledné roky je to ťažké vystihnúť alebo skôr stihnúť. No ja som toto chcel a vyšlo aj keď toho slnka hlásili viacej. Hehe.

Suhlasím s tebou, Cerovka a biela zima to moc nejde k sebe. Jar, leto, jeseň to je pravá tvár pohoria. Mám ešte nejaké jarné alebo jesenné plány s pohorím.

No uvidíme ako skončí stanička v Š. B. ale nie som optimista v tejto veci. Ale bodaj by. Bol by som plne za rozvoj zeležničnej dopravy aj do dediniek alebo za útulňu.

Daulagiri , 1 reakcia

V tejto časti Cerovej vrchoviny som ešte nebol, ale mám ju v pláne niekedy. No skôr na jeseň.
Takéto zimné podmienky sa tu dajú zažiť možno raz za rok a ty si to vychytal parádne. Škoda chýbajúceho slniečka, to by to celé vyšperkovalo.

Matobee

Maťo díky za koment. Ja som cez Mačaciu a Šiatorskú Bikovinku už raz prechádzal v neskorú jar s Tomášom, Radom, Mirom Svítekom a spol.

Ale priznám sa, že to bolo totálne iné takto v zime. Len ako som aj ja fňukal a ty tiež spomenul, toho slniečka by sa zišlo. To by bola iná káva.

Uvidíš keby sa tam vyberieš a ja si Karanč tiež niekedy ešte naordinujem. :-)

Sona , 1 reakcia

Pekné. Asi máme viacerí miesta, ktoré si chceme pozrieť v zimnej verzii, resp. vo viacerých ročných obdobiach. Ja som tak nedávno bola na Jelenej hore v Malých Karpatoch, ktorú som tu už popísala, využila som asi posledný deň pred odmäkom.

Matobee

Soňa súhlasím s tvojím komentom. Bude to asi tak.
Teším sa, že to aj tebe vyšlo a splnila si si malý sen v mne neznámych končinách. Stihla si to veru na poslednú chvíľu ale verím, že sa aj k vám ešte niečo dovalí. :-)

Jjano , 1 reakcia

Cha, bol som v tých miestach pred šiestimi dňami, do lomu Mačacia som prišiel cestou zo Somošky od juhu z Maďarska a veľmi ma mátalo pokračovať po červenej až do Šiatorskej Bukovinky. Ale už sa stmievalo, tak som to skrečoval a zišiel k Šimonovej veži, kde som mal auto.
Bol som tam prvýkrát, veľmi sa mi tam páčilo a dal som si do blízkych plánov zájsť na Karanč a možno aj na Šiator (ale podľa ortofoto je to asi zalesnený vrchol, tak neviem).
Minulý týždeň po snehu ani stopy :-)
Ďakujem za článok.

Matobee

Jano no pekne si sa vybral cez sviatky trošku zašportovať. Je to pekný kút našej krajiny ale nabudúce sa vyber napríklad vo vegetačnom období. Koncom raji alebo jeseň si určite prídeš na svoje a Karanč vo vyhľadovom počasi musí byť lahôdka. :-)

No so snehom ti to verím. Ja som sa dnes vybral na "blízky východ" do Švedlára a Hnileckých vrchov so snežnicami mysliac, že je tam snehu ako u v Starohorských vrchoch a prd. Totálne jarná krajina. Sneh len na severných svahoch na hrebeni ale tak max. 30 cm. Čiže snežnice som trepal 27 km batohu.

Tomka , 1 reakcia

Bola som v Cerovke viakrát, ale v zime ešte nie. Ja ju mám rada na jar a jeseň.
Zaujímavé zábery, skoro som to nespoznala.:):)

Matobee

Danka no tiež som niektoré miesta pod snehovou prikrývkou takmer nespoznal. Bolo to zaujímavé sa prechádzať nimi v inej atmosfére.

Možno raz vyrazíte aj sem popozerať nejaké neznáme skalné zaujímavosti bez vegetácie v zimnom období. :-)

Svatopluk , 1 reakcia

Martin, tento výlet Ti želám. Mne sa zasnežené krajiny páčia, majú svoje čaro.
Chytil si výborné počasie a snehové podmienky.
Fotky sú super.

Matobee

Sväťo díky. Sneh ma tu ako veľmi lákal ako aj opisujem. Zimu mám veľmi rád, preto som ju túžil zažiť aj tu na juhu.
Trošku slniečka by fotkám aj atmosfére dosť pomohlo. :-)

DoxaD , 1 reakcia

Maťko, vystihol si to dokonale, toľko snehu, krásne fotky, príjemné čítanie.

Milovníci Sk prírody dnes- 1.1.24 na STV2 "Divoká príroda Slovenska " s Nigelom Marvenom, určite si tam všetci najdeme svoje Naj.

Matobee

Katka ďakujem. Som rád, že sa páči článok. Bol to pekný deň v mimo sezónu pustých končinách a dlho očakávaných snehových podmienkach aj keď škoda, že nebolo jasno.

Zachytil som túto budúcu premiéru aj som videl nejaké ukážky. Teším sa už na večer.
Díky za tip ak náhodou niekto nezachytil. :-)

Gusto , 1 reakcia

Ahoj Maťo. Jeden by neveril, že tam niekedy býva toľko snehu :))
Aký problém je pre vysokých ľudí na rozhľadni na Karancsi? Škoda, že si neodfotil.

Článok pekný, ako všetky tvoje, len si prosím oprav v texte, aj pod fotkami, názov hradu. Nie je to Sajgó, ale Salgó.
Aj mesto je Salgotarján.

Tebe, aj všetkým čitateľom Hikingu, prajem len samé vydarené výlety a množstvo zážitkov v 2024.

Matobee

Gusto veru to výdatné sneženie aj reálne na maďarskej hranici aj mňa prekvapilo. Hlavne, že sa tam sneh udržal viac ako pár hodín. Čo už býva klasika aj u nás v strede Slovenska, že aj napadne dosť ale za deň dva je po. Tento rok je zatiaľ lepší.

No s rozhľadňou keď stúpaš alebo klesáš po schodoch na rozhľadňu tak sa musíš dosť krčiť pred konštrukciou, ktorá je akurát vo výške od 150 cm do 170 cm a viac krát som sa buchol a to som nižšej postavy. Vyšší ludia to tam majú ešte horšie. Bol som na dosť rozhladniach ale táto je v tomto smere dosť zle riešená. Ale samozrejme nič hrozné, len ma to povedzme mierne znepokojilo. Či sa to muselo riešiť akurát takto.

Ajajáj. Toto spojenie Salgó a Salgotarján som si všimol nedávno, ale vyzerá, že až po napísaní článku. Vidieť, že názvom za hranicami nedávam dostatočnú pozornosť. Díky za avízo o chybe.

A ďakujem aj za prianie a aj ja Tebe a všetkým prajem všetko dobré do nového roku! :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum