Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zapeklitá Krížna

Martin knor

Dobree. V takych podmienkach by ma hore nik needostal. Zazil som vichricu ze mi vietor vytrhol kapesnik z vrecka a odvial ho prec, aj poriadnu zimu k -20, ci chodzu po snehu ked som sa napriek snezniciam prepadaval po stehna, ale nikdy nie takto spolu. Tiez, problem s termoskou som nikdy nemal. Nosim si iba flasu limonady. Obcas sa limca zmeni na ladovu triest a vrch byva zamrznuty, no staci po flasi pobuchat, uvolnit lad a je to. Beztak ked je zima, tak toho vela nevypijem.

Matobee , 9 reakcií

Pavel skvelý príbeh o mi dôverne známych končinách aj v takomto počasí. Super, že sa podelil o tieto zimné strasti aj radosti. Ja že si to bol teraz keď si objavil Útulňu pod Líškou. Ale je to starší príbeh.

Ja moc nemám rád trasu cez Majerovu skalu, vždy sa mi zdala zdĺhavá a radšej som chodil z Tureckej. Aj keď bolo to dávnejšie, keď som chodil o dosť menej často ako posledné roky. Ale veru bývajú za Majerovou skalou slušné záveje. Potrápil som sa tam aj ja zo 2 krát.

Silný Vietor až víchrica v sedle pod Krížnou je priam klasika. Ako vraví: „na Krížnej krížne vetry dujú.“ A keď poriadne nefúka tam, tak fúka zas pod Frčkovom. Tiež som išiel tadiaľ teraz na Vianoce naklonený a zapretý a na rukách zavesené palice bralo do vodorovnej polohy.

Mne sa s termoskou stáva, že zamrzne klasický zakrúcací poklop a nedá sa otvoriť. Aj túto zimu už zo dva krát. A to mám lacnú, klasickú z hypermarketov. Ale čaj v nej drží teplý prekvapivo až 24 hodín aj v poriadnych mrazoch.

Peter61

Matobee, imho teplo z termosky uniká najviac cez vrchnú časť, takže tam by nemal vrchnák primrznúť. Podobne aj Pavlova termoska.
Mne sa to ešte nestalo, nosím termosky v ruxaku, aby čaj vydržal celý deň. Ak by som termoska vo vonkajšej sieťke, možno by mi to mohlo zamrznúť. Ale vonkajšiu sieťku nemám a čaj nosím väčšinou v strede batohu ( termoska alebo Nalgene),

Matobee

Peter61 keď vravíš, že stadiaľ teplo najviac uniká (čo je samozrejmá pravda) tak tadiaľ aj naopak najviac vniká zima. :-)

No ja mám ako píšem jednoduché termosky za cca 15 Nervov. Drahšie neviem, nemal som, aké majú systémy, ale zas viac ako pár hodín tepla tam rozdiel nebude. Tepelnú výmenu neoklameš.
Mne sa to stáva pri mrazoch pod 10 stupňov, keď som von dva, tri dni. Dokonca, čo som predtým nespomenul sa mi stala aj taká vec, že vytiahnem len vrchnú vrstvu vrchnáka a "oholená" zakrúcačka zostane tam. Prípadne zamrzne len stláčací knoflík, ktorým po stlačení tekutina tečie. Ale žiadne dlhodobé problémy som s tým nemal zatiaľ. Dám termosku pod bundu na pol hodinku a je dobre.
Nosím termosku v bočnom vrecku, sieťku nemám. Napadlo ma to dať už aj do batohu, len keď sa mi to nechce stadiaľ pracnejšie vyberať. Ale niečo to pomôcť môže, ako vravíš. :-)

Pavel Forgáč

Peter mne to neprimŕza, ale keď ten vrchnák príliš utiahnem tak asi ten vnútorný tlak z teplej vody to ešte trochu pricucne. Potom je nemožné to povoliť. Raz som ju musel dať do zveráka a až tak povolila :D. Ale už viem ako na ňu a vychádzame dodnes dobre. Vrchnák som kúpil potom nový.

Matobee - príbeh je starší ale fotka je z decembrového výstupu keď som bol pozrieť aj tú novú núdzovú miestnosť. Vtedy som aj spomínal na túto staršiu túru a som si povedal, že by to bol asi aj zaujímavý príbeh. Ja mám termosku tuším coleman ak si dobre pamätám lebo nápis sa už zošúchal. Tiež dobre drží teplotu a stála asi 20 eur. Ale je to už 10 rokov čo som ju kupoval. Inak aj k nej som sa dostal zaujímavým spôsobom. Raz sa mi páčilo jedno dievča (turistka) a sa ma len tak spýtala, že ide objednávať nejaké veci a či dačo nepotrebujem. Tak aby som mal potom zámienku ju niekam vytiahnuť, tak prvé čo ma napadlo bolo termoska :D. Aj sme boli potom na túre ale nič z toho nebolo samozrejme. Ostala mi aspoň termoska na pamiatku. Toho času už vetrom, túrami a covidom ošľahaná.

Peter61

No to je perla : "vniká zima. :-)".
Niečo podobné, ako " uniklo mi vákuum z termosky". Možno je to aj kdesi v historickom vlákne tuto :
hiking.dennikn.sk/…/lysec.htm…

Mne zo šrubovacieho uzáveru netečie. Pavel, moje litrovky VOLYM made in China za 6 €/ks majú na dne vygravírované IKEA. Nálepky na odlíšenie na akciách, na poháre fixkou PK.
Cvakacie som vyradil z prevádzky, ale aj tak ma ďalej vytáčali, keď som robil nosiča termosiek kondične poslabším osobám. Dilemu šrubovací/cvakací uzáver pred tými ...nástimi rokmi vyriešila Salewa, dodávala obe.

Jeden 15 ročný test je tuto : izolačné vlastnosti, výluh ťažkých kovov
data.idnes.cz/…/infografika_t…
idnes.cz/…/test-mf-dnes-odhal…
Tá litrovka VOLYM v teste nebola, ale budiš.

Lubo

Peter61, zial IKEA uz nerobi tie klasicke 1 L termosky :-(

Peter61

Lubo, presne ako si UTRÚSIL, nerobí sa. Žiaľ.

Táto novšia v BA za 14,99 € vyzerá celkom dobre, je síce skoro o 100 g ťažšia, ale jeden hrnček si sólojazdec môže nechať doma. Sympatický je mi udávaný priemer 10 cm (VOLYM 8,5 cm cólštokom ), prispieva k stabilite a trošku aj k udržiavaniu tepla.
ikea.com/…/utrustning-termosk…

Matobee

Peter61 žiadna perla, ale fakt.
Však aj preto si ju dávaš, "zašiješ" dnu do ruksaka. Aby nebola na zime a tiež neunikalo teplo.
Vákuum z termosky, fúúú, to je iný prípad. To si netrafil šéfe.

No vyskušam dať aj ja niekedy dnu, čo to spraví, keď bude poriadne mrazivo. Snáď sa ešte dočkáme aj túto zimu.

Díky za tipy a triky. :-)

Peter61

Matobee,
to "uniká vákuum z termosky" je čísi citát z jednej témy, nie môj. Podobná fyzikálna blbosť, ako dať si izofóliu na zem pod karimatku ( alebo otočiť tak Z-restku ) , lebo "odráža chlad"

Matobee

Peter61 hej hej chápem, že si to dal ako tip od nejakého haluzáka z toho "vlákna" čo si pripojil. :-)

Daulagiri

Ó áno, toto sú zážitky na ktoré si človek pamätá dlho predlho, vďaka za podelenie sa s ním Pavel. Hlavne v minulosti som takéto zažíval.

Z tých vyšších kopcov je Krížna aj pre mňa akási obľúbenejšia alebo ako to povedať. Bol som na nej viackrát, dokonca minulý rok aj na bajku. Ale je to iba kvôli blízkosti, nie že by to bol môj obľúbený kopec. Tiež som tu raz v zime zažil drsnejšie podmienky. Ale nevyhľadávam ich ako ty.

"Oficiálne som v škole a podľa školy som pri riešení neodkladnej rodinnej záležitosti. Nikto tak vlastne nevie, kde som."... Teba musia mať doma radi :o) Ja zvyknem nechávať doma na papieri napísanú trasu kam idem.

Termosky som mával s tým čudlíkom, ale po čase z nich občas zvyklo kvapkať a strácal som dôveru a bál som sa že sa mi vylejú. A občas blbol ten čudlík. Teraz mám šroubovaciu a som maximálne spokojný. Nezasekla sa ešte, ale mám ju krátko. Čaj vydrží teplý aj 2 dni čo je pecka. Nosím ju vnútri batohu.

Ešte ma napadlo že ja už na každej túre vyberám baterky z čelovky aj brašne od foťáku a dávam si ich do vrecúška, ktoré si dám buď do vrecka nohavíc, alebo pod bundu do tepla. Aby sa mi počas dňa nevybíjali. Až keď je treba ich vložím do čelovky.

Sona

To je dobry clanok pred dalsim veternym vikendom :) sice mrznut tak nema, ale pri tom vetre moze byt pocitovka o dost nizsia. Este ze vsetko dobre dopadlo.

Peter61
Dobrééé. "Vysielač však uvidím, až keď do neho doslova narazím nosom." -))) hehe, to mi pripomína, keď som si skoro udrel hlavu o vysielač na na Kráľovej holi. Mlieko, išiel som podľa nosa, NAVSTAR GPS bol vtedy ešte skúšobný pre armádu. -)
Čo sa týka termosiek s čudlíkom na nalievanie :
stále z nich zatekalo do ruksaku, tak som ich vymenil za šrubovacie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum