Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ne-Cestou Márie Széchy z Muráňa do Fiľakova

DoxaD , 1 reakcia

Zo sedla Brezina je červený TZCH presmerovaný na malom úseku zvážnicou VĽAVO, zvážnica vpravo je len lesácka cesta vybudovaná po kalamite v roku 2014./ keby niekto šiel ňou, vyjde nad Rimavským Brezovom pri šťavici/. Mapy pôvodný TZCH ukazujú akoby v strede medzi zvážnicami, kde je už hustý, mladý porast. Takže sledovať nové, červené značenie, ktoré je 100%, pohodlné a neskôr sa spojí s pôvodnou trasou. Dnes sme to prešli po Prievady a je to bezproblémové. Predpokladám, že celá trasa bude v pohode, viď príspevok od Vladimíra. Aj táto časť má svoje veľké čaro.

Martin knor

Pekny opis. Na niektorych miestach trasy som bol uz viac krat, inde ani raz. Laka ma najma okolie Filakova.

Daulagiri

Pekné putovanie zo zaujímavými zážitkami ako to už pri takýchto dlhších trasách býva.
Zatiaľ poznám len oblasť Muránskeho hradu, sedla Nemcová a Tŕstia, zvyšok trasy je mi ešte neznámi. Snáď si tie končiny raz doplním.
Inak ten výhľad z Maginhradu vyzerá super.

Matobee , 2

Marek super članok o skvelom zážitku. Potešila info o tabuli s radami k prechodu cez družstvo v Polome. Len je tabula aj na južnej strane?
Poznám tieto končiny. Pred rokom som si tam zažil trable. Hehe.

Inak aj mňa zaujímal presnejší dátum túry.

K prechodu cez Veľký Bučen. Ja som ho prešiel mimo vegetačného obdobia, tak sa to celkom dalo. Ale nebolo to tam ani zďaleka ideálne.

Marek Ratvaj

Ďakujem :)
Čo sa tej tabule týka, nejako som si to pri písaní neuvedomil, že by to mohlo ľudí zaujímať pri prechode z druhej strany. Musel som sa prehrabať vo fotkách a zistil som, že áno, aj na tabuli v Polome aj tabuli za ňou (za družstvom) je uvedené varovanie. Takže sa o tom dozvedia ľudia nech už idú z ktorejkoľvek strany.
Neviem, či sa dá doplniť dátum túry, bolo to od 1. 8. 2023, takže som tam asi bol na vrchole :D

Matobee

Marek ďakujem za info. Možno to tam bolo už aj minulú zimu, ale v hmle som, si to nevšimol.

Vladimír Kobza , 1 reakcia

Len si dovolím dať do pozornosti, že problematický úsek červenej TZT Cesta Márie Széchy v úseku medzi Veľkým Bučňom a Fiľakovom (cez obec Bulhary) bol v roku 2023 (zrejme v druhej polovici roka) presmerovaný oveľa príjemnejšou trasu cez Fiľakovské skaly (namiesto zelenej značky). Nové východisko Cesty Márie Széchy vo Fiľakove bolo premiestnené od hlavnej železničnej stanice k Fiľakovskému hradu. Žltá značka na Belinské skaly bola predĺžená až na Fiľakovo zastávka, kde sa spojí s červenou značkou. Hlavné východisko značkovaných trás sa tak presunulo na "malú" zastávku, čím značkári reagovali na zmeny v grafikone vlakovej dopravy. Od decembra 2022 zastavujú všetky rýchliky ako aj osobné vlaky pokračujúce ďalej do Jesenského len na Fiľakovo zastávka. Veľká stanica je obsluhovaná iba niekoľkými posilovými osobnými vlakmi z/do Lučenca.

Ade.e , 3 reakcie

Tak tento clanok som si musel precitat okamzite, kedze sluboval opis paradneho viacdnoveho vandra. A taky aj bol.
Takze maximalne chvalim a ako prvy clanok na Hikingu, tak si sa uviedol velmi dobre. :)
Vitaj

Napriek tomu, ze som Cestou M.S. este nesiel a ani neplanujem, tak najma od Trstia k Murani je mi uz znamy. Rovnako oblast Polomu (co asi viacerym kvoli druzstvu :) ) a rovnako som pred vyse rokom siel od Kyjatic do RS, ked som tam koncil tulacku Gemerom. Rad na to spominam.

No chcel by som sa pristavit pri tej dzungli v oblasti V. Bucna. To je to tam az take zle? Tato cast je dlhodobo problemova oblast, ale myslel som si, ze to uz miestne KST dalo do schodneho stavu. O to viac, ze je to magistrala propagujuca ich region.
A v com bol vlastne problem? V zarastenosti, ci popadane stromy alebo chyba samotna znacka?

Ak chyba znacka, tak to je absenciou pravidelneho znackovania. Ale ak je to tam zarastene, tak priroda je priroda, i ked urcite by pomohlo to tam kazdorocne vysekanie. Ale zaroven je mi jasne, ze na to treba ludi a cas. Ironiou je, ze je to region s najvacsim poctom nezamestnanych...

A pritom je to jedna z mala nie az tak dlhych tras na SK, ktore by mali potencial prilakat aj zahranicneho turistu, kedze obsahuje NP, vela historickych pamaitok po trase, nadherne vyhlady ale aj pokoj...

Marek Ratvaj

Veľmi pekne ďakujem za prečítanie a povzbudivé slová :) Určite to nebude môj posledný článok a do budúcna zlepším aj foto, keďže teraz je mnoho fotiek vystrihnutých z videa, ktoré som točil.

Čo sa týka tej problematiky priechodnosti, tŕnie a vysoká tráva a tiež aj nejaký spadnutý strom, ako som už napísal, do budúcna zlepším foto aby boli takéto komplikácie viditeľné. No a chýbanie značky bol podľa mňa následok toho terénu. Ťažko by tam niekto chodil, ako vravíš : príroda je príroda.

Ako písal Vladimír hore, a čo som ja nevedel alebo to ešte v tom čase nebolo aktuálne, tak tá zelená je určite lepšia a poskytuje aj krajšie výhľady ;)

MisoB

Neuviedol si vo faktoch dátum túry. Info o pretrasovaní červenej značky (tak ako je to už na mape) som dostal na jeseň 2023.

Ratvaj

Ako som uviedol v inom komentári, bolo to 2-5.8.2023

DoxaD

Marek, perfektný úvod do autorskej činnosti, fotky z Nemcovej krásne, aj ostatné, potešila ma info o prechode družstvom na Polome. Nech sa Ti darí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum