Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: GSB 1. časť: Beskid Śląski a Beskid Żywiecki

Martin knor , 3 reakcie

Paradne putovanie. Poznam iba medziplotie nad Tesinom a kopce na Cesko a Slovensko - Polskej hranici. Ale tento rok planujem ist na Babiu horu a rad si prejdem Chodnik akademikov.

Tie dve zdute nany sa Ti zrejme pacili. Venoval si im pomerne vela miesta v clanocku. Ja som si zvykol v Cechach nezdravit. Lebo ked som ludi pozdravil, zvacsa na mna kukali akoze "Ty vole, my se zname?"

Pavel Forgáč

To zas nie :D. Ja osobne dosť posudzujem krásu aj podľa toho ako sa žena správa. Môže byť pekná ako obrázok, no keď je ofučaná a nepríjemná tak sa mi páčiť nebude. A zas ja to nemám problém napísať/priznať. Veď aj v tom dni som tam stretol skupinu pekných báb ešte pred chatou Barania gora a spomenul som to. Inak snažím sa do článkov dávať aj zážitky s ľuďmi už dlhší čas. Samozrejme keď sa stane dačo zaujímavé. Myslím, že to trochu oživí text. A tiež som chcel tým hodiť otázku do pléna či to dievčatám fakt vadí, keď sa im na túre pozdraví/prihovorí nejaký muž. Ak áno tak ja nemám problém úplne ich ignorovať na túrach :D. Nuž ale žiadna sa k tomu nevyjadrila a tak som sa toho veľa nedozvedel.

Sona

Nie, neprekáža, napríklad ja si rada pokecám.

Martin knor

Pavel, mozno bolo presnejsie napisat, ze Ta "rajcovali". Rozhodne Ti neboli ukradnute, ked si kvoli nim zmenil tempo a chcel si sa dalsiemu stretnutiu s nimi vyhnut. Ale to je OK. Moja najoblubenejsia rozpravka je "Pysna princezna". Tiez je v podstate o zdutej dievcine :-D .

Daulagiri , 4 reakcie

Opäť parádne diaľkové putovanie mne v podstate neznámymi krajmi. Poznám len oblasť Pilska a Babej hory.
Tá pomsta dievčatám bola sladká :o) Tiež nie som žiadny preborník v komunikácií, ale odzdraviť sa snažím. Nejaká tá krátka komunikácia v horách vždy poteší.
Niekedy to s dažďom vyjde, inokedy nie. Ale s tou útulňou si to na konci tejto časti trafil. Inak myslím že ten chodník akademikow na Babiu býva v zime uzavretý kvôli lavínam. Na Modralovej som bol len raz, ale silno na mňa to miesto zapôsobilo.

Pavel Forgáč

Aj som si myslel že to bude asi uzavreté. Je to dosť strmý svah ideálny na lavíny. Veru s tou útulňou to vyšlo. Ale aj ďalší deň mi dosť pomohol salaš.

Daulagiri

O tej uzávere toho chodníka som kedysi niekde čítal alebo počul. Mám ho už dlhšie v pláne, ale zatiaľ som tam bol iba raz v lete. Snáď niekedy...

Tomas Vohlarik

velmi pekna trasa, bol som v septembri v PL na Modralovej aj Babej hore. zapacila sa mi ta pohranicna oblast, a podla fotiek je pekna nie len ta.

hranicne kamene na chodniku som si vsimol aj ja, ale hlavne ma prekvapil ohrmony dav turistov, kracajucich po cervenej od sedla Krowiarki. urcite by som sa dostal na 1000

Daulagiri - zmienku o uzavere tej zltej znacky som sem daval k nejakemu clanku ja, zatvorena bola kvoli rekonstrukcii, ale malo to byt tusim len do konca oktobra 2023

ten pristresok na polskej strane hranice je klasicky turisticky, bol som v nom pozriet, bolo tam este vidno stopy po stanoch

Pavel Forgáč

Z toho davu mi až zle prišlo :D. Našťastie až toľko ľudí tam nebolo a mal som už tú česť zažiť Babiu horu úplne opustenú. Určite sa oplatí vyraziť aj do širšieho okolia.

Matobee , 1 reakcia

Pavel konečne som si prečítal celý článok. Veľkolepé putovanie tak ako to ty vieš.
Čučoriedkami som smäd zaháňal pár krát aj ja. Aj keď tuším toto lesné ovocie používané aj proti hnačke vraj skôr prispieva k dehydratácii ako naopak. Ale aj ja sa tejto "slamky občas chytám".

Zaujala ma Barania Góra. Vyzerá lákavo aj napriek aktuálnemu stavu. Tam sa možno raz vydám.

Páči sa mi, že si dolinu Polhoranka nazval ako ja. Lebo ja som dlho pátral a nedopátral sa ako sa skutočne volá. A nakoniec som ju v článku pomenoval len podla rovnomennej riečky. Či si zistil ako sa volá?

Pomstu si si vychutnal. Hehe. No ak chodia pravidelne len do poľských alebo aj našich Tatier ani sa im nečudujem. Že nezdravia. Môže to byť aj tento prípad. :-)

Pavel Forgáč

Čučoriedky som už raz použil ako núdzové riešenie proti hnačke a funguje to dobre. Na Baraniu Góru sa určite oplatí ísť. Síce les zmizol no nevyzerá to tam až tak katastrofálne ako v slovenských holoruboch. Názov doliny som nenašiel tak len podľa potoka som dal. Trebalo by sa opýtať niekoho miestneho. Isto bude mať dolina nejaký svoj názov len nie je v mapách.

Tak toto ma nenapadlo. Je pravda že v Tatrách je to také anonymné mestské prostredie tak sa až tak nezdravia ľudia. Plus by si tam človek asi zostal hubu za deň :D. Ale tu sa pozdraviť mohli.

Ade.e , 1 reakcia

Fajnovy opis fajnoveho prechodu GSB. Nieco z neho som siel, ale vacsinu z toho useku mam dlhsie v plane. Rovnako sa tesim na pokracovanie, hlavne nad vychodnym SK, kde to mam viac prechodene a ktore tiez mam v plane ciastocne ist. A vlastne uz by som ho aj siel, keby som na poslednu chvilu nezmenil plan.

Z clanku ma zaujali najma tie hranicne kamene Slov. statu a Nemecka.
S tymi 2 Polkami si dobre vybabral. Museli to byt riadne tavy. ked ani neodzdravili. A to si nepotrpim na pozdravy, ale uz ked niekto, tak odzdravim. Ale zaroven aj rad pokecam, ak stretnem turistu s velkym batohom.
Inac, niekde blizko Gluchackach, co si siel pred tym ako si odbocil z hrebena k horarni Borsucie, mala byt "Studentska namiotova baza" - nieco ako vacsi pristresok (podobny ako v Hiadelskom sedle). Nevsimol si si to? Aj na mape je. V case leta by som vsak povedal, ze mohla byt obsadena, pripadne, ze sa tam da prespat za mensi poplatok. To by mohla priblizit Beta, ze ako funguju...

GSB mi pride zaujimavejsia ako SNP, i ked urcite preplnenejsia. Som celkom prekvapeny, ze na tom useku, su moznosti na free prespanie v schopnych pristreskoch. Nepovedal by som na Poliakoch, z ktorych ide pocit, ze radi turistov skasiruju. :)

Pavel Forgáč

Tie hraničné kamene prekvapili aj mňa. Predsa len Slovenský štát trval len krátko, no aj tak ich tam stihli dať. Niektoré krajiny dodnes nemajú poriadne označenú hranicu. Pridávam ešte nejaké fotky.

Ten prístrešok som si všimol aj dávnejšie keď som išiel okruh Slovenskom a šiel som tadiaľto. No vyzerá ako keby bol na súkromnom pozemku. Tak neviem či sa tam môže len tak prespávať. Je trošku ďalej od hranice na okraji lúky.

Je to zaujímavá trasa. V poslednej časti som ju aj trochu porovnal so SNP. V niečom je zaujímavejšia v niečom nie. SNP ide cez geologicky roznorodejšie pohoria. Tu je len flyš. Ale zas na GSB mi to príde ako väčšia divočina. Plus oveľa menej asfaltu.

Tých ľudí čo išli GSB tam veľa nebolo. Za celú trasu som stretol tak do 10 ľudí. To sa dá v lete na SNP stretnúť za deň. Dosť ma to prekvapilo. Samozrejme cez víkend bolo vyletnikov na kopcoch plno. Ale čím viac na východ tým menej turistov.

V.v.l.a.a.d.o.o

Komu sa zídu podrobné informácie ohľadom GSB, tak sa dá kúpiť turistický sprievodca
Główny Szlak Beskidzki od Agaty Hanuli. Je tam podrobný popis trasy aj s rôznymi zaujímavosťami v okolí, kontakty na ubytovanie, mapky 1:50000., veľa malých fotografií. Trasa je opisovaná od západu na východ. Knižočka má krúžkovú väzbu, takže ak niekto potrebuje ušetriť zopár gramov, môže si nepotrebné strany vytrhnúť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum