Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na predsilvestrovský zrub Burda z Pohronskej Polhory

FunTTomas , 6 reakcií

Pokračovanie túry na Nižnú Kľakovú a späť na starý rok určite opisovať v samostatnom článku nebudem. Mali sme sa stretnúť v útulni s Phalikem a spol., lenže bolo tak veľa snehu na planine (mali prísť z Maretkinej), že to v dohodnutý čas nestihli. Počkali sme hodinu v útulni a v hustej hmle a neskôr v silvestrovskom daždi sme sa vrátili premočení na Burdu. Takto sme ukončili uplynulý rok. A čakali na polnoc, kde nám opäť nočný dážď prekazil tradičný táborák pred zrubom. No nakoniec sme oslávili príchod nového roka aspoň v prístrešku zrubu.

Matobee

Tomáš díky za priblíženie ako to dopadlo na druhý deň. Keď sme boli zvedaví aj s Katkou. Hehe.
Stačí samozrejme aj takto stručne, kedže to bolo drsnejšie a nie najpríjemnejší zážitok. :-(

Svatopluk

"Dobrá drsárna" by povedali bratia Česi. Mali ste teda pestrý koniec roku - hmla, záľaha snehu a dážď, to je ako zo sna.

Muska

Bežkárska úderka sa na Silvestra vydala na Fabovu hoľu zo severnej strany. Nakoniec sa vzhľadom na množstvo nosného snehu dalo prekľučkovať v bežkách aj kalamitiskom, lebo popadané stromy boli väčšinou pod snehom. Vrchol sme dosiahli v hmle, vetre a dažďosnehu. Napriek zrážkam sa šlo výborne, no zmokli sme kvalitne. Maťo dík, na orientáciu v hmle vo vrcholovom polome sme využili aj tvoje stopy po snežniciach :)

Matobee

Juraj díky za doplnenie ďalšej časti mozaiky o Silvestri na Burde. Super, že sa Vám podarilo vystúpiť na hoľu aj napriek počasiu. Rád som Vám neplánovane pomohol mojou stopou. Fotka všetko čo opisuješ vhodne vystihuje. :-)

Svatopluk

Juraj, Vy ste borci. V takom nečase to je dobrý športový výkon. Klobúk dole.

Svatopluk

Juraj, prosím Ťa ako ste šli ? Pi zelenej či dolinou Petríkovo či ešte inakšie ?

Ade.e , 1 reakcia

Fajnova zimna tura na predsilvestrovsku chatu. Pred rokmi som sa aj ja mohol zucastnit, ale ani neviem ako by som tam v takom snehu dostal.

Ja som mal v lete 22 podobnu trasu z Polhory, ale siel som prv na Psenicne, potom na Zdiarik, Kopacno a Kucelach a potom na Burdu a dalej.
Su to nadherne lokality mimo znacky.

Matobee

Heňo díky. No myslím, že si to toho času mal skúsiť. Však zo Zbojskej je to len pär kilometrov. To by si prešiel aj keby sa máš pol metra zabárať.
Aj keď neviem aké vládli vtedy podmienky a je mi známe, že sa celkovo nerád do snehu púšťaš.

Tie samoty okolo sú veru krásne. Či už od Tisovca alebo od Zbojskej. Určite sa známymi aj nenavštívenými ešte niekedy prejdem. :-)

Pavel Forgáč , 3 reakcie

Mám pocit že po tej modrej z Pohronskej Polhory nikto nechodí. Keď som tadiaľ šiel v 2021. Tak ten chodník nebol veľmi zreteľný. Raz som mal v zime neúspešný výstup na Fabovu Hoľu bolo strašne veľa snehu a zo sedla Zbojská som sa dostal tak do polovice výstupu. Odvtedy dom tam v zime nebol :D.

Matobee

Pavel určite je to menej používaná trasa. Ja som z chodníkom veľmi nemal problém. Aj keď ty si šiel asi za zelena, keď je to určite horšie.

Ale tie samoty na okolí a poľany s výhľadom na Klenovský Vepor sú skvelou odmenou tejto o čosi dlhšej trasy. :-)

V bohatom snehu je Fabovka krása. Ak je dobré počasie. A čo teba zradilo ? Či si nemal ešte snežnice?

Pavel Forgáč

Snežnice som ešte nemal. Tak to bolo postupne brodenie sa až po pás v snehu. Nemalo to moc zmysel skúšať ďalej.

Muska

Tým chodníkom najmä po Ždiarik chodievajú domáci ešte relatívne často, od Židiarika vyššie už len nadšenci a turisti ktorých baví chodiť mimo červenej hrebeňovky.. asi najhorší úsek na orientáciu je tu: mapy.dennikn.sk/?x=19.84496… chodník tu ide zarasteným polomom pritom trochu vľavo je pohodlná zvážnica po ktorej sa to dá prejsť.. (v mapovom podklade nie je zakreslená mapy.dennikn.sk/?x=19.8438… ).

Martin knor , 1 reakcia

Pamatam si ked bol na vrchole Fabovej hole este vysoky smrekovy les. Skoda ze ho tam uz niet. Bol som hore aj po kalamite, ale nie je to ono. Ale tie lucky s drevenicami v okoli by som rad niekedy obehal.

Matobee

Martin súhlasím. Aj ja by som bral, keby sa dali tie krásne lesy Muránskej planiny, Stolických vrchov a Nízkych Tatier vrátiť späť. Ale bohužiaľ, je ako je. Na druhej strane výhľad z titulnej fotky, sa mi veľmi páči a rád sa tu pod Troma kopcami kochám. Ten by veru nebol kým boli lesy, ale menil by som napriek tomu tak ako píšem v prvej vete. :-)

Svatopluk

Predsilvestrovský zrub Burda - iba smutný povzdych: rád bysom tam aspoň na chvílku bol, pre tie známe aj neznáme tváre aj lahodky od pani Eriky. Aj keď bysom tam takmer isto nezapadol.

DoxaD

Aj keď to počasie bolo všelijaké, len nie zimné na Silvestra, ale aj tak ste sa pekne s MP na starý rok rozlúčili.
My sme na Silvestra mali v pláne výstup na Stolicu, na spodnom parkovisku na Javorinke bol čistý ľad, snehu na chodníku veľa, stopa žiadna, tak sme to zvrtli opačným smerom- len na Piesky a zmokli sme ako sysle . Ale aj tak sa mi rátalo, počasie sa nedá vybrať.

Daulagiri , 4 reakcie

Pekne Maťo, ďalšia akcia na ktorej sme sa tesne minuli. Ja som 30-teho obzrel Mišárovú a potom som šiel cez Roveň a Striebornú na Zbojská.

Fajn že si si vymyslel takú netradičnú výstupovú trasu. Na Ždiariku si mal podobné oblačné počasie ako ja pred rokmi. Vtedy na Psici a Javorinke boli ešte husté smrečiny, pamätám ako mi tam snežilo.
Inak na Fabovej holi som už nebol možno aj viac než 10 rokov keď teraz rozmýšľam. Ako to tam padlo, tak som zašiel len na Tri kopce. Mám tu však ešte nejaké plány, tak snáď čoskoro. A stopy možno toho istého macka som v ten deň videl v okolí Mišárovej.

A Silvestra si na Burde teda nestrávil. Nedalo sa či si mal zas iné plány?

Matobee

Maťo zas a znovu tesne hehe. Dobre si to vymyslel na druhý deň. Najmä Strieborná ma veru láka. Raz sa tadiaľ prejdem.

No verím, že sa ti Fabovka aj s plánmi podarí. Ja si ju zalesnenú len veľmi matne pamätám. Muselo to byť krásne keď si tam bol zime. Zasnežené smrečiny, to je žúžo.

Na Silvestra večer som mal ešte rodinné záležitosti. Možno keby je nejaké mega krásne, zasnežené okolie ako pred 2 rokmi tak zostanem, ale šlo to do dažďa, tak som asi aj dobre urobil.

Daulagiri

Je až úsmevné ako sa občas míňame :-) Strieborná je pekná, odporúčam, bolo tam už také predjarie vtedy.
Fabovku si zasa ja pamätám v podstate len zalesnenú. V tuším 2008 som tadiaľ šiel prvýkrát a les na zelenej bol tajomný nádherný. Ale pri zostupe po žltej a modrej na Javoriny som sa už predieral polomom. Naposledy som bol na vrchole asi v 2011.
Ja som zas na Silvestra šiel ráno do práce, preto som nemohol zostať, ale ako čítam počasie bolo na prd, škoda.

Svatopluk

Ahoj Daulagari, požičiam si Tvoj text. " V tuším 1979 som tadiaľ šiel prvýkrát... " . Ale pri zostupe som prvýkrát naďabil na kravy volne pasúce sa v lese. Predpokladám, že v tej dobe o chate Burda nik ani nesníval.

Daulagiri

Svatopluk, musel to byť úplne iný zážitok chodiť po horách v tých časoch. Neviem si to predstaviť.

DoxaD , 8 reakcií

Maťko, veľmi ma potešil článok.
Veru naši boli 26.12. na Fabovke a snehu veľa, ale pršalo a Tebe už stopy zamrzli.
Tak píšeš, že vstup s otvoreným ohňom na chate zakázaný?:-)) Ale krásne všetko naaranžované, atmosféra jedna veľká paráda.
Niekto z partie by mohol napísať pokračovanie putovania na Nižnú Kľakovku veru.

Matobee

Katka ďakujem za ohlas. Veru spomenul som si na teba, keď som vo vrcholovej knihe prečítal KST Hnúšťa. A ty čo si mala absenciu? Či v zime a snehu až tak nechodíš.
Pekný záber. :-)

Veru chatka Burda je vždy na Silvestra takto krásne naaranžovaná.

To pokračovanie na Nižnú Kľakovú by zaujímalo aj mňa. Možno niekto zo spomínaných niečo zbúcha, alebo aspoň pridá koment. :-)

Peter61
Z Polomky na Nižnú Kľakovú to hikeplanner ukazuje 6,5 hodiny. Na bežkách so spacákmi a pod. to bol výšľap a potom dobrý dojazd s čelovkami. Časy neviem. Bolo po víchrisku, na snehu kopa ihličia, radosť stromčekovať. Jedny bežky boli drevené, druhé laminátové : kto maže, vie o čom píšem. Neskoro v noci sme sa uskladnili vo vykúrenej horárni na nejakú voľnú poschodovú posteľ. Ráno se nas spolubydlici Ostravaci ptali, odkud jsme přišli. Pak vytahli mapu ( asi 1:100 000) : tudy cez tu Fabovu hoľu jste šli ??? -)))
foto horárne je zo smeblogu D.Koniara image.smedata.sk/…/6b849450-8…
Matobee

Peter61 to musela byť slušná štretka. Aj keď bežky, čo to ulahčia.
Ihličie a konáre po víchrici si viem predstaviť, ale čo znamená stromčekovať?

Kamaráti Česi a Moraváci musia byť aj boli vždy a všade. Určite skvelý zážitok v tých časoch a fotka je parádna. :-)

Svatopluk

"Stromčekovať" - stúpať do svahu s pätami lyží pri sebe a špičkami lyží na široko od seba. Pri ohľade zhora potom stopa vyzerá ako ihličnatý stromček.
"Stromčekovať" - čo viem, v češtine také sloveso nie je aj keď "stromeček" sa používa .

Peter61

Matobee, stromčekovanie na bežkách je výstup do kopca , lyže do "V".
Čo sa týka fotky, Google bol asi rýchlejší, ako keby som mal zo skrine vyhrabať krabicu s fotkami pred spred 40 rokov. Alebo by som bool rovnako rýchly, ale nostalgická prehrabávačka...
Co se týče Ostravaku, potkal jsem je tam 3x, jednou s nima odešla i moje čelovka.

Peter61
matobeee, narazil som na stromčekovanie : moje archívne stopy ( klasické mazanie) a priama línia na pásoch . :-)
Matobee

Peter61 jasné, chápem už čo to je. Neviem či sme to aj my ako deti takto volali ale asi aj hej. Ale zabudol som.
Niekedy som, takto aj ja chodil ale skôr na lyžiach do kopca, ale pred mnohými rokmi. :-)

Dík za príklad.

Svatopluk , 1 reakcia

Maťo, ten výlet Ti zo srdca želám. Ch. Burda je perla. Pani Erika varí skvostne, to sú ozajstné lahôdky, viac razy som sa o tom presvedčil, aj so synom a raz aj s manželkou. A raz som mal to šťastie, že som šiel s Jurajom a Evkou z Lomu n.R. na Bratkovicu, to sú skutoční znalci.

Matobee

Sväťo súhlasím. Erika je pani Hostiteľka so všetkým čo k tomu patrí.
Poznáš to tam poriadne aj terén aj ľudí, znalcov. Roky návštev veru nepustia. :-)

DoxaD

Na Fabovke som nebola, mala som stupeň lenivosti 20 na 5 dielnej stupnici🤣. A výstup si žiadal celého človeka, ešte o 13.00 neboli naši hore, čo už inokedy sa vraciame, lebo sneh bol ťažký, mokrý a viac ho bolo, ako po iné roky, lebo ten výstup je každú zimu cca o takom čase ako súčasť Rudohorskej trilógie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum