Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tipy na zaujímavé miesta v Banskej Štiavnici a šesť najkrajších túr v okolí

Diskusná téma K článku: Tipy na zaujímavé miesta v Banskej Štiavnici a šesť najkrajších túr v okolí

Máloktoré pohorie na Slovensku je také poznačené ľudskou činnosťou, ako práve Štiavnické vrchy. Krajinu poznačila hlavne banská činnosť, lesníctvo, ale i teplé pramene a s ním spojené kúpeľníctvo, staviteľstvo a architektúra, a v neposlednom rade turizmus. V dvoch predchádzajúcich článkoch sme si predstavili možnosti turistiky z okrajových častí pohoria a dnes sa pozrieme na to, čo ponúka centrum pohoria a hlavne jeho srdce – jedno z najkrajších miest Slovenska – Banská Štiavnica.

Martin knor , 1 reakcia

Velmi dokladny opis okolia. Myslim, ze tento textik by si mali v infocentre vytlacit a orientovat sa podla neho. Mne z tu opisaneho chyba najma hreben s cervenou znackou Z od mestecka. A rad by som sa niekedy pozrel do arboreta Kysihybel.

Inac, je zaujimave, ze pohorie bolo v minulosti ozaj intenzivne vyuzivane, napriek tomu sa v nom zachovali pralesy a rastu tam mnohe vzacne kvetiny. V sucasnej dobe krajinu likvidujeme ovela preciznejsie, ako nasi predkovia.

Tomka

Áno Martin, ak myslíš trasu do Žarnovice cez Kopanice a Kojatín, tak tej som ukrivdila. Mala som ju zahrnúť do prvého dielu, no žiaľ, nedomyslela som to.
To Arborétum Kysihýbeľ je naozaj zaujímavé. My sme sa tam s klubom chceli dávno dostať, aj nám to sľúbili, ale nakoniec nás tam nepustili. Bolo vraj veľmi zanedbané. Teraz tam robia rôzne akcie a na FB majú uvedené, že cez letné prázdniny býva otvorené pre verejnosť.
Ja som tam bola pred dvomi rokmi v rámci väčšej skupiny.

Veronika Durcatova , 2

Pekný príspevok, ale tie trasy výletov sa mi zdajú čo do dĺžky nadhodnotené. Možno by bolo v takýchto textov vždy dobré doplniť, že na hrádzach tajchov je zakázané stanovať a zakladať ohne. A že turisti si majú odpadky odnášať so sebou, aby sme to my domáci a chalupári nemuseli po nich zbierať. Lebo toto je žiaľ veľký problém tejto oblasti a dlhodobo sa to ani zo strany obcí ani zo strany vodohospodárov nerieši...

Tomka

Ďakujem za príspevok.
Odpadky - to je žiaľ problém celého Slovenska. Ale myslím, že skutočný turista určite nenechá bordel po sebe, skôr ešte niečo z odpadkov odnesie. Bordel nechávajú hlavne tí čo chodia k tajchom a celkovo do prírody si "užiť"! A správajú sa formou - "po mne potopa".

Veronika Durcatova

Tomka, hej, je to tak. Mňa len mrzí, že sa nijako nevedia dohodnúť dva subjekty - obec a vodohospodári, akoby to nikomu nepatrilo. Zbieram na Piargu a v okolí Bakomi odpadky každý deň a verte mi, že keby nebolo chatára, ktorý je ochotný to nosiť ku kontajnerom, vyzerá to tam hrozne. A to ani nehovorím, čo ostáva po rybároch na Vindšachte...

Daulagiri , 2

Vedel by som písať mnoho oslavných slov o tomto regióne. Sú to moje domáce končiny, vždy keď mám trochu času a chuti zbehnem si sem prejsť sa len tak na krátko.
Poznám a prešiel som už prakticky všetko to najvýznamnejšie s tohto prehľadu. Akurát ten Kysihýbel mi chýba, vďaka za pripomenutie.
Banská Štiavnica je topka, moje najobľúbenejšie mesto u nás.
Veľmi dobre spracovaný prehľad tohto regiónu. Mám len malú poznámku. Nemal by byť Horný Hodrušský tajch medzi tými, ktoré sa používajú na kúpanie? Lebo v lete ho využívajú hlavne rodinky s deťmi.

Tomka

Maťo, ďakujem za pripomienku. S tým rozdelením som sa dosť natrápila. V podstate , okrem Rozgrundu, sa dá asi kúpať (a aj sa kúpe), vo všetkých tajchoch. Toto sú však tajchy kde je kúpanie (ale nenašla som nejaký oficiálny dokument), povolené a aj okolie je na to prispôsobené. Stále pre mňa platí, že tento výber je určený hlavne, pre tých, ktorí toto pohorie nepoznajú, alebo len málo. Nechcem ich poslať niekde, kde by mohli mať problémy. Ale budem rada keď sa vyjadria aj ďalší, ak ak bude treba redakcia môže spraviť zmenu v článku.
A kde si nebol? V Arborétu Kysihýbeľ, alebo na NCH Kysihýbeľ?

Daulagiri

Danka ohľadom kúpania som nikdy nehľadal oficiálnu informáciu, ktoré tajchy sú a ktoré nie sú určené na kúpanie. Vychádzam len z vlastných skúseností a pozorovaní. A ten Horný Hodrušský resp. tá malá kamenitá pláž na ňom býva vždy v lete preplnená rodinkami s deťmi. Preto by som tento tajch zaradil medzi tie na kúpanie. Ostatné sú rozdelené dobre.

Inak ja sa najčastejšie chodím kúpať na Beliansky. Mám taký plán, že by som sa chcel okúpať aspoň raz v každom s tých ktoré sú na to určené. Ešte mi chýbajú asi 4 :-)
A nebol som ešte ani v Arboréte ani na NCH, snáď to čoskoro napravím.

Gusto , 1 reakcia

Danka, aj keď je Rozgrund oplotený, tak občas sa dá dostať aj za plot : ))

Tomka

Gusto, omylom som odpoveď pre Teba dala vyššie. Stále som si celkom nezvykla na nový systém.

MisoB , 1 reakcia

Trochu za humnami, ale okúpať sa dá aj v Kopanickom tajchu mapy.dennikn.sk/?x=18.80999…

Tomka

Michal o Kopanickom som písala v prvej časti a tam som spomenula, že slúži na rekreačné účely, čiže aj na plávanie-

Tomka

Jasné Gusto! Aj včera som bola za jedným takým plotom.:):)

Svatopluk , 1 reakcia

Dobrý deň Danka,
opakujem sa, opisy túr v Štiavnických v. sú niečo úžasné, skvelé, lákajúce atď. atp..
To, čo Ty si napísala je vlastne aktuálna turistická časť "Turistického sprievodcu ČSSR Štiavnické vrchy" z roku 1986. Títo sprevodcovia sú ozajstné "opera magna" (česko)slovenskej turistiky.

Tomka

Ďakujem Svaťo.
Máme doma celkom slušnú zbierku Turistických sprievodcov. Na tú dobu to boli celkom výnimočné turistické knižky.

DoxaD , 1 reakcia

Danka, úžasne spracované dielko, zišlo by sa také v každom inform.centre, na 1 mieste toĺko detailov a možností, všetko vecne a logicky pospájané. B. Štiavnica je asi srdcovka mnohých z nás a len móžeme obdivovať úroveň vedy a jej spojenie so životom. Mňa fascinovala úroveň školstva, z tých prekrásnych budov stále srší noblesa a hrdosť.

Tomka

Ďakujem Katka. Tomu školstvu som sa mohla viac venovať, ale už sa mi to zdalo aj tak dlhé.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum