Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo Senice do Vrboviec po blate, keď mrholilo a bola hmla

Sona

Minulý rok sme s menším juniorom absolvovali okruh z Unína na rozhľadňu Lipky cez Zámčisko a Hoštecnú studničku. Presne takým mazľavým lepkavým bahnom sme sa brodili od obce až takmer k rozhľadni. napodiv dieťa to celkom dobre psychicky zvládlo, asi aj vďaka stádu danielov, čo sa pred nami v diaľke motalo. Čo sa týka rozhľadne, rebríky v nej sú veľmi strmé, ani ja, ani dieťa sa nebojíme výšok, ale toto nám prišlo skôr ako cvičná veža pre hasičov. Ale výhľady boli pekné. Studnička tiež potešila, hoci bola trochu prezdobená na môj vkus. Na vrchole Zámčiska sme neúspešne hľadali kešku a miestni turist ma ponúkli cviklovicou, to bol celkom chuťový zážitok :) Ale suma sumárum sme sa pekne prešli, cestou späť bolo blata o niečo menej vďaka tomu, že sme šli lesíkom tak dlho, ako sa dalo.
Veľmi pekné od Sobotišťa je ísť na útulňu pod Uchánkom, tam som bola opäť pred dvoma týždňami, zaujímavé sú habánske pamiatky v obci. A Žalostiná je tiež dobrý cieľ, ani tak nie kvôli rozhľadňu ako kvôli tomu monumentálnemu kopcu. Tam nás s deťmi chytila búrka, takže som absolvovala beh už s pomerne ťažkým dieťaťom z kopca k autu. Vďaka za článok aj za popchnutie mojich spomienok :)

Martin knor

Tuto zimu som sa presiel po okoli Sobotista. Do obce/mestecka som siel od priehrady tak ako Ty. Ked oproti mne po "cyklotrase" presli zo 2 auta, tak v pohode. Ale potom siel oproti kamion. Len som oci pucil. Kamion vsak cez rekreacne stredisko nepresiel. Zrejme sa na tom placi pred nim otocil a o par minut sa vracal. A ako bol na ceste ozaj iba velmi mierny briezok, v tej troske blata mu zacali preklzovat kolesa a ostal stat. Nedokazal sa tym "kopciskom" vyhrabat. Netusim ako to vyriesil, kym som prisiel do Sobotista tak ma neminul. Akurat auta co sli proti mne, sa vsetky po chvili vracali.

Jaaa , 2

Tie vyznačené trasy v okolí Senice, myslím, nie sú ani oficiálne zaradenými a číslovanými v rámci TZT.
Podľa môjho názoru mali slúžiť zrejme najmä podpore prímestskej turistiky v najbližšom okolí Senice a čosi som svojho času zaregistroval, že tam boli aj nejaké obštrukcie pri ich terajšom vyznačení.
Určite však majú svoj potenciál, ale pri troška racionálnejšom výbere začiatkov a cieľov, použitých ciest a chodníkov a súčasných logických prepojení na jestvujúce trasy hlavne smerom k Bielym Karpatom (Unín - Zámčisko - Radošovce, Smrdáky - Rohov - Častkov).
Ale inak až na tú úvodnú pasáž zo Senice a tak trochu nezmyselnú sekvenciu za Rovenskom je i pre "nenašinca" príjemný pošľap, akurát škoda, že si nezbehol už aj priamo do Rohova, kde sa nachádzajú zaujímavé historické stavebné počiny - klasicistický kaštieľ z 19 st. i renesančno-barokový kostol s kamenným opevnením.

Tono

V Rohove som už bol, preto som ho vynechal. Pozdravujem.

Ade.e

Pre mna donedavna velmi vzdialene lokality, ale od jeseni 2023 su mi zname tie z tvojej prvej casti prechodu. Kaplnka sv. Urbana, rozhladna Lipky, Smrdaky, Mileniovy kriz, ale aj ta panelka a Sobotiste. A aj Vrbovce, odkial som zacinal.

Ta oblast, aj ked nevynika vyskovymi bodmi, ponuka vyhlady, ale mne sa najviac ratali rozne pamiatky ako polne krize, kastiele ap. A samozrejme aj tie habanske v Sobotisti, na ktore som bol obzvlast zvedavy a kvoli comu som si naplanoval trasu cez Sobotiste.
Mrzia ma akurat tiez zidovske cintoriny a aj Zamcisko, kedze som rozmyslal, ci zajst k nemu, ale primarne som chcel stihnut vlak a k nemu to bola streka, tak som nezachadzal.

Este by som chcel prejst Zalostinu a Chvojnicu a samostatne popri hranici, ale urcite za lepsieho pocasia. :)
Lebo ma pobavila tato veta: Aspoň cez Google StreetView si prezerám krajinu, cez ktorú som išiel. :)

Jaro Flídr , 1 reakcia

Prosím opraviť. Cisár bol František Jozef I. FJ II. bol kniežaťom lichtenštejnským a v roku 1902 ešte nebol na svete.

Boro tomis

Počúvaj starký, a to si sa testoval čo vydržíš, alebo si si chcel zhnusiť turistiku ? V takom počasí je najlepšie v...,ale veď ty dobre vieš kde. No a tá Hoštepná studánka nie je ani liečivá, ani svätá, pamätám si ju už asi 50 rokov a len staré baby si zmysleli že sa tam budú chodiť modliť . Kedysi tm nebol nič, le voda.

Pafi

Ahoj Tono, no pekne si sa motal v tom menej vľúdnom počku, pripomenul si mi moje bicyklovačky z čias, keď so ešte robil v Hodoníne. Pri tom nadpise som veru nečakal, že sa Ti ukáže aj Schneeberg. Vďaka, nech sa darí!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum