Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Silickou planinou v januári

Diskusná téma K článku: Silickou planinou v januári

Asi druhou najznámejšou slovenskou planinou po Muránskej planine - Silickou planinou v Slovenskom krase sa vyberieme v smere z Plešivca na juh. Tu terén len pozvoľne stúpa, čo je pre planiny menej tradičné. Návštevník ani netuší, že sa zrazu ocitol v 500 metrovej výške na takmer rovinatej krajine oživenej závrtmi a nenápadnými vŕškami s výhľadom často až po zasnežené Tatry. K večeru sa dostaneme na strmé severné zrázy s výhľadovými skalami - Brzotínskou a Dievčenskou.

Ade.e , 1 reakcia

Dalsia tura od Mata z Vychodu, chvalim.
Ini Hikingaci by si mali brat priklad. :)
Tuto trasu Krasom poznam celkom dobre a myslim, ze si spal nedaleko, ako ja pred asi 2 rokmi, ked som tiez siel Brzot. vyhliadku.
V zime do Krasu nechodim, nepride mi to ako zimna destinacia. Ale zaroven moze to tam byt aj vtedy pekne.

Matobee

Heňo díky za pochvalný koment. Už sa asi aj opakujem a určite som to niekde spomínal, že som mal voľný január. Bolo teda času dosť tak som viackrát vyrazil aj trošku ďalej k Vám na východ. Je to parádny kraj. Teším sa na ďalšie návštevy, asi nejakú tvoju domovskú Bachureň by som navštívil. :-)

Súhlasím, že planiny tak trochu skrývajú už aj v názve skryté leto a teplo a tú to skôr nezimné destinácie. Lákali ma však ďaleké výhľady a na tie je zima asi naj. Taktiež by som si niektorú z planín Krasu rád pozrel aj pekne zasneženú. Toto bol len taký slabší zimný odvar. Vrátim sa isto aj v krajšej zime, ak sa niekedy podarí. Ale samozrejme aj v iné ročné obdobia.

Možno raz vyskúšaš aj ty v zime a zapáči sa ti aj keď viem, že máš iné preferencie. :-)

O nocľahu sa niekedy pobavíme či už osobne na nejakom stretku alebo cez internet.

Martin knor , 1 reakcia

Tak z tejto trasy som isiel iba malicke kusky. Ale nie preto, ze by som sa na Silickej planine vyskytoval zriedka. Iba ma tam zaujimali ine miesta. Na jar sa tam chystam opat, asi sa zastavim cestou na vychod.

Matobee

Martin je tam veru dosť zaujímavostí a dá sa potúlať. Na jar zas doplníš nové miesta zo Silickej planiny. Plánujem sa tam nejaký apríl - máj vrátiť aj ja.

Daulagiri , 2

Pekne si sa zasa prešiel Maťo. A aj zimné podmienky si vychytal v tomto kraji. Normálne by som nepovedal že tam na konci januára mali ešte toľko snehu. Ale fakt že tá planina je vysoko.
Je super že sa ti podarilo vychytať aj tie pohľady na Tatry z rôznych miest, to je odtiaľ ozaj nevšedné.
Ardovo aj mňa prekvapilo aká je to pekná dedinka v údolíčku. Ja som zatiaľ šiel len tou zelenou značkou západnou časťou Silickej pl. bez výhľadov. Brzotínska a Dievčenská skala sú super miesta.

Matobee

Maťo no veru vyrazil som aj sem. Za mesiac nezamestnanosti bolo dosť času. Tak som celkom pochodil v januári. :-)

Sneh vo vyšších partiách trasy veru potešil aj mňa aj keď to zas bolo len tých vizuálnych 5 cm prevažne. Ale podmienky boli super, či už výhľadovo aj čo sa týka počasia. Pohľady skrz krajinu vyšli tak som sa tešil.

Spomínam na tvoj jesenný záťah tiež vo fajných podmienkach. Rád by som to tu videl ako Ty aj vo farebnom, jesennom šate. Hádam sa raz podarí.

Daulagiri

Inak ja som mal kedysi taký sen ísť do Krasu v zime keď bude viac snehu aby som sa tu mohol prejsť na snežniciach po planinách. Ale asi o tom môžem len snívať. Táto zima je ohľadom snehu úplná katastrofa aj vo vyšších polohách a tu ktovie či niekedy v budúcnosti bude na snežnicovanie.
Ale chcem sem ísť aj na jar, lebo zatiaľ som sa tu potuloval len v jeseni. Dakedy príde čas...

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Niekedy choď aj do maďarskej časti krasu Aggtelek. Je tam dedinka Jósva Étterem. Sú tam podobné domčeky ako aj v dedinke Ardovo. Písal som o nej aj v sérii o prechode severným maďarskom. Je to hádam najkrajšia dedina čo som v Maďarsku videl.

Fajne počasie si mal. Na planinách som v zime nikdy nebol. A to som popritom aj plánoval túto zimu ale nevydalo. A sneh už asi nebude. Tak snáď niekedy.

Matobee

Pavel díky za tip. Možno sa v tej dedinke dakedy zastavím, keď je to taká paráda. Kukám, že je veru blízko.

No počasie bolo skvelé aj výhľadovo to zafungovalo. Snívam tam ešte o čerstvo zasneženej krajine, ale to asi už len najskôr o rok. Dovtedy snáď na jar v máji alebo v októbri sa niekde v Krase potúlam.
Dakedy vybehneš určite aj ty v zime keď príde čas. :-)

Svatopluk , 1 reakcia

Maťo, Ty si nebezpečný človek. Tvoje výlety na južný Spiš a na Silickú planinu ma tam priam ťahajú. Krásna krajina a kopa zaujímavostí.
A od Rožňavy, čo je najvýchodnejší bod mojej turistiky, to zas tak ďaleko nie je.
Teším sa na ďalšie články.

Matobee

Sväťo hehe no nebezpečný neviem, ale tak mal som dosť času v januári. Počasie celkom prialo tak som využil kúsok tohtoročnej slabej zimy. :-)

Určite vyraz aj na východné Slovensko a rozšír rozsah poznania aj o planiny Slovenského krasu, Volovské vrchy a Branisko. To ti veru vrele odporúčam.
Stredné Slovenko máš už aj tak poriadne prešpikované. :-)

Gusto , 1 reakcia

Málo ľudí si uvedomuje, že obec Silica leží pri madarských hraniciach a Tatry pri poľských hraniciach. Je to možno jediné miesto na Slovensku, odkiaľ vidno celé Slovensko na šírku.

Matobee

Gusto no určite je to jedno z mála takýchto miest. Ale aj z Cerovej vrchoviny napríklad z Karanča je to podobné.
Platí však, že všetko sú to parádne miesta a pre mňa zážitok takto pozerať skrz našu republiku.
Díky za reakciu.

DoxaD , 1 reakcia

Pekné rozprávanie, aj fotky.
Na turistike je to fajn, že spoznáš všelijaké kúty krajiny a keď sa zrazu vytasí nejaký známy končiar, to veľmi poteší. Na foto pekné a neokukané pohľady na Krásnu Hôrku, aj na Pipitku.

Matobee

Katka díky za príjemné slová. Veru tento región už trošku poznám. Viac krát som bol v okolí Plešivca a Rožňavy a už spoznám aj takú Pipitku, čo pred pár rokmi vôbec. Boli to tiež dva pekné zimné dni plné zaujímavostí Slovenského krasu. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum