Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Lavinovy batoh

Diskusná téma Lavinovy batoh

Zdravím Vás, přemýšlím nad lavinovým batohem, jakou technologii by jste doporučili – elektriku, nebo cartridge? Podle toho, co jsem zjistil tak mají různé výhody ale i nevýhody: výhody catridge cena, ověřená a vyzkoušená technologie, většinou trochu lehčí nevýhody – nutnost plnění, možnost vystřelit na jednu náplň jenom jednou, plní jenom některé obchody, letecká doprava, air bag je plněný dusíkem s cartridge, nevyfoukne se po event. zasypání – není vzduchová kapsa, vhodné 1x za rok odpálit a cartridge nechat znovu naplnit – kontrola spolehlivosti a navíc tlaku v lahvi, na dodávané karbonové již není tlakoměr

výhody elektriky jednoduché, možnost vyzkoušet, opakované vystřelení (pokud jsem někde daleko na několkadenní akci), letecká doprava, dnes hmotnost srovnatelná s cartridge, po event. zasypání lavinou se vyfoukne, měla by být vzduchová kapsa, která je z airbagu naplěná aspon nějakým vzduchem

nevýhody elektriky cena (téměr 2x tak drahé), menší výběr – relativní nevýhoda, udávaný počet odpalů – 50, pak musí na revizi (Ortovox Litric), na trhu je krátce (Litric, Deuter), spolehlivost elektroniky? jaké máte zkušenosti s lavinovým batohem? Má smysl ještľ jít do starší technologie s cartridge která je levnější? Nebo to už nemá moc smysl a je lepší elektrická verze (superkapacitátor) nabízený zejména Ortovoxem. Děkuji.

Rast

myslel som automaticke sfuknutie airbagu v lavine po zasypani. Ten mamut to nema prave, ostane to nafuknute.
Tie elektricke sa maju sfuknut po nejakych minutach, aby sa vytvorila kapsa. Mamut je plneny myslim dusikom, tam by to zmysel ani nemalo. Elektricke su plnene vzduchom, takze tam by mal byt aj nejaky kyslik. Nemoze byt toto trochu vyhoda? Jasne je, ze princip batohu je ten, ze ten airbag by mal pomoct tomu aby k zasypaniu nedoslo a este ochranit trochu pred mechanickym zranenim, ale teoreticky k zasypaniu dojst moze, vtedy by ta kapsa so vzduchom mohla byt vyhodou.

Rast , 1 reakcia

ano kartusa hlinikova sa robila, dnes sa uz predavaju len skladove zasoby, asi to nikdo moc nechcel. Letecka doprava vacsinou nema problem s bombickami, uz je to asi zname, ale moze sa stat. U elektriky - superkapacitatoru - je uopzrnenie, ze to moze byt tiez event. problem. Takze uplne bez rizika nie je ani to, ale nepredpokladam ze by mal byt problem. Problem bombickovych nie je v hmotnosti, ta je u nich stale nizsia, problem moze byt event. preprava a potom ze na dlhsi vylet niekde daleko je len jedna napln, cize len jedno pouzitie. Ta vzduchova kapsa je otazna, ci to tak funguje, niekde je napisane, za to sfukne specialnym klucom k tomu dodanym, takze neviem, ako to je, chcelo by to niekoho od fachu aby sa vyjadril, ako to je

Peter61

rast, ak pod " vzduchova kapsa je otazna" máš na mysli sfúknutie mamutieho airbagu , viď s.12-13
static.mammut.com/…/User_Manu…
My máme čosi z r.2012, ale princíp ostal.
No a keby som šiel na nejaký viacdenný výlet, bral by som záložnú karbónovú kartušu.

Peter61

ixo, závisí od toho, čo a kde chceš robiť.
Čo sa týka kartuší, dakedy sa vyrábala alu s tlakomerom a bez. Počítalo sa s tým, že pre účely kurzov , namakaných šľapačov a pod . nevadila cca 700 g hmotnosť s tlakomerom.
Momentálne je karbónová s dusíkom, cca polovica hmotnosti z tej alu.
A čo sa týka lietania :
static.mammut.com/…/Flying_wi…

Rast

tak tie info su z roku 2015, co je skoro 10 rokov, ten novy system Litric je superkapacitator, vyhoda je ze je lahsi, ale je to celkom novinka, nejake info z terenu moc dostupne nie su, elektrika je 2x tak draha ako kartuse, dat za batoh cez 1000€ je otazne, ci to za to stoji. Chcelo by to realne info z praxe.

Rast

tak tie info su z roku 2015, co je skoro 10 rokov, ten novy system Litric je superkapacitator, vyhoda je ze je lahsi, ale je to celkom novinka, nejake info z terenu moc dostupne nie su, elektrika je 2x tak draha ako kartuse, dat za batoh cez 1000€ je otazne, ci to za to stoji. Chcelo by to realne info z praxe.

Peter61

Bral by som vysávač :
vyfoukne se po event. zasypání – vzduchová kapsa.
Btw. ak sa nemýlim, tak kartuše sa dajú kontrolovať vážením. Spúšť na vysávači sa mi zdala príliš titěrná .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum