Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Volovských vrchov z Košíc do Poproča v zime

Martin knor , 1 reakcia

Uf, spat tam v zime, striasa ma aj ked o tom iba citam. Pred cosi vyse mesiacom som bol na Kojsovskej holi a dost dlho som v okoli vrchola kracal po snehu. V januari by som tam zamrzol...

Matobee

Martin hehe. Ako aj v texte spomínam, nebolo to nijaké hrozné. Bolo to z tých príjemnejších zimných bivakov. Mohlo byť zo cca - 5 °C. Natrafil som na celkom príjemné miesto so suchou trávou takže ani sneh som pod sebou nemal.
Výraznejšia zima mi bola týždeň predtým na Spiši, kde bolo cca o desať stupňov chladnejšie.

Tak si bol nedávno aj ty v týchto končinách. Ja sa tam chystám ešte niekedy vo vegetačnom období, lebo som v okolí Kojšovky "v zelenom šate" zatiaľ nebol.

Ade.e , 1 reakcia

Tuto cast od Ke po Kojsovku takmer nepoznam, minimalne po Lajosku. Velmi ma nelaka a tak si ju nechavam na esenpecku, ak niekedy.. :)
Ten "opis" bivaku, by aj mna zaujimal. Nacudo si mal v strede pohoria, pokojnu noc, medvede, ako ich je "vela" aj vela, spali. :)
Mna zaujala v tej cast pri KE ina trasa na juh od tvojej, tak na tu sa tesim.

Matobee

Henrich tak to by som netipol, že si v tejto známej časti blízko Košíc nebol. Ale prekvapenia patria k životu. No uvidíš kedy sa tam dostaneš. Ako vravíš, nebolo to po Lajošku okrem Bankova a Jahodnej takmer vôbec zaujímavé. Ale pozrieť sa a prejsť sa tadiaľ som sa chcel. Lebo som v tejto časti Volovských vrchov vôbec nebol.

No neviem čo by som Vám k tomu bivaku povedal. Kedže som tu bol prvý krát, nevedel som kde budem spať. Tiež som ani nekoumal nejak extra zvlášť túto trasu, či je tam nejaké miesto. Na Lajoške som bol skoro a o prístrešku na Golgote som nevedel a to by zas bolo už ďaleko. S medveďmi na východe a tobôž v zime som v kľude. To "u vás" neriešim. Ale na Poľane by som sa isto takto nezvalil, kde prišlo.
Bola tam suchá tráva, rovinka, závetrie zo severu, noc na obzore a slušná únava tak nebolo veľmi o čom špekulovať.

Som zvedavý, čo máš na juh od tejto časti SNP za tip. Tak sa teším, keď sa raz dozviem z popisu, rozprávania alebo článku. Nech ti to vydá prajem ! :-

Daulagiri , 1 reakcia

Pekné Maťo, v týchto končinách som nebol takmer ani prstom v mape. Ale minimálne Kojšovskú hoľu by som chcel v budúcnosti navštíviť, vyzerá ten vrch zaujímavo.

Matobee

Maťo Kojšovsku rozhodne niekedy navštív. Stojí za to a možno ešte viac vrchol Pálenice na severovýchod od nej. To miesto ma očarilo pred pár rokmi. :-)

Kamzik , 1 reakcia

Názov skaly Loreley dali nemecký prisťahovalci, ktorí prišli na Spiš z oblasti rieky Rýn. Pripomínala im mýtickú skalu Loreley nad Rýnom (cs.wikipedia.org/wiki/Loreley)
Vyhliadka je odtiaľ pekná, ale širokouhlejší pohľad je zo samotnej Tisícovky=Holý vrch (trošku zohyzdnená vysielačom). Prístup je 'druhou vetvou' červenej trasy mimo Loreley a malá odbočka zo značky.
Prístrešok na konci sedačky na Golgote je dávnejšie a pri čítaní mi hneď napadlo, prečo si radšej neprespal tam. Na turistickamapa chýba, ale inde je (napr. mapy.cz)
Kopec nad chatou Erika oproti Kojšovke je Zlatoidská hora, nie vrch (detail)
Pekná túra v správnom čase - cez víkend by okolie Kojšovskej hole rozhodne ľudoprázdne nebolo.

Matobee

Kamzik díky za vhodné a zaujímavé doplnenie o bralách Loreley. Netušil som o tom vôbec. Naozaj interesantné pre mňa nedomáceho.

Mapy.cz dosť málo využívam, tak som o tom prístrešku na Golgote netušil. Viem, ze sú jedni z top, ale tiež nie dokonalé. To sa pri mapách vlastne ani nedá, reagovať bleskovo na všetky zmeny a o tom to vlastne je.
Ale tak ako uvádzam aj v texte som plánoval spať o čosi východnejšie pri chate Lajoška ale zašiel som ďalej. Zrážky nehlásili tak som miesto prespania nechal trochu free.

Veru viem, že to tam býva hustejšie počas víkendov, ale zas nie je to top vychytená lokalita ala Tatry, MF, Chopok tak sa tu dá stále aj takto osamote pochodiť aspoň cez týždeň.
Bola to veru paráda ten druhý deň. Pre mňa asi najkrajší deň tejto slabej zimy.

Díky za obohacujúci koment. :-)

Vladimir. , 1 reakcia

Trošku mi tam chýba pár (nielen) technických údajov o bivaku v zimných podmienkach. Nie tak bežná turistická záležitosť. Možno by to bol aj dobrý námet na samostatný príspevok. Každá rada dobrá.

Matobee

Vlado aj keď nevravím, že zlý nápad, ja sa takýmto "technikáliám" nejak
nevenujem.
Už možno keby ide o drsný, zimný bivak na nejakom ostrom hrebeni VT alebo ZT možno toho technického spomeniem viac. Na takýto "nič extra" bivak stačí lepší spacák karimatka, teplé oblečenie a pollitrík teplého čaju a chuť to zažiť. Prípadne ešte kúsok "aperitívu." :-)

Myslím, že pre návod typu "Ako na zimný bivak?" a pod sú vhodnejšie priamo na to určené články a nie je ich v tejto dobe internetu málo.
Také niečo píše napríklad Pali Timko.

Aj tak díky za tip. :-)

Boro tomis , 1 reakcia

Martin, kedysi sme išli presne túto istú trasu a dodnes spomíname na pekný kemp práve na odbočke z červenej dolu do Poproča. Ohnisko a pár kmeňov na sedenie u ohňa tam vtedy bolo. Je to tam ešte aj teraz ?

Matobee

Boro myslíš na hrebeni pri Rozsypanom kameni? V tých miestach bolo dosť snehu, ale z minulých túr tadiaľ sa mi zdá, že tam niečo také ako spomínaš je. Lepšie to asi upresnia domáci alebo tí, čo sú tam častejšie.

Každopádne je to krásne miesto. Díky za zastavenie. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum