Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika

Diskusná téma K článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika

Chodník Pavla Jozefa Šafárika je medzi turistami na Slovensku pomerne málo známy, hoci je jedným z najstarších a spomínaný je v turistickom bedekri z roku 1932. Vedie z Nálepkova do Jelšavy, horami Slovenského rudohoria a užijú si ho hlavne dobrodruhovia a milovníci hustých lesov, ktorí tu stretnú skôr divú zver ako človeka.

Tramtária , 3 reakcie

Ahoj, aká hornina tvorí tú čiapku na vrchole Skaliska?

Pencurák

Skalisko je tvorené metamorfovanými horninami, väčšinou sú to kremité porfyroidy a fylity.

Pavel Forgáč

Niekde som raz čítal že v masíve Volovca by sa mali ešte nachádzať nikdy neťažené zlaté žily. Vraj by nemali byť ani veľmi hlboko pod povrchom. Nevieš o tom niečo?

Ty ako miestny určite vieš viac :).

Pencurák

Pavel, na juhovýchodnej strane masívu Volovec-Skalisko sa nachádza Zlatá dolina aj Zlatý potok, kde sa v ranom stredoveku nachádzali ryžoviská zlata, ale boli to málo významné lokality. Aj priamo v centre Rožňavy sa v stredoveku ryžovalo zlato v nánosoch potoka Drázus (Rožňavský potok), ktorý vzniká sútokom viacerých potôčikov spod Skaliska, ale neboli to nejaké významné ložiská. Čiže nejaké kremenné žilky s malým obsahom zlata teoreticky stále môžu byť v útrobách Skaliska.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Tento chodník mám v podstate prejdený okrem časti Stolica - sedlo Kohúta. Už sa aj dlhšie zamýšľam, či by nebolo zaujímavé si ho prejsť ako jeden súvislý prechod. Vďaka za článok. Potešil. Asi si tento, chodník pridám do plánov tohto toku a snáď naň vyjde čas :). A ako píše aj Matobee ten večer na Volovci, Brdárke a Parajke musel byť super :).

Pencurák

Pavel,ako čítam tvoje aj Maťove články, tak tento chodník je ako stvorený pre Vás dvoch, určite si ho užijete, lebo sme rovnaká krvná skupina.

Svatopluk

Výborný výkon, krásna krajina. Poznám iba časti z Vašej cesty ( úsek Stolica - Brdárka ), treba doplniť.
Páči sa mne fotky z okolia Brdárky a divočina pri Stolici.

Matobee , 1 reakcia

Viktor totálna turistická chuťovka. Tie miesta na spanie Vám závidím. Večer v Brdárke musel byť parádny a samozrejme aj na chate Volovec, kde som už 2 – 3 krát prespal. A rovnako to platí aj o Parajke. Všetko skvelé miesta s úžasnou atmosférou. Aj bohatosť lesných plodov poteší, osvieži a dodá energiu.

Tieto hory už trošku poznám. Bol som tu viackrát. Akurát okolie Olochovej jamy a vaša záverečná trasa z vrchu Hrádok sú mi zatiaľ neznáme.

Viaceré krásne zábery. Myslím, že aj zámer spropagovať tvoj rodný kraj si dobre zvládol. :)

Pencurák

Vďaka Maťo, takéto viacdňovky v lesoch mám veľmi rád a ozaj sme si to všetci traja užili. Vystihli sme super počasie a tie nocľahy boli skutočne na krásnych miestach. Myslím,že aj pre Teba to bude zážitok prejsť celý tento chodník niekedy v budúcnosti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum