Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce

Martin knor

No teda, ja by som toho revizora v pohode nebral. Asi by ma rozdrapilo od jedu. Pred 2 rokmi som obehaval juznu hranicu a cestoval som (je to vlastne ta ista trat) z Ipelskeho Sokolca do Siah. Listok som si chcel kupit vo vlaku, kedze na stanici sa to nedalo. Hned po nastupeni do motorky som sa hrabal za sprievodcom, no ten tam nebol. Vsimol som si vsak, ze ludia lozia do kabiny rusnovodica a spytal som sa ich, kde sa tu da kupit listok. (Cez mobil to nedokazem.) Vraj u rusnovodica. Ten mi vsak povedal, ze predava iba denne listky a nevie mi predat iba z Ipelskeho Sokolca do Siah. Chvilu som protestoval, ale nepomohol som si. Ak som nechcel cestovat bez platenia, musel som si kupit relativne drahy denny listok.

Daulagiri , 1 reakcia

Riadnu trasu si "zaťal" Maťo :-)
Navonok nie až tak zaujímavé končiny, ale o to viac zážitkov si si užil haha :-) Zvery je tam ozaj dosť, zrejme pre absenciu predátorov a priaznivé možnosti obživy na rozsiahlych poliach.
Táto južná železničná trať tuším fakt patrí k tým kde nechodia sprievodcovia a tak si treba dať pozor na lístky. Napr. aj tatranské trate sú tak nastavené. Lístky si treba vždy kúpiť pred nástupom do vlaku.

Inak ten sad v údolí Krupinice vyzerá krásne, teraz v období kvitnutia musel byť dokonalý.
Ten oznam na konci čo to vypovedá o mentálnom nastavení niektorých poľovníkov...

Matobee

Maťo veru vyrazil som v sivejšom marci na juh za už trošku veselšou krajinou. Zažil som pred 2 rokmi Krupinskú planinu okolo Bzovíka v zelenom a sviežom máji v rámci Tomášovej túry na ktorej sme sa mi dvaja minuli. Tak som si to chcel pozrieť aj v skoršej jari bez rozvinutej vegetácie.

Napriek nepríjemnostiam sa mi páčilo najmä na okolí Medovariec a dolinka Krupinice je fakt báječné miesto. Zaujala aj prvá návšteva Šiah.

Dík za koment Maťo aj rady ohľadom dopravy aj ostatným komentujúcim. Verím, že sa pokute už na dlhšie vyhnem. :-)

Tomka , 5 reakcie

Tento kraj celkom dobre poznám. Je zaujímavý nielen turisticky, ale aj botanicky.
Ja mám pocit, že Železničná spoločnosť robí všetko preto aby sa táto trať opäť zrušila. Sprievodcu tu málokedy stretneš, zato revizór tam chodí pričasto a rád vyberá pokuty. Je to neseriózne hlavne voči turistom, alebo návštevníkom, ktorí sem zájdu prvýkrát v živote. Spoliehajú sa, že si kúpia lístok vo vlaku a bác - pokuta. Pritom nikde nie je napísané upozornenie, že sa to dá aj vo vlaku! Hneď po nastúpení si treba lístok kúpiť u rušňovodiča!!!
No ale koho normálneho by to napadlo?!?!
Na Brezove sme raz videli obrovskú čriedu, myslím, že laní. Nešli sme bližšie aby sme nerušili.
A tých rokliniek, strží, či výmoľových jarkov je na Krupinskej planine neúrekom. Posielam foto z Vlčinského potoka nad Rykynčicami.

Svatopluk

Stalo sa mne presne to, čo Danka opisuješ. Netušiac nič zlé som nastúpil - a platil po zásahu revízora.

Matobee

Danka veru no to by ma veru nenapadlo kupovať lístok pri rušňovodičovi. A zas ten nemá čas sa s lístkami zapodievať tak by som sa nečudoval keby na odpinká. Čo by bolo celkom logické. Každopádne nič hrozné sa nestalo a v prvom rade moja chyba a poučenie do budúcna.

Keď som si pozeral trasu všimol som si zľahka nejaké Tvoje zábery a články z okolia. Vyberiem sa do tohto kraja aj nabudúce po miestnych zaujímavostiach a Tvojich tradične zaujímavých tipoch. :-)

Zvery je tu veru požehnane, keď som tu bol pred rokmi prvý krát ako spomínam aj v texte myslel som si, že ideme po stopách stáda kráv a to bolo sto kusové stálo jelenej zvery. A keď sme také aj videli bol som užasnutý.

Ade.e

To vazne je mozne si kupit listok u rusnovodica???

Dominob

Užitočný zoznam. Že revízori existujú som sa presvedčil nedávno, v piatok počas pracovneho dňa ráno, keď na zastávke v Tatranskom Lieskovci nastúpil do zubacky revízor.

Treba tie lístky kupovať cez internet a je to bez stresu..

Ade.e , 9 reakcií

Tak tato tura, ta stala asi najviac. A to ten pozdrav od premotivovaneho polovnika, bol asi "najprijemnejsi" pruser. Este, ze ti neurobil skodu na aute. Ale ten kusanec a pokuta, neviem co je horsie. Hadam si OK.

Mna psisko este na ture nepokusalo, ironia je, ze ma psisko, velke, ukuslo nedaleko ulice, kde byvam. Preto psi nemam rad....
S tym platenim vo vlaku je cele zle, tak ako s celymi zeleznicami a vlastne, celym statom. Skoda reci.

Tak ale chvalim za navstivene konciny. Z nich poznam len Sahy a Plastovce. Ako vravis, jar je na tieto konciny akurat. Je to tu najskor zelene a teplotne prijatelne. Potom to uz je peklo.

Do Siah sa este chystam a aj tie skalne pivnice zaujali. Krupinska je parada, rad sa tam tulam, i ked i ja som mal s debilnym arogantnym polovnikom priamu skusenost. :)

Matobee

Henrich veru presne toto bola najdrahšia jednodňovka asi. Ale ešte jedna nedávna je kandidátkou na túto "trofej" ale o tej som nepísal.

Hej som ok. Zistil som z verejne dostupných katastrálnych údajov komu pozemky patria aj majiteľa psov. A besnota sa neprejavila našťastie. :-)

No je to pre nás tulákov so psami ťažké. Objavíme sa na kraji pozemku, ktorý chránia a pôsobia zvyčajne, pochopiteľne agresívne. Je to ich úloha. Bohužial netušiac naše neškodné zámery len prejsť. Pre nás samozrejme nič príjemné. Tiež preto psi na túrach a osamote kadetade, kde široko ďaleko nikoho niet nemám rád. Ale v meste, dedine a v bezpečí mi samozrejme nevadia a mám ich rád.
Ale inak to nie je sranda najmä keď chodí človek po neznámach končinách sám. Určite je to pre mňa väčšia obava ako démonizované medvede. Občas mávam dilemu či izsť radšej potichu nech ma nepočujú predpokladané miestne psi, alebo nahlas nech ma počuje možný medveď.

Viem o tebe, že tieto končiny máš nadmieru rád a máš to tam pochodené kadetade oveľa lepšie. Isto sa ti bude páčiť aj okolie Šiah a Medovariec.

Dík za bohatý koment. :-)

Pavel Forgáč

Matobee - na toto sú dobré kamene. To som sa naučil na Balkáne. Keď k tebe ide nejaký pes a breše a nevyzerá veľmi priateľsky, tak ani nerozmýšľaj a ber prvé šutre do rúk a hádž po ňom všetko čo máš poruke :D. 99% psov sa toho bojí. Pri zvyšku už treba použiť len palice na sebaobranu.

Peter61

Pavel, nemusia byť kamene.
Mne párkrát stačilo zohnúť sa akože pre kameň. Títo potulní lotrovia vedia, vo co go. Stačí akože, nevedia, že tam kameň nie je...

Svatopluk

Mám tu istú skúsenosť, kamene či čokoľvek, čo se dá hodiť.

Peter61
Svaťoooooooo, netreba hádzať, stačí iba simulovať. To by musel byť super cvičený pes, aby mi to nezožral hoci aj na pristávacej dráhe letiska. -)))))
( drobný doplnok pre Svaťá: držme palce, už bol som, v škole, lebo ako vzdelaný kultúrny, skoro abstinent nebudem chodiť voliť doma do krčmy )
Jaro Flídr

Raz v Rumunsku a raz v Albánsku nám nepomohlo ani hádzanie. V Rumunsku sme sa dovolali baču a v Albánsku psov zahriakol pastiersky chlapec. Jeho starší kamaráti mali z našej paniky úprimnú srandu.

Matobee

Páni ďakujem Vám za rady ako na to. :-) Kamene alebo dáky papek určite dakedy vyskúšam.

Peter61

Jaro, dakedy dávno nad Vyšným Slavkovom (MTB, asi ešte neodpružený) za nami vypálili bačove psy ( čuvače). Nestíhali sme po poľnej ceste unikať, zahamovali sme, hodil som petardu.
Keď som sa rozmáchol rukou, zastali a prestali štekať. Keď to buchlo, stiahli chvosty a prášili k bačovi ( alebo pastierovi, nevyďel som mu na výložky).

Peter andras , 1 reakcia

Zdravim.ocenujem ako putsvo si nam priblizil trasi krupinskou pahorkatinou
To co si zazil pri Iskorni s tymi psikmi ma mrzi
Viem komu patria.ma ich viac ale nevedel ze su agresivny. Inac sa o psikov stara a pomaha ipustenym.kastiel v plastovciaxh je pekny chodil do skoly a najna k iznice tam.v kostole nadherne fresky.maju tam muzeum pod nim gaudi sky dvor. V julkinom dvore dobre varia a da sa prenocovat. Skoda ze si na Brezove neidbocil kusok odtial je arboretum Felsta zalozil ho Ernest Kohaey no uz z neho iba zbytky predoslej skavy zostali. Keby si zisiel z Breiva kusok nizsie je uzka dolins a riecka Litavica nadherne meandruje .
A keby si z Trstis idbocil dolava tak dojdes nad
Rykyncice moje rodisko tam najdes krasne kamen e vinne puvnicky so samorodakom🥂
Zveri je tam potehnane a na jazdom rohu tam maju polovnici fotopasce isto ta mali zmapovsneho.
Medovarce si oekne ospieval👋
Na Vysokom poli nad nimi je chlapik ktory tam ma plantaz goji👍
Skoda ze si nezisiwl do Rykyncic mame tu dve vinarstva Laco Korcok ma vyborbe vinko a knapek.
Dakujem za pekny tip na vylet.skus este ist popri Litavici hore ba hrad Cabrad a jlastor Bzovik a kamen co trubi Suchan.. v kerw do hazera kamenokon pri Devici ochladt sa to budes udiveny ako pri Plitviciach🤗

Matobee

Peter ďakujem za bohatý koment s viacerými tipmi. :-)
Niektoré som už navštívil ako Sucháň, Trúbiaci kameň, Plachtinské lazy, Bzovík, Uňatín, Hrad Čabraď a viaceré iné. Ale niektoré ešte nie ako Rykynčice a Litavská dolina.
Rozľahlý je to kraj kde sa dá slušne potúlať. A k ľuďom, no sme všelijakí v každom kúte sveta. :-)

Jaro Flídr , 1 reakcia

Je to kraj stvorený pre tulákov s otvoreným srdcom.

Matobee

Jaro plne súhlasím. Díky za poetický dodatok. :-)

Bikemartin , 1 reakcia

Na poľovné revíry je rozparcelované celé SK arcgis.com/…/index.html?layer… , na tvojej trase si ich prešiel cca 8 ;-) označené v teréne sú len výnimočne. Ináč super logika, že odparkované auto = pytliak. Kategória ako turista, fotograf, bežec v tých zelených mozgoch asi neexistuje...

Stíhačky ešte lietajú L39 81k.mil.sk/261/, aj dnes tu lomozia nad ZV.

Matobee

Bikemartin veru nepotešilo ma to na záver, že ma rovno takto onálepkovali. Ale už viem z minulosti ako to tu chodí. Vlastne preto som aj toho polovnícky pôsobiaceho pána ráno oslovil, nepomohlo.
Zas žiadna tragédia, treba sa nad tým zasmiať a povzniesť. :-)

Díky aj za info o lietadlách, presne tieto v tvare kríža to veru boli. Pekné divadlo.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Niečo som už z tohto tvojho dňa zaznamenal. Šťastena sa ti v ten deň otočila chrbtom. Inak na tej trati Zvolen - Šahy - Čata väčšinou sprievodca ani nechodí. Ja osobne som ho tam ešte nikdy nevidel. Vždy je len hláška lístok si označte v označovači :D. Ja kupujem lístky na vlak vždy cez internet. Malý pes je často zúrivý zmrd. Asi si s tým kompenzujú vzrast. Tiež sa už raz tak jeden kusol, ale mal som hrubé nohavice, takže kožu mi neprehryzol. Na oplátku dostal kopačku, že preletel cez plot do dvora :D. Zhadzovanie parohov nezáleží od počasia, tak ako aj rodenie mláďat. Majú nato svoj čas. Ja som ešte aj teraz cez sviatky videl mladé jelene s parohmi. Ten lístok pobavil a hlavne kladenie mláďat :D. Inak je to pekný kraj. Hlavne tie planiny sa trochu podobajú na Slovenský kras z diaľky. Zaujímavé, že sa takáto krajina vyformovala v sopečnom prostredí.

Matobee

Pavel ja som tadiaľto išiel na vlaku len 3 krát. Toho sprievodku som však už zachytil viac krát na iných trasách a pamätám si, že nebýval najpríjemnejší. No už si budem pamätať. Veru hlásenie o označovači si pamätám aj ja. O pár dní neskôr som si už poučený označoval lístok na Kysuciach. :-)

Tak tak je to často s tými psíkmi ako hovoríš. Aj o ľuďoch menšieho vzrastu to občas platí sa mi zdá.

Niekedy za skoršej mladi som sa dosť zaujímal o poľovníctvo tak viem ako to chodí, ale tipol by som že také zrelšie kusy ako boli tieto už budú mať zhodené. Ale nemali. Mladšie veru zhadzujú neskôr. Február, marec je v norme. Apríl už o čosi zriedkavejšie, ale stane sa ako spomínaš.

Kraj je to veru krásny a ako spomína Tomáš jeden z posledných „masovo neobjavených.“ Díky za výstižný komentár. :-)

Svatopluk , 1 reakcia

Ahoj Maťo, pred rokom či dvomi som šiel tú istú trasu, iba obrátene z H. Nemiec do Šiah. Brodil som Krupinicu, dostal šľahu na ohradníku - prosto všetko ako má byť.
Južné Slovensko má čo ponúknuť, je to úplne iný kraj, ako moje srdcovky v Rudohorí, ale je tiež pekné.

Matobee

Sväťo poznáš to tu teda. Dobre že si svoje spoznávanie Slovenska rozšíril aj o túto oblasť. :-)
Mal si to tiež akčné. Priznám sa, že brodenie Krupinice lákalo aj mňa. Bola síce slušne rozvodnená, ale minimálne na jednom mieste ma to poriadne lákalo. Nakoniec som však nebrodil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum