Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krajinou vyhasnutých vulkánov – od Sovieho hradu po Steblovú skalu

Diskusná téma K článku: Krajinou vyhasnutých vulkánov – od Sovieho hradu po Steblovú skalu

Zatiaľ čo Soví hrad a Pohanský hrad postupne chladli a vyhasínali, Ragáč bol stále aktívnou sopkou. Túto vetu som si prečítal buď niekde na internete, náučnom paneli alebo ju vytvorila moja fantázia pri plánovaní trasy a študovaní, čo všetko sa dá v Cerovej vrchovine navštíviť. V mysli sa mi však vynárali obrázky dávnovekej krajiny, kde pod temnými mrakmi povrch zeme pustošia dopadajúce žeravé bomby a pretekajúca láva.

Tono

Kusok juznejsie od Hajnacky sa nachádza zaujimava Kostna dolina, paleontologicky lokalita s nalezmi kostrovych pozostatkov zvierat z tretohor. Ale pozor, roklina je husto zarastena agatom, treba tam ist v case vegetacneho kludu! A este kusok juznejsie sa na vrchu Matrac nachádzaju skrome ruiny stredovekého hradu. Mne osobne sa tiez velmi paci zvlnená krajina medzi Gem. Jabloncom, Tachtami a Petrovcami. Také male Gemerske "Toskánsko".

Svatopluk

Tomáš, láka mňa to tam. Zopár razy som v Cerovej v. bol, Váš/Tvoj článok je výborný tip.
A ostuda: 9 mesiacov som vojančil v Uzovskej Panici pri R. Sobote, ale Cerovú v. som pozrieť nešiel, 9698aj keď soboty a nedele sme mali viac-menej voľné.

Pavel Forgáč

Jedno z mojich najviac milovaných pohorí :). Pekne si to prešiel. Voda sa dá nabrať v Hajnačke z točky na cintoríne. Už som tam naberal 2x a prameň je ešte aj v sedle pod Deravym cerom pri tej poľovnícke chate. Je trochu skrytý pri koryte potoka. Tiež som tam už naberal vodu. Raz som sedel na Steblovej skale a taká zelená jašterica mi vyliezla až na nohu :D. Už som tam dávno nebol. Bol by čas sa tam vybrať.

Tomas Vohlarik

vdaka za komenty a precitanie
Danka - pacilo a ako velmi. vdaka tvojmu clanku mam dalsie tipy na navstevu :-)

Mato - ja clovek z dolniakov som na take pocasie zvyknuty, tak ako ty na zimu :-) Zaboda a aj Crep urcite este stoja za navstevu, musim to nejak naplanovat

Katka - vdaka za tip, niekto kto pojde okolo ju musi otestovat :-) ak bude otvorena krcma, da sa nabrat tam, ako spominam aj v clanku. snad budu stale rovnako ochotni

DoxaD

Tomáš, pekne si to pochodil, aj veľa km.
Vodičku sme vlani objavili v Hajnáčke na cintoríne, mali tam klasický stojan, ale jej pôvod a kvalitu nepoznám.

Matobee

Tomáš fajný okruh si si naordinoval a skvele popísal aj pofotil. Aj ja som mal presne takýto v pláne ale nakoniec sa všetko vyvinulo inak a prešiel som tebou navštívené miesta inak a nie naraz. Sranda, že tiež som zatiaľ nešiel žltou TZT na Zabodu. Čiže sa tam niekedy chystám. Chcel by som cez farebnú jeseň, ale možno dovtedy nevydržím. Hehe. :-)

S tými studničkami a vodou celkovo to bolo v najextremnejšie suché leto roku pána 2022 ťažké. Mnoho studničiek vtedy dočasne prestalo existovať. U nás v okolí BB nepršalo poriadne vyše 4 mesiace. Od apríla do augusta. Spomínam si, že na krajnom západe bola situácia o čosi lepšia ale v Cerovke tiež bieda.

A mnoho dní vládlo presne také "nemasné-neslané", zamračené a dusné počasie ako si zažil ty. Blee.

Tomka

Pekne Tomáš! Som rada, že sa Ti v Cerovke páčilo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum