Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Gerlachovský alebo Lomnický štít bez horského vodcu? Áno, no nebude to pre každého

DanielM , 4 reakcie

A nedá sem niekto nejaké linky na podnikavých trénerov/školy horolezeckých kurzov nižšieho stupňa? Ako sa k tomu dá dostať? Horolezecká škola JAMES to má takmer kompletne obsadené. Existuje aj niekto iný?

Peter61

@DanielM:
na stránke horoškoly JAMESu :

  • je kopa termínov, kde je ešte voľné miesto
  • po rozkliknutí niektorých temínov sa ukáže preklik na inú horoškolu
  • časť IVHT SVTS a KST bola preškolená na ECI = inštruktorov ľahkého horolezectva, len treba byľku času, kým sa to rozhýbe
    horolezecka-skola-james.sk/…/…
    dokumenty sa dajú nájsť tu horolezecka-skola-james.sk/do…
.ph

Všetky oficiálne kurzy ľahkého horolezectva musia byť zverejnené minimálne 2 týždne pred termínom na stránke JAMES. Pokiaľ nájdeš kurz, ktorý nie je na stránke JAMES, tak pozor na to! Môžeš mať problém zo získaním oprávnenia na pohyb v teréne horolezectva nižšej obťažnosti.

Oprávnenie na pohyb sa žiada od JAMESU, na základe úspešného absolvovania kurzu. Kurz však môže organizovať horolezecká škola JAMES, ale i ďalšie komerčné horolezecké školy (napr. Encian, Rockstar, Colours Of Climbing, ap.), prípadne kluby KST, SVTS a JAMES, ktoré majú vlastných inštruktorov. To znamená, že po kurze nedostaneš automaticky oprávnenie na pohyb od organizátora kurzu, ale musíš si o to požiadať JAMES. Oprávnenie sa vydáva za administratívny poplatok.

Ceny kurzov sa budú líšiť v závislosti od toho, kto ich organizuje. Momentálne to vyzerá tak, že komerčné horolezecké školy budú drahšie.

Ešte pre upresnenie: Kurz ľahkého horolezectva nie je len formalita a určite nie je vhodný pre úplných začiatočníkov. Za 4-5 dní sa na kurze nenaučíš viazať uzly, zakladať istenie a nezvládneš improvizovanú záchranu za 20 minút, pokiaľ si to už niekde neskúšal. Ak si úplný začiatočník, tak najprv absolvuj nejaký prípravný kurz na skalkách a potrénuj improvizovanú záchranu (metóda Staruss). Ak máš skúsenosti, tak si zopakuj teóriu a precvič improvizovanú záchranu. Na kurze je potrebné zložiť skúšku z teórie a praktickú skúšku z improvizovanej záchrany na čas (20 min).

Postup:
1.) choď na stránku JAMES (horolezecka-skola-james.sk/ho…)
2.) nájdi si termín kurzu, ktorý ti vyhovuje
3.) prihlás sa na kurz
4.) po úspešnom absolvovaní kurzu požiadaj JAMES o udelenie oprávnenia na pohyb v teréne horolezectva nižšej obťažnosti (shsjames.org/horolezectvo-niz…)

Pozor na podvodníkov! Oprávnenie na pohyb môžeš žiadať, iba ak máš kurz vedený inštruktorom JAMES-u. V nasledujúcom odkaze si vieš skontrolovať oprávnenie osoby. Musí to byť odborník v športe (inštruktor JAMES-u), ktorý sa nachádza v tomto registri: (sport.iedu.sk/…/List?PersonAc…)

Lubo

@.ph vdaka za zhrnutie 👍

Peter61 , 1 reakcia

Ľubo, predvčerom si napísal, že kurz už máš . ( A nie si sám)
V titulku by asi mal byť prítomný čas : "Áno, no nie je to pre každého".

Lubo

Ano, len mi to este komisia Jamesu nepotvrdnila, lebo sa caka, kym to veducko z horoskoly posle podla ich predstav 🤷‍♂️.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum