Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma TPN a TANAP a jejich přístup k turistice a turistům?

Diskusná téma TPN a TANAP a jejich přístup k turistice a turistům?

Jaký máte názor na současný postoj TANAPu a TPN (Tatrzański park narodowy) k turistice a turistům? Který z nich je podle vás lepší pro turisty?

MatusM

Veľkosť kúpnej sily, či populácie neospravedlňuje prístup slovenských tatranských podnikateľov k turistom, ktorý sa s vrúcnosťou Poliakov nedá porovnať. Česť svetlým výnimkám.

Honza286

Prodi: Ceny na polských horách až tak nízké nejsou už docela dlouho (pivo 6-8 zlotých), proto v minulosti jezdilo hodně Poláků na Slovensko. Ovšem na Slovensku v posledních pár letech ceny neúměrně vzrostly a jsou nyní srovnatelné nebo i vyšší než na Slovensku v těch top destinacích (Tatry, Malá Fatra, Rača apod.), proto už Poláci na Slovensko nejezdí.

Prodi

Prostě každý se musí jednou dotknout kříže na Giewontu, nebo vylezt na Babią góre kde kráčel i Jan Paweł.

Prodi

Právě proto,že jižní část Polska je hornatá a zbytek placka, jezdí poláci bud na sever k moři nebo na jih.A jsou to davy lidí. Protože maji celkem nizkou životní uroveň jsou i nizke ceny na Polskych horách (není pravidlo), my tam jezdime do školky v přírodě kde cena ubytovaní s plnou penzi pro dosp. osobu vycházi na 310kč!!!!!na den, a to je komfortní penzion s plnou výbavou s výhledem na Giewont.Do Polskych hor jezdi polaci z celeho státu a to hlavně kvuli ceně, svym navykum, a diky masivní "nabożeńskiej turystyki" což v Čechách a na Slovensku skoro neexistuje.

Honza286

Předně Polsko nejsou jen roviny, většina jižního Polska má horský charakter. Polsku také patří pro turisty atraktivnější partie Tater, Pienin i Polonin a hlavně infrastruktura je mnohem rozvinutější na polské straně - ukázkovým příkladem je dlouhé pásmo Beskyd - na slovenské straně chaty v horách neexistují, v Polsku je tomu naopak a to se týká i atraktivních pásem Babie hory či Polonin. Jen jedna poznámka - většinu návštěvníků polských hor tvoří Poláci z příhraničních oblastí, pro někoho ze severního Polska vyjde už vcelku jedno, zda pojede do Tater či do Alp, vzdálenost Gdaňsk - Zakopané je cca 700 km (doba jízdy přes 9 hodin), takový člověk pak už nevolí destinaci podle dojezdové vzdálenosti, ale podle poměru kvalita / cena. Totéž platí pro obyvatele jižního Slovenska. A je nutno přiznat, že v polské části Tater vyznívá poměr kvalita / cena mnohem výhodněji než ve slovenské části Tater.

FunTTomas

Prodi: presne tak. 38 miliónov Poliakov je neporovnateľná kúpna sila resp. potencionálna klientela oproti 5,4 mil. Slovákom. Najvýraznejší záujem Poliakov o hory je v prihraničných oblastiach. Napr. Orava, Kysuce alebo Poloniny, ktoré sú na Slovensku na okraji záujmu turistov, ale v Poľsku sú to vychytené destinácie, kde štvrtinu až polovicu objektov v obciach tvoria zariadenia cestovného ruchu a na slovenskej strane sa nájde najviac jeden-dva priváty či penzióny a jedna zafajčená krčma. Jednoducho Slováci nemajú záujem o pobyt na horách, keď v nich bývajú celý život na rozdiel od Poliakov z roviny. A to, že Poliaci sú veľkí kšeftári odjakživa je jedna z charakteristík ich národa.

Prodi

Jsou tu ještě dva aspekty které je třeba brát v potaz, Polsko je vlastně skoro celé rovinaté a většina poláku vidi hory parkrát za život(proto maji trošku zkreslené představy o oblečení a o horách ), a ma podstatně víc obyvatel. Proto maji hotely pořad plné, jednoduše poptavka převyšuje nabídku. A další aspekt, vlastně nejduležitější, jsou to silní patrioti, proto v Polsku nepotkate vietnamsky stanek jak u nas, když si polak muže vybrat, koupi vždy u polaka.

Lubo

Akych developerov si Tatranci do svojho rajonu pustili, takych tam maju a takych si aj zasluzia. Treba sa spytat na tatranskej radnici, na sprave narodneho parku a na krajskom urade zivotneho prostredia v Presove, preco im dovolia to, co stvaraju. A osobitne Tatrancov preco ich tam vobec pustili. Vsak kde niet predavajuceho, niet ani kupujuceho. Megaplany J&T nijako neskryvalo, preco na nich teraz ganit? Koniec-koncov, Tatrancom to asi vyhovuje, ked v komunalkach potvrdili v kresle primatora toho isteho cloveka.

Btw, kto by si myslel, ze J&T pripadny zisk z Tatier v buducnosti (predajom, najpravdepodobnejsie do ruskych ruk) prinesie do BA, je trosku mimo - bubaky pristanu na Cypre alebo este dalej a Slovensku bez rozdielu geografickej polohy neostane vobec nic z toho...

Bean

Nie ze by som suhlasil s bezocivym stavebnym boomom v Tatrach (nasich aj polskych), ale myslim, ze ten rocker maximale vystihol hlavne rozdiely medzi polskymi podnikatelmi a slovenskymi "podnikatelmi". Aj to, preco u nich peniaze z turizmu ostavaju a u nas odchadzaju do skaredej Bratislavy.

Jjano

Rast, netreba byť sarkastický, ja dosť bežne obchádzam tabule a chodím, kam by sa nemalo. Som za voľný pohyb po národných parkoch a rezerváciách, pokiaľ nie je na vzácnych miestach zakázaný (a nie naopak, ako je tomu teraz). Ale obmedzenia a zákazy nepovažujem a priori za zbytočné. Moja poznámka nižšie (veru, dva roky stará) bola o inom, o Vilovych bohorovných tvrdeniach. Podľa mňa sa nedá tak bohorovne tvrdiť, že všetky obmedzenia sú zbytočné či neodôvodnené, treba sa na každé jedno pozerať ad hoc.

Rast

Ja uz toto neriesim,nema to zmysel. Ked niekde ist, tak ist, ked neskodim prirode, tak nejake nezmyselne tabule sa daju aj obist. Sice jjano bude proti,ale nastastie sa nepozname. Staci sa pozriet ako sa chrani priroda v Tatrach a to mi uplne staci.Tot vsjo k tejto nezmyselnej teme.

TDD

Pozor!!!
Technické problémy/pripojenie/ pri súťaži "Tatry bez hraníc"

  • od stredy obeda 12.05.2010
  • predpoklad až do utorka 18.05.2010
    tatrybezhranic.eu$ret

tpn.pl/…/Uwaga.-Awaria-lacz$ret
Uwaga. Awaria łącz
Zaniepokojonych uczestników konkursu "Tatry bez granic" informujemy, że nieobecność strony konkursowej w sieci spowodowana jest awarią łącz.
Wina za przedłużającą się usterkę leży jednak po stronie Telekomunikacji Polskiej. Zapewniamy, że ta niezależna od uczestników przyczyna zostanie uwzględniona w punktacji.
Nie działa również poczta elektroniczna, mogą występować problemy z komunikatem turystycznym ogłaszanym w naszym serwisie internetowym. Z informacji TP SA wynika, że sytuacja taka może potrwać aż do wtorku 18 maja. Przepraszamy.

Trpezlivo skúšajte!

Honza286

To jjano: Tak ono není přijít na ten důvod, proč jsou takhle dlouhá sezónní omezení zbytečná, zrovna obtížné. Nikde ve světě nemá tohleto obdoby, bral bych sezónní uzávěry třeba mezi půlkou března a začátkem června, ale ne téměř 8 měsíců v roce!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum