Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pieskovcová jaskyňa

Diskusná téma K fotke: Pieskovcová jaskyňa

V blízkosti paleontologickej lokality Sandberg sa nachádza tento asi 5m vysoký odkryv v litotamniových piesčitých vápencoch a pieskovcoch bádenu.Jej dĺžka je 11m.Je bez sintrovej výzdoby.Vznikla pravdepodobne priesakom a rozpúšťaním vápnitého tmelu zrážkovými vodami.

J1tka

my sme sa zas hravali na Glavici (dnez uz je z tej genialnej pieskovej jamy negenialny zeleny takmerkopec), kym nasi makali o cosi nizsie na poli :) Ale skeblicky zo Sandbergu mali tiez cosi do seba :)

FeriBa

j1tka, pripomenula si mi časy, keď sme si ako decka tiež robili také diery v pieskoch pri Dunaji... :-)

J1tka

feriBa: neviem, zda sa mi, ze to niekto s ochranou Sandbergu trochu prehana. Vela ludi si este pamata, ako prave na tomto mieste bagre "budovali" tento odkryv a trosku vpravsie sa otacali tatrovky plne piesku... Popravde, nebyt priemyselnej cinnosti, asi by to bol uplne normalny kopec.

Myslela som si, ze spomenutou jaskynou je jedna z tych, ktore su "o poschodie nizsie" v skale pod vodarnou (aj z tych je vela vytvorenych prave rukou cloveka). Tato "jaskyna", ktora je na fotke, bola povodne malou dierou (50cm vsetkymi smermi) v stene asi 3 metre nad zemou a viedli k nej do piesku vydlabane schodiky, ktore tam urobili deti zo Slovinca (ulica veduca na Sandberg). Tie si okrem vybudovania schodikov postupne "dobudovali" aj dieru do podoby dnesnej jaskyne, v com im vydatne pomahali vietor a voda :)

Pre tvar Sandbergu je preto asi prave priroda najvacsou hrozbou, pretoze sa z neho snazi spravit to, cim povodne bol - takmer obycajnym kopcom :)

FeriBa

j1tka, krtko, ahojte. Čo sa týka jaskyne, tak áno. Je to ona na tej fotke, akurát tých 11m mám z internetu a presvedčiť som sa nešiel, nakoľko sa nachádza v pásme NPR. Ale ako krtko uvádza, aj napriek tomu tam ľudia chodia až dovnútra o čom svedčí množstvo stôp.

Krtko

tých 11m mala asi 10rokov dozadua, aj to sa mi zdá veľa, takých 5-7m to by šlo.Erózia a ľudia robia svoje, hlavne ľudia!

J1tka

feriBa: tou 11-metrovou pieskovcovou jaskynou bez sintrovej vyzdoby je myslena ta, co je na fotke?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Janabilesova k fotke: Lúčnaté Javorníky Toto je pekná časť hrebeňa Javorníkov, škoda toho vyrúbaného Chotárneho kopca... Budem zvedavá, či sa na ňom aj niečo vysadí a či niekedy opäť zazelená. Samotná …

nová téma

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Pekne to tam vyzerá, hl. hrebeň Polonín som už navštívil a snáď sa raz dostanem aj do týchto miest.

nová téma

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma