Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Žaškovský závrt

Diskusná téma K fotke: Žaškovský závrt

Priamo v rozľahlom Žaškovskom sedle sa nachádza niekoľko krasových jám. Ukryté pred zrakmi turistov vystupujúcich zo Stankovian Škutovou dolinou po žltej značke na vrchol Šípu dobre splývajú s okolitou lúkou. Pre ich vzhliadnutie je potrebné sa odkloniť od značky a zájsť za terénnu vlnu sedla na oravskú stranu. V pozadí vrchol Šípskej Fatry - Kopa.

Steinar

tak sa chrania zavrty na slovensku.perfektne dedincania.

Blahola

Za vlečku už ani moc nie, tak neviem či to matička Zem nepohltila, alebo poriadkumilovní ľudia. Tie fľaše bolo treba vydlabať, boli totiž zanesené zemou. Trasa - Stankovany, Žaškovské sedlo, Šíp, osada Podšíp a zvážnicou ku jazierku a vyvieračkám, do Stankovian. Ak sa nedočkám odpovede je tu ešte opakovanie apelu a Žaškov.

Funttomas

Blahola, dúfam, že sa aj dočkáš odpovede od starostu a následne nápravy. Som písal, že je tam to ho za traktorovú vlečku. Akú trasu si šiel?

Blahola

Napísal som starostovi Stankovian, čakám na odpoveď. Urobil som aspon to, že som fľaše sústredil do závrtu, kde ich bolo najviac. Na odnos by jeden ruksak asi nestačil. Jedna vec je istá - závrt tie sklenené pomaly pohlcuje, takže pod "škrupinou" toho môže byť požehnane.

Funttomas

Blahola: klasický odpad sa ti zmestí do igelitky, ale sklenených fliaš je tam za traktorovú vlečku a liatinovú konštrukciu zo studne neunesieš na batohu… :-( Podľa obsahu odpadu to vyzerá na skládku ako zo salaša. Fľaše tam boli zrejme rokmi pravidelne hádzané, lebo niektoré sú sčasti zasypané zemou a prerastené trávou. Veru, mali by si to poriadiť domáci, lebo je to hanba kúsok od chodníka. Oceňujem tvoje angažovanie. Potom napíš, či starostovia reagovali.

Blahola

Ten bordel sa mi zmestí do tesco tašky a ruksaku? Foto pošlem starostom Stankovian a Žaškova. Minulý rok som tam bol 2x po sebe v priebehu dvoch týždňov a to boli rozdiely vo vegetácii! 15.4 a 28.4 prvý raz kvitli poniklece vo veľkom a ten druhý horce a prvosienky holé. Bol to zážitok! Poniklece kvitnú aj inde, ale to množstvo, to teda bolo niečo! Ďakujem ti za info!

Funttomas

Ahoj Blahola,
priamo v sedle sú dva malé závrty, ktoré sú nevýrazné jamky. Viac na oravskú stranu od nich sú ďalšie dva väčšie závrty, ktoré sú plné fliaš a aj konštrukcia zo studne je v jednom. Prvé poniklece sa tradične objavili pri skalnej úžine, kadiaľ ide značka. Ešte nekvitli, lebo na hrebeni bolo chladno a veľa snehu. Myslím, že o dva týždne zrejme začnú.

Blahola

Tomáš, pôjdem to pozrieť na budúci týždeň. Dúfam, že to nieje mínové pole... Trošku mi prosím ťa, opíš v akej fáze kvitnutia sú poniklece. Budú o dva týždne v plnom kvete?

Sona

Pekna foto. Vitaj v klube zavrtov :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Predbežne mám vymyslenú trasu, ktorá zahŕňa túto červenú, potom modrú z Topole a ešte motanie sa okolo Uliče. Len musí prísť vhodný čas :-)

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma