Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Sedlo Trtavka

Rbr69

... a zabudol som: v kazdom softe na upravu je nastavenie komresneho pomeru JPG. Treba si to najst a zmenit tak, aby tam neboli JPG artefakty (rozlozeny rozpixelony obraz). Ja osobne nechavam 100% kvalitu JPG kompresie.

Rbr69

inak, ja pouzivam jednoduchy XnView a foto pred uploadom upravujem nasledovne:
1.dorovnam horizont
2.jas/gama/kontrast/fareb.vyvazenie
3.zmensenie
a to zmensenie je nasledovne napr. obrazok s velkostou dlhsej strany 4300px
1.zmensenie na 3000px
2.doostrenie s parametrom 15
3.zmensenie na 1500px
4.doostrenie s parametrom 20
5.zmensenie na 738px
6.doostrenie s parametrom 25

Samozrejme sa tohto nedrzim striktne, chcem ukazat, ze zmensujem a doostrujem vo viacerych krokoch. Avsak idem presne na predpisanych 738px pre upload, aby nedoslo na servri k ziadnemu dalsiemu spracovaniu.
Na fujine napr. na vzdialeny fotografovany kopec ak je viac vzdialeny neostrim (automaticke ostrenie vaecsinou zblbne, ked uz tak manualne, ale to je s fuji EVF hladacikom umenie), v takom pripade ostrim na nejaky blizsi objekt, ak nie je tak napr. na travu v nejakej "mojej" realnej vzdialenosti. Lebo nie je nad to, ked Ti vylezie fotka a za pana tam nie je nic doostrene. Ani blizke ani vzdialene. Samozrejme hlbka ostrosti a nastavovanie parametrov ... nechame na Portas.
Napriek snahe mam tiez kopu blivajzov na vymazanie :)

Sona

Ja mam rovnake problemy, a nielen s ostrostou, ale aj farbami. Fotka sa mi zda fajn, a ked ju uploadnem, je siva a pripadne aj malo ostra. Tak dalsiu viac dosaturujem a doostrim a potom sa zase niektorym uzivatelom zda presaturovana :-(

Adushka

Rasto, tu fotku som videla, pekna :) no ja mam s tym doostrovanim vecne problemy :) inak na mojom monitore to vypadalo fajn ostre, az som bola fakt spokojna a teraz ked sa na to divam v skole na inom, tak to az tak ostre nie je.. na porazenie.. A Miso, prave toho prepisknutia sa bojim, tak to potom nakoniec dopada takto :)

Misob

tak-tak to doostrenie podla mna dava lepsi vysledok (samozrejme, netreba to prepisknut)

Rbr69

na jesen sme tam boli s kamaratom Jánom, posielam jeho pre porovnanie ... ma sice lepsie zrkadielko od Canona, ale ide mi o ostrost. Tiez sa mi nie vzdy zadari ostrost na mojej fujune, ale nezabudni na doostrovanie po zmensovani na uploadovaci format 738px. Prostredie Trtavky je nadherne na fotenie a vaecsinou ani oblaciky nesklamu :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Janabilesova k fotke: Lúčnaté Javorníky Toto je pekná časť hrebeňa Javorníkov, škoda toho vyrúbaného Chotárneho kopca... Budem zvedavá, či sa na ňom aj niečo vysadí a či niekedy opäť zazelená. Samotná …

nová téma

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Pekne to tam vyzerá, hl. hrebeň Polonín som už navštívil a snáď sa raz dostanem aj do týchto miest.

nová téma

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma