Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kelemenov tunel

Diskusná téma K fotke: Kelemenov tunel

Krásnym spestrením šliapania po asfaltke je táto ojedinelá technická pamiatka. Cesta je v tomto úseku doliny vedená vysoko nad dnom a pôsobí tak nejako vysokohorsky. Dolina má v tomto úseku charakter tiesňavy s vysokou skalnou stenou na druhej strane a vodnými kaskádami pod ňou. Skutočne očarujúci úsek.

Daulagiri

Text z infotabule:
V roku 1928 keď úzku lesnú cestu v Predajnianskom Čelne prispôsobovali na odvoz dreva koňskými poťahmi, v mieste kde ju nebolo možné zasekať do strmého svahu prerazili cez skaly 280 cm široký tunel. Tunel nesie meno jeho autora, Ing. Vojtecha Kelemena, ktorý bol riaditeľom Štátnych lesov a majetkov v Banskej Bystrici počas rokov 1921 – 1934. V období keď sa začali na odvoz dreva používať nákladné automobily, tunel svojimi parametrami tomuto spôsobu prepravy prestal vyhovovať a preto ho v roku 1971 rekonštruovali. Po úprave má šírku 440 cm, výšku 435 cm a dĺžku 41,5 m. Vnútro tunela i jeho portály sú z betónu. Tunel na lesnej ceste je na Slovensku ojedinelou stavbou a preto je zaradený medzi technické pamiatky. Jeho atraktivitu zvyšuje okolité prírodné prostredie, najmä pod ním sa nachádzajúce kaskádovité vodopády potoka Čelno (Prírodná pamiatka).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Janabilesova k fotke: Lúčnaté Javorníky Toto je pekná časť hrebeňa Javorníkov, škoda toho vyrúbaného Chotárneho kopca... Budem zvedavá, či sa na ňom aj niečo vysadí a či niekedy opäť zazelená. Samotná …

nová téma

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma