Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Horolezci nesúhlasia s novým návštevným poriadkom

Horolezci budú iniciovať revíziu novoprijatého návštevného poriadku TANAP-u. Kritizujú správu parku, že nedodržala dohody z rokovaní a v novom návštevnom poriadku zrušila predtým povolené lokality na výkon horolezectva.

Foto – Ľubo Mäkký
Foto – Ľubo Mäkký

Výkonný výbor Slovenského horolezeckého spolku James (SHS James) na dnešnom rokovaní výkonného výboru konštatoval, že novoprijatý návštevný poriadok síce obsahuje určité pozitívne signály, no prináša pre horolezcov veľa nových obmedzení.

SHS James pozitívne vníma novú definíciu skialpinizmu, ktorý bude možné vykonávať v tých istých vyhradených miestach ako horolezectvo a to od stupňa S4 Traynardovej stupnice. Ďalej vznik areálov zimnej turistiky, ktoré vytvárajú logickejší celok ako aj zavedenie horolezectva nižšej obtiažnosti (UIAA I. + II.), ktoré bude možné vykonávať za predpokladu, že horloezec bude mať potvrdenie o absolvovaní kurzu.

Hlavný problémom sú podľa predsedu Antona Paceka najmä nové obmedzenia v lokalitách, kde bolo doteraz povolené vykonávať horolezectvo. Ide najmä o tieto lokality:

  • rameno Kriváňa,
  • východnú stenu Predného Soliska,
  • časť Bielovodskej doliny vrátane často lezených ľadov,
  • severné steny hlavného hrebeňa Vysokých Tatier, napr. stena Čierneho štítu.

Taktiež rozporuje nepovolenie boulderingu na celom území parku ako aj povinnosť registrácia vo webovej aplikácii na stránke TANAPu, resp. dočasne v aplikácii HZS.

Slovenský horolezecký spolok James preto bude iniciovať revíziu novoprijatého znenia návštevného poriadku TANAP-u.

Celé vyjadrenie SHS James nájdete tu.

Novinky