Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka V Tatrách po víkendovom orkáne padajú veľké lavíny

Na slovenskej aj poľskej strane Tatier padajú lavíny, príčinou je predchádzajúca perióda sneženia a silného vetra. Na poľskej strane Tatier zahynul muž pod lavínou spod Kondratovho sedla (Kondracka Przełecz).

Prehľadávanie lavíniska pod Kondratovým sedlom. Foto - TOPR
Prehľadávanie lavíniska pod Kondratovým sedlom. Foto - TOPR

Lavína na poľskej strane Tatier odniesla spolu sedem ľudí, zahynul jeden muž. Záchrannú akciu komplikovali okoloidúci turisti: rušili záchranárov pri pátraní nahrávaním záchrannej akcie na telefón a podľa poľskej horskej služby TOPR mohli spustiť sekundárnu lavínu.

Lavína v Doline Pięciu Stawów Polskich zachytila turistu, následne mal šťastie a vyhodilo ho z hlavného prúdu lavíny.

Obrovská lavína spadla v Mlynickej doline v slovenskej časti Vysokých Tatier.

Na celom území Slovenska aj v poľských Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, tendencia je stúpajúca. Nebezpečné sú útvary z vetrom previateho snehu na veľmi strmých svahoch orientovaných na východ až juhozápad a slnkom nasvietené svahy južných orientácií s väčším množstvom naviateho snehu a s veľkým sklonom. Počas dňa sa zrejme vyskytnú aj menšie samovoľné lavíny.

Zdroje: tatromaniak.pl, FB TOPR, HZS

Novinky

Novinka

Obnova lavínového pamätníka – V dňoch 19. - 24. mája sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na obnovu historického lavínového pamätníka (1935) v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier. Vítaná je každá pomocná ruka alebo sponzor.