Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Storočie najtragickejšej lavíny u nás

Stredisko lavínovej prevencie HZS analyzovalo najväčšiu lavínovú tragédiu na Slovensku, ktorá pred sto rokmi, 6. februára 1924, zasiahla horskú osadu Rybô vo Veľkej Fatre. Za príčinu označili masívne odlesňovanie, zimu bohatú na sneh a silný vietor.

Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie
Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie

Obrovská lavína sa uvoľnila na juhovýchodných svahoch Krížnej a jej nános sa zastavil až v hornej časti osady Rybô, kde strhol a zasypal tri domy a ďalšie dva domy poškodil. Zahynulo osemnásť ľudí, z toho pätnásť detí, prežili štyria zasypaní. Tragédiu pripomína drevený kríž s pamätnou tabuľou obetí vo svahu nad domami, kam siahal nános lavíny.

Stredisko lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby pripravilo analýzu lavíny na svojom blogu.

Za najdôležitejšiu príčinu lavíny označili špecialisti SLP odlesňovanie, pretože lesný porast pôsobí na strmých svahoch ako prevencia vzniku lavín. „Dôsledkom drastického odlesňovania sa výrazne znížila drsnosť povrchu, ktorá nedokázala zadržať masy snehu pri zlých snehových podmienkach,“ spresnili.

Ako ďalšie faktory označili zimu mimoriadne bohatú na snehovú pokrývku a charakter veľkofatranského terénu nad osadou Rybô. Podľa dobových časopisov išlo o rok „veľmi bohatý na lavíny“ aj v Tatrách, pričom najväčšia zničila porasty pod Ľaliovým sedlom v šírke 4 kilometre.

Špecialisti SLP ďalej na základe rozprávania preživšieho Benjamína Strmeňa odhadoli, že v tomto období musel fúkať prevažne vietor západných smerov. Tento vietor zároveň previeval nový sneh do žľabov nad osadou Rybô. K silnému vetru navyše výdatne snežilo čo potvrdzujú aj historické merania.

Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie
Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie

Odhadované parametre lavíny:

  • dráha lavíny bola dlhá približne 2 500 m,
  • výškový rozdiel 760 m,
  • celková plocha uvoľneného snehu bola približne 800 000 m^2,
  • v nánose sa nachádzalo podľa odhadu uložilo približne 2 400 000 m kubických snehu s odhadovanou hmotnosťou 600 000 ton,
  • nárazový tlak do 800 kPa,
  • rýchlosť do 50 m/s,
  • strhnutých bolo približne 1 200 m kubických stromov

Kompletnú analýzu nájdete na blogu Strediska lavínovej prevencie

Zdroj: Stredisko lavínovej prevencie HZS

Novinky