Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Zrušili akcie v Lesníckom skanzene kvôli ťažbe kalamity

Tohtoročné naplánované akcie v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu sa neuskutočnia. Lesníci budú cez skanzen odvážať stromy, ktoré plánujú rúbať kvôli lykožrútovej kalamite.

Lesna kaplnka. Foto – Michal Kollár
Lesna kaplnka. Foto – Michal Kollár

Otvorenie XXII. sezóny nebude vôbec, tradičné podujatie Deň stromu sa presúva do Topoľčianok. LESY SR informujú, že dôvodom je nepriaznivý stav lesných porastov, ktoré zasiahla lykožrútová kalamita a s tým súvisiaci nevyhnutný vývoz drevnej hmoty cez skanzen. Plánujú odviezť nákladnými autami 50.000 kubických metrov dreva.

Lesníci apelujú na ľudí, aby zvýšili opatrnosť a rešpektovali návštevný poriadok platný pre tohtoročnú sezónu. Pri pohybe po chodníkoch a na parkovisku pred vstupom do areálu skanzenu platia obmedzenia.

"V priebehu pracovného týždňa, pondelok až piatok, neodporúčame vstup do areálu Lesníckeho skanzenu. Pohyb v lesnom poraste je iba na vlastné riziko. Cez soboty, nedele a v sviatky, keď v dolinách nebudú pracovné čaty spracovávať kalamitu a nebude odvoz dreva, môžu návštevníci využívať prístupné miesta skanzenu pri dodržiavaní pravidiel bezpečného pohybu a zvýšenej opatrnosti."

Informačná kancelária bude v určených hodinách otvorená, lesná kaplnka a minisvet, ako aj horáreň-múzeum budú zatvorené. (tasr)

Novinky