Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Mimovládna organizácia WWF Slovensko spustila petíciu Rys nie je hrozba

Mimovládna organizácia WWF Slovensko spustila petíciu Rys nie je hrozba. Reaguje na aktuálne prerokúvanú novelu zákona, ktorý má zjednodušiť strieľanie medveďov, vlkov a rysov.

WWF kritizuje, že podmienky sú definované tak, že hocijaké riziko aj minimálnej škody na majetku je dostatočné na udelenie výnimky na odstrel, aj keď nehrozí bezprostredné riziko ohrozenia života a zdravia ľudí.

KDH bráni návrh tým, že na to, aby bolo možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu a v rámci nej zastreliť veľké šelmy, musia byť splnené dve podmienky: musí byť ohrozené zdravie obyvateľstva alebo musia byť spôsobené veľké hospodárske škody.

V texte novely sa však výška škody neuvádza, hovorí sa len o „škode“. Znamenalo by to, že šelma môže spôsobiť aj len minimálnu škodu.

WWF pripomína, že podľa posledného výskumu žije na Slovensku asi 300 rysov, zabíjajú ich pytliaci a zomierajú na cestách. Štátna ochrana prírody navyše za posledných desať rokov nezaznamenala žiadny útok na človeka rysom, vlkom či šakalom, teda ostatnými veľkými šelmami.

Bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča (Demokrati) poslal KDH svoj pozmeňujúci návrh a vyzýva ich, aby ho použili. V ňom by sa veľké šelmy nahradili slovom medveď a zakázali by sa vnadiská ako také.

Návrh KDH chce totiž v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie zakázať v tejto oblasti vnadenie veľkých šeliem, lenže tie sa nevnadia. Vnadiská lákajú najmä diviaky v súvislosti s odstrelom kvôli afrického moru ošípaných a medvede sa na ne chodia kŕmiť. Takéto vnadiská by ostali.

O reakciu sme požiadali KDH.

Novinky