Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka KDH nechce v novele zákona, ktorý by uľahčil odstrel veľkých šeliem, špecifikovať výšku škody, ktorú šelma bude musieť spôsobiť

KDH nechce v novele zákona, ktorý by uľahčil odstrel veľkých šeliem, špecifikovať výšku škody, ktorú šelma bude musieť spôsobiť. Zákon podľa poslanca Mariána Čaučíka „určuje určitý rámec a nie je dobré, keď je príliš detailný, pretože je písaný na niekoľko rokov dopredu“.

„Výšku škody by mali určovať vykonávacie predpisy a usmernenia pre krízové štáby.“

Hnutie nevidí problém v tom, že zákon spomína všetky šelmy a nie iba medvede.

„Som rád, že sa o tejto téme vedie celospoločenská diskusia, aj keď zo strany pána Kiču jemne neférová, pretože nikto z KDH nechce strieľať rysov a šakalov a ani tak nekoncipuje právnu normu,“ povedal Čaučík.

Dodal, že v otázke vnadísk sa rovnako vedie diskusia, názory expertov sa líšia, nebránia sa však diskutovať s kýmkoľvek a hľadať najlepšie možné riešenie.Novela zákonov o ochrane prírody a civilnej ochrane v podobe, v akej o nej rokuje parlament, umožní strieľať všetky šelmy v prípade ohrozenia života a zdravia ľudí a vzniku škody na majetku ľudí. Zároveň nezakazuje vnadiská pre diviaky.

Novinky