Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Turista z Poľska dostal pri návšteve Špicbergov 1000-eurovú pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi

Turista z Poľska dostal pri návšteve Špicbergov 1000-eurovú pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi. Na nórskom arktickom súostroví platí prísny zákaz približovať sa k voľne žijúcej zveri. Miestni upovedomili úrady, keď si všimli, ako sa turista snaží dostať k mrožovi po ľadovej kryhe.

Incident sa stal neďaleko Longyearbyenu, najsevernejšie položeného mestečka na svete s viac ako 1000 stálymi obyvateľmi.

Miestny guvernér vyzval verejnosť, aby sa od mrožov držala v dostatočnej vzdialenosti a nerušila ich, pretože to je nebezpečné. Zákon o životnom prostredí na Špicbergoch stanovuje, že všetka doprava na súostroví nesmie zbytočne rušiť voľne žijúce živočíchy, medzi ktoré patria ľadové medvede, tulene, veľryby, soby a polárne líšky.

Vysoko postavený predstaviteľ polície Magnus Rindal Fredriksen pre BBC povedal, že svedkami incidentu bolo niekoľko zamestnancov úradu guvernéra a že sa turista k mrožovi približoval na začiatku fjordu neďaleko Longyearbyenu.

Poliak podľa Fredriksena do oblasti prišiel v rovnaký deň, bol predvedený na úrad guvernéra a zaplatil pokutu. Fredriksen sa domnieva, že motiváciou pre turistu bolo zhotovenie peknej fotografie.

Mrože sú na Špicbergoch chránené od roku 1952, keď ich po viac ako troch storočiach intenzívneho lovu pri súostroví zostalo len niekoľko stoviek. Odvtedy populácia mrožov rastie, no tento druh zostáva na nórskom zozname ohrozených zvierat.

Nórsko sa pre obavy z vplyvu cestovného ruchu a klimatických zmien rozhodlo sprísniť zákony na ochranu prírody. Nariadenia, ktoré nadobudnú platnosť budúci rok, zahŕňajú zákaz približovať sa k mrožom na vzdialenosť menšiu ako 150 metrov.

Medzi ďalšie opatrenia patrí obmedzenie počtu výletných lodí a vyhradené miesta na vylodenie. (bbc, čtk)

Novinky