Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Na pracovnom stretnutí k zmene návštevného poriadku TANAP-u bol aj Gregor Kuffa

Na pracovnom stretnutí k zmene návštevného poriadku TANAP-u bol aj Gregor Kuffa, ktorý nepracuje na ministerstve životného prostredia. Syn, resp. brat štátnych tajomníkov Štefana a Filipa Kuffu chce v parku pásť dobytok a prevádzkovať konskú turistiku.

Stretnutie sa konalo na Okresnom úrade v Prešove. „Ide o čisté rodinkárstvo a neakceptovateľný spôsob správy štátneho majetku,“ hovorí bývalý štátny tajomník tajomník Michal Kiča (Demokrati), ktorý na problém upozornil.

„Získava exkluzívny prístup k informáciám, ktoré môže zneužívať pre svoj vlastný biznis, čo ostatní poskytovatelia služieb v TANAP-e nemajú. Môže mať vplyv na zmeny návštevného poriadku podľa svojich predstáv a získava konkurenčnú výhodu,“ vraví Kiča.

Podľa bývalých aj súčasných zamestnancov TANAP-u riadia národný park v skutočnosti Filip a Gregor Kuffovci, a riaditeľ Peter Olexa je len bábka v ich rukách.

Filip Kuffa povedal, že stretnutie na úrade inicioval on. Tvrdí, že si vypočuje každého, kto bude mať požiadavky smerom k návštevnému poriadku a bude hľadať cestu, aby ho otvoril.

Gregor Kuffa chce v Tatrách pásť dobytok a prevádzkovať konskú turistiku. Na Facebooku píše, že „vďaka ministrovi životného prostredia, štátnym tajomníkom a riaditeľovi TANAP-u, ako aj iným pracovníkom, ktorí sú otvorení týmto myšlienkam a ochrane prírody, sa tieto projekty posúvajú kilometrovými krokmi dopredu v extrémne krátkom čase.“

Ak by mu chcel národný park pozemky na podnikanie prenajať, musí urobiť verejnú súťaž alebo zmeniť zákon. Ďalšou možnou prekážkou je zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý v národnom parku nepovoľuje jazdu na koni ani pastvu dobytka. Kuffa by preto musel požiadať o výnimku na okresnom úrade.

Pracovného stretnutia sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenského horolezeckého spolku JAMES a Leteckej amatérskej asociácie. Horolezcom priniesol nový návštevný poriadok jarnú uzáveru, ktorú predtým nemali. Filip Kuffa sa zasa sťažoval, že Poliaci robia lety vrtuľníkom ponad hory, kým u nás je to zakázané.

„Na Slovensku sa pre istotu zakázal v Tatrách aj let kĺzavým padákom, paraglajding. Jediné, čo registrujem, je, že lietajú teplovzdušné balóny. Nakopnúť turizmus v horách a naň nadväzný príjem pre domácich znamená povoliť kadejaké nezmyselné predpisy, ktoré sme tu zdedili,“ tvrdí.

Bývalé vedenie správy TANAP-u opakovane podávalo pre poľské vyhliadkové lety trestné oznámenia. Tvrdilo, že stroje dlhodobo lietajú príliš nízko a vyrušujú zvieratá.

Novinky