Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka V národnom parku Malá Fatra sa začali rokovania o zonácii

V národnom parku Malá Fatra sa začali rokovania o zonácii medzi správou parku a vlastníkmi dotknutých subjektov. Poverený riaditeľ parku Peter Cáder poprel vyjadrenia časti neštátnych vlastníkov, že by išlo o stretnutie k prípadnej zmene národného parku na prírodný.

„Dnes prebiehajú rokovania na pôde Správy Národného parku Malá Fatra, ktorá spravuje z 20-tisíc hektárov chráneného územia, cca 1 200 hektárov pôdy vo vlastníctve Slovenskej republiky s ostatnými vlastníkmi pôdy a ich správcami, ktorí spravujú zvyšných viac ako 80 % územia. Rokujú, ako posunúť myšlienky vzniku prvého prírodného parku na Slovensku do reality,“ uviedla Únia regionálnych združení neštátnych vlastníkov lesov Slovenska, ktorá časť neštátnych vlastníkov zastupuje.

Dodala, že Prírodný park Krivánska Malá Fatra je bližšie k svojmu vzniku. Národý park Malá Fatra patrí medzi štyri národné parky z deviatich, ktoré ešte nemajú zonáciu.

Poverený riaditeľ Cáder vysvetlil, že správa parku sa tento týždeň začala stretávať s vlastníkmi podľa harmonogramu odsúhlaseného ministerstvom. Samostatne rokuje s tými vlastníkmi, ktorých pozemky majú rozlohu sto a viac hektárov.

„Samo od seba sa prihlásilo aj partnerstvo pre prírodný park. Začali sme s nimi teda rokovať ako s prvými. Na stretnutí som povedal, že ako pracovníci národného parku sa budeme snažiť zachovať národný park a dohodnúť sa s vlastníkmi na pripravovanej zonácii. Budeme hovoriť o tom, aké sú naše predstavy, aké sú ich predstavy a hľadať styčné body,“ uviedol Cáder.

V novembri 2023 oznámili zámer zrušiť Národný park Malá Fatra a nahradiť ho prírodným parkom štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa (za SNS) a minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer).

V prírodnom parku môže platiť nižší stupeň ochrany. Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (za SNS) sa však o rušení Národného parku Malá Fatra na ministerstve nerokovalo. Pre Denník N Taraba potvrdil, že chce, aby sa dokončili všetky zonácie národných parkov.

Novinky

Novinka

Obnova lavínového pamätníka – V dňoch 19. - 24. mája sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na obnovu historického lavínového pamätníka (1935) v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier. Vítaná je každá pomocná ruka alebo sponzor.