Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Na Muránskej planine vznikol nový park tmavej oblohy

Na Muránskej planine vznikol nový park tmavej oblohy, ktorý má slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba v tejto oblasti. Pôjde o štvrté miesto s týmto označním na Slovensku.

Slávnostné podpísanie memoranda o vzniku parku tmavej oblohy sa konalo v piatok v sedle Zbojská pri príležitosti 30. výročia medzinárodného dňa Slnka. Informovalo o tom TASR.

Vznik parku tmavej oblohy na Muránskej planine je podľa signatárov dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území. Cieľom vyhlásenia parku je zachovať a chrániť oblasť vhodnú pre pozorovanie nočnej oblohy pre súčasné i budúce generácie.

Vyhlásenie parku tmavej oblohy na území Národného parku Muránska planina je výsledkom spolupráce miestnej samosprávy, ochranárov a astronómov. Výhodou Muránskej planiny je najmä vzdialenosť od svetelného smogu mestských oblastí.

Organizované podujatia zamerané na pozorovanie nočnej oblohy tu pripravujú pracovníci hvezdárne v Rimavskej Sobote.

Ďalšie parky tmavej oblohy sa nachádzajú v národnom parku Poloniny, národnom parku Veľká Fatra a na Kysuciach je oblasť tmavej oblohy.

(tasr, hiking)

Novinky

Novinka

Obnova lavínového pamätníka – V dňoch 19. - 24. mája sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na obnovu historického lavínového pamätníka (1935) v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier. Vítaná je každá pomocná ruka alebo sponzor.