Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka V horách zomrelo počas uplynulej zimnej sezóny 12 ľudí a horskí záchranári mali spolu 2154 zásahov

V horách zomrelo počas uplynulej zimnej sezóny 12 ľudí a horskí záchranári mali spolu 2154 zásahov. Zimná sezóna sa oficiálne skončila 1. mája, keď sa uzavreli aj najvyššie položené lyžiarske svahy.

Najčastejšie požiadali príslušníkov HZS o pomoc v oblasti Nízkych Tatier.

„Od 1. decembra 2023 vyrazili do terénu na záchrannú akciu 1180-krát, z toho až 1082 zásahov bolo na lyžiarskych tratiach. Tieto čísla sú niekoľkonásobne vyššie než v iných oblastných strediskách HZS, a to práve z dôvodu, že na severnej i južnej strane Nízkych Tatier sa nachádzajú početné strediská určené lyžiarom a milovníkom zimných športov,“ píše v správe HZS.

Druhý najvyšší počet záchranných akcií bol v Malej Fatre, a to celkovo 281, prevažne išlo opäť o pomoc návštevníkom lyžiarskych stredísk.

Vo Veľkej Fatre zasahovali horskí záchranári 224-krát.

Vo Vysokých Tatrách to bolo 228 zásahov, v Západných Tatrách 212 záchranných akcií. V Slovenskom raji vyrazili horskí záchranári do terénu 25-krát.

Aj keď vo všetkých horských oblastiach boli najčastejšou príčinou zásahov poranenia lyžiarov, záchranári pomáhali aj turistom, horolezcom a ostatným návštevníkom hôr. (tasr)

Novinky

Novinka

Obnova lavínového pamätníka – V dňoch 19. - 24. mája sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na obnovu historického lavínového pamätníka (1935) v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier. Vítaná je každá pomocná ruka alebo sponzor.