Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Parlament v skrátenom legislatívnom konaní rokuje o novele, ktorá má zjednodušiť výruby

Parlament v skrátenom legislatívnom konaní rokuje o novele, ktorá má zjednodušiť výruby. Cieľom je sprehľadniť krajinu kvôli medveďom či zjednodušiť výrub napr. pre poľnohospodárov alebo kvôli protipovodňovej ochrane.

Za novelu zákona hlasovalo všetkých 78 prítomných poslancov. Zákon sa začal prerokúvať v prvom čítaní hneď po hlasovaní.

Súhlas na výrub drevín sa po novom nebude vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 štvorcových metrov.

Doteraz sa mohli bez súhlasu rúbať stromy s obvodom kmeňa do 40 cm a súvislé krovité porasty do 20 štvorcových metrov. Krovité porasty vo viniciach a na terasách ovocných sadov či viníc sa budú môcť rúbať bez obmedzenia.

Ďalšou zmenou je, že súhlas na takýto výrub sa nebude vyžadovať ani v druhom a treťom stupni ochrany, teda ani vo veľkoplošných chránených územiach, ako sú chránené krajinné oblasti a národné parky, plus území európskeho významu a chránených areálov. Týka sa to však nelesných pozemkov, nie lesov.

Novinky

Novinka

Hiking basecamp: Na víkendové túry odporúčame krásne prostredie Beňušky v Nízkych Tatrách, Sokoliu dolinu so Závojovým vodopádom či maličké pohorie Burda s výhľadmi na Dunaj a Ostrihom. Na bicykli sa môžete vybrať k vyhliadkovej veži v tvare vínového suda v Tokaji alebo na veľkomoravské hradisko nad Bratislavou.