Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Parlament schválil zjednodušenie odstrelu medveďov

Parlament schválil zjednodušenie odstrelu medveďov, ostatných veľkých šeliem sa zmena týkať nebude. Za hlasovalo 90 poslancov zo 131 prítomných.

Parlament schváli pozmeňovací návrh Rudolfa Huliaka, ktorý definoval nežiaduci výskyt veľkej šelmy ako situáciu, ktorá je vyhodnotená na základe analýzy územia ako stav, ktorý predstavuje riziko ohrozenia života a zdravia ľudí a vznik škody na majetku ľudí.

Zo zákona vypadla analýza územia, predkladateľ to odôvodnil potrebou zjednodušenia a zrýchlenia postupu štátnej správy a samosprávy.

Neprešiel ani jeden z pozmeňujúcich návrhov Tamary Stohlovej. O niektorých sa nehlasovalo s odôvodnením, že rozširujú návrh zákona, s čím navrhovateľ nesúhlasí. Z rovnakého dôvodu sa nehlasovalo o pozmeňujúcom návrhu Veroniky Remišovej.

Stohlová navrhovala úpravu lokalizáciu vnadísk, nakladania s odpadom a povinnosť informovať a vzdelávať obyvateľov v územiach s výskytom medveďa.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba označil viaceré návrhy za dobré, no príliš vágne formulované, aby sa dali použiť v tejto novele. Tá je podľa neho len začiatkom debaty o riešení problémov s medveďmi a navrhol vytvorenie komisie, v ktorej sa o nich môže ďalej hovoriť.

Pri pozmeňovacom návrhu, ktorý by upravoval vzdialenosť vnadísk od obydlí a turistických trás, povedal, že by ju nenastavoval zákonom a nechal by to na zvážení tímu, ktorý bude v konkrétnej oblasti riešiť mimoriadnu situáciu.

Parlament tiež neschválil pozmeňujúce návrhy Rastislava Krátkeho súvisiace s vnadiskami. Okrem iného chcel upraviť, aby sa zakázalo vnadenie zveri vo všeobecnosti, nie iba veľkých šeliem. Vnadí sa najmä kvôli diviakom.

Novinky

Novinka

Lezenie na Medených Hámroch v sektore Hvezdáreň povolili skôr ako sa predpokladalo. Tento sektor mal byť pôvodne uzavretý až do 15. júna z dôvodu ochrany prírody. Informoval o tom SHS JAMES.