Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka KDH privítalo novelu, ktorá zjednoduší odstrel problémových medveďov

KDH privítalo novelu, ktorá zjednoduší odstrel problémových medveďov. Hnutie vyhlásilo, že im ide o pomoc ľuďom a nerozlišujú to, kto má aké politické tričko, ale či daný zákon pomôže zlepšiť život ľudí na Slovensku.

„Ľudia v regiónoch sa za posledné mesiace na pravidelnej báze stretávali s premnoženými medveďmi, ktoré ohrozovali ich zdravie a bezpečnosť, čo nie je normálne. Viacerí politici mesiace sľubovali, že vyriešia tento problém, to sa však nestalo, preto sme prišli s naším riešením a sme radi, že ho dnes prijal parlament,“ povedal predseda Milan Majerský.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) vyhlásil, že nová právna úprava zefektívni manažment populácie medveďa hnedého a urýchli elimináciu jedincov na území okresov, kde je vyhlásená mimoriadna situácia.

Odstrel medveďa budú môcť realizovať aj poľovné združenia a dôvodom odstrelu bude už samotný výskyt medveďa v území, ktoré bude vyhlásené za územie odstrelu.

„Dnes sme dokázali vyriešiť veľký právny problém, ktorý bránil odstrelom medveďa aj v prípadoch, keď ešte neprišlo k útoku na človeka. Už nebudeme mať povinnosť reagovať dodatočne, ale odstrely sa budú robiť v záujme ochrany života, zdravia a majetku občanov, preventívne a v predstihu,“ uviedol Taraba.

Minister privítal, že zákon prešiel ústavnou väčšinou. Schválilo ho 90 poslancov, poslankyňa Tamara Stohlová však bude žiadať o opravu chybného zápisu.

Novinky